Dünya Çifte bela kapımızda

Çifte bela kapımızda

Paylaş
Çifte bela kapımızda

Pasifik’teki soğuk hava dalgasının etkisini yitirmesiyle uzmanlar 2024 için korkulan senaryoyu açıkladı. El Nino’nun gücünü birleştirdiği akım, sıcaklığı kabusa çevirecek.

Pasifik Okyanusu'nda üç sene boyunca etkili olan La Nino hava dalgası gücünü kaybetti. Mayıstan bu yana El Nino akımı yeniden hakim hale geldi. Hint Okyanusu'ndaki benzer iklim modeliyle güçlerini birleştirmesinden korkuluyor. Benzer tablo 1997'de yaşanmıştı. Bu da Güneydoğu Asya ve Avustralya başta olmak üzere dünyada sıcaklık, kuraklık ve orman yangınları açısından rekorlara gebe bir tablo doğuruyor. 2023'ün sahne olduğu eşi benzeri görülmemiş yaz sıcaklarında El Nino etkiliydi. İngiliz uzmanlar, El Nino'nun 2023'ün sonunda en güçlü haline ulaşacağını ve 2024'te küresel sıckalık rekorunun yaşanma riskinin yüksek olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

KARDEŞ KABUS

Hint Okyanusu Dipolü (IOD) olarak bilinen hava akımı El Nino’nun kardeşi olarak görülüyor. IOD, Avustralya’da etkisini göstermeye başladı. Şu sıra yaz mevsimine hazırlanan Avustralya’da IOD’un gelecek yıl şiddetli kuraklığa yol açması bekleniyor. İklimbilimciler, IOD’un ülkenin bazı bölgelerinde ortalamanın altında yağmurlara ve ortalamanın üstünde sıcaklıklara neden olduğunu söylüyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre El Nino, Pasifik Okyanusu’nun orta ve doğu bölgelerinde 2 ila 7 yıllık aralıklarla görülüyor. El Nino güney yönlü hareket edince Güney Yarım Küre’de aşırı hava olaylarına, kuzey yönlü hareket edince de Asya kıtasında yoğun sıcaklığa, yağış ve fırtınalara yol açıyor.

Haberin Devamı