Dünya Çipli ilk insan! Satranç oynadığı görüntüler yayınlandı

Çipli ilk insan! Satranç oynadığı görüntüler yayınlandı

Paylaş
Çipli ilk insan! Satranç oynadığı görüntüler yayınlandı

ABD'li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi tarafından beyin çipi takılan boynundan aşağısı felçli Noland Arbaugh, düşünce gücüyle çevrimiçi ortamda satranç oynamayı başardı. Şirketin kendisine aralıksız 8 saat boyunca oyun oynayabilme yeteneği kazandırdığını dile getiren Arbaugh "Hepsini ben yapıyorum. Çok havalı değil mi?" ifadelerini kullandı.

Bir dalış kazasında sekiz yıl önce omzundan aşağısı felç olan Noland Arbaugh (29), beynine çip taktırdı. Elon Musk’ın şirketi Neuralink’in geliştirdiği çip, ilk kez bir insanda kullanılmış oldu. Arbaugh’nun çip sayesinde bilgisayar üzerinden satranç oynayabildiği, müzik akışını kendisi açıp kapatabildiği görüntüler paylaşıldı.

Haberin Devamı

Tüm bu eylemleri yapabilmek için Arbaugh, bilgisayar imlecini Neuralink çipi sayesinde hareket ettirebildi. Zira çip de insanların sadece düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Çip, beynin sinirsel aktivitesi ve hareket niyeti hakkında veri toplamak üzere programlanmış bin elektrot içeriyor.

‘8 SAAT DURMADAN OYNADIM’

Bu verileri, düşünceleri eyleme dönüştürmek üzere çözülmesi için bir Neuralink bilgisayarına gönderiyor. Arbaugh, çipi ocak ayının sonunda, robot bir cerrahın katıldığı ameliyatla taktırdı. Ameliyattan bir gün sonra taburcu edildi ve o tarihten bu yana da bilişsel bir bozukluk yaşamadığını söyledi. “İmplantı denemek istedim. Çünkü dünyayı değiştireceğini düşündüğüm bir şeyin parçası olmak istedim” dedi. Civilization VI isimli strateji oyununu da sekiz saat aralıksız oynayabildiğini anlattı. Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı