Dünya Depremin merkez üssünü ABD ve Çin uyduları görüntüledi

Depremin merkez üssünü ABD ve Çin uyduları görüntüledi

Paylaş
Depremin merkez üssünü ABD ve Çin uyduları görüntüledi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremin ardından yaşanan yıkım, ABD ve Çin merkezli uydular tarafından görüntülendi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, daha önce görülmemiş geniş bir coğrafyada yıkıma neden oldu. Doğu Anadolu Fayı, Malatya'dan Antakya'ya kadar 300 km'lik bir hat boyunca kırıldı. Sarsıntılar, Suriye, Irak. Lübnan, Ürdün ve Mısır'da da hissedildi. İtalyan yetkililer ise tsunami uyarısı yaptı ancak ilerleyen saatlerde uyarıyı geri çekti. 

Haberin Devamı

İlk depremi, en büyüğü 6.6 olmak üzere 145 artçı sarsıntı izledi. Depremin şoku henüz devam ederken öğleden sonra 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Ankara ve Samsun'da hissedilen ikinci depremde, ilk depremde hasar almış binalar tamamen yıkıldı. Deprem nedeniyle tüm Türkiye'de 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. 

YÜZYILIN FELAKETİ

Uluslararası medya tarafından 'Yüzyılın felaketi' olarak nitelenen depremlerin yol açtığım yıkımın yeni uydu görüntüleri yayınlandı. Amerikan teknoloji şirketi Maxar tarafından paylaşılan fotoğraflar, bölgenin depremden önceki ve sonraki durumunu yansıtıyor.

Antakya

Fotoğrafların çekildiği şehirler, Hatay ve Kahramanmaraş. Kahramanmaraş'ta 26 Temmuz 2022'de fotoğraflanan bir stadyum ve etrafı, 8 Şubat 2023'te yeniden kadraja alındı.

Haberin Devamı

Antakya'da ise yerle bir olan yüzlerce binanın görüntüsü şoke edici. Fotoğraflar, uluslararası medya tarafından da yayımlanıyor. Al Jazeera, 'Türkiye'de depremin geride bıraktığı tahribatın seviyesini gösteren ürkütücü uydu görüntüleri ortaya çıktı' dedi.

Fotoğrafları internet sitesinde paylaşan NBC News, 'Uydu görüntüleri Türkiye'deki depremin yol açtığı yıkımın çapını gösteriyor' başlığını kullandı.

Kahramanmaraş

Independent, 'Uydu fotoğrafları, Türkiye depremlerinin sebep olduğu şoke edici yıkımı gözler önüne seriyor' başlığıyla sunduğu haberde sarsıntıların toplamda 23 milyon insanı etkilediğini vurguladı.

CNN International, 'Uydu görüntülerinin öncesi ve sonrası Türkiye'de yaşanan depremin şiddetini ortaya koydu' başlıklı haberinde bir fotoğrafın detaylarını aktardı:

'Görüntülere göre kabaca en az 13 bina yıkıldı. Sokağın altında bulunan ekipler ise bölgeyi temizliyor.'

İngiliz The Guardian gazetesi, 'Türkiye'deki yıkım uydudan görüntülendi. Söz konusu fotoğraflarda Nurdağı sokaklarında deprem sonrası acil durum çadırları kuruldu. Bölgenin en işlek yolları ise sağlık ve güvenlik ekiplerinin araçlarıyla doldu' diye yazdı.

Antakya

Avustralya'dan ABC , 'Uydu görüntüleri yıkıcı depremden önce ve sonra Türkiye'nin şehirlerini yakalıyor' başlığıyla haberini sundu.

Haberin Devamı

Yine Avustralya'dan The Age gazetesi, 'Öncesi ve sonrası: Uydu fotoğrafları Türkiye'deki hasarı gözler önüne serdi' başlığını tercih etti.

The National, 'Uydudan çekilen fotoğraflar, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremdeki dehşeti gözler önüne serdi. Yıkımın korkunç boyutu karşısında mahalle ve sokaklar tanınmaz halde' dedi.

Çin gazetesi Global Times ise, Çin uydusunun depremin merkez üssündeki felaketin boyutlarını ortaya koyan görüntülerini çektiğini bildirdi. Habere göre, Çin uydusu Chaohu-1 depremden yaklaşık yedi saat sonra, yerel saatle 11.05'te objektifini sarsıntının merkez üssüne çevirdi.

Amerikan Maxar'ın yanı sıra Planet Labs şirketi de Çarşamba günü deprem bölgesini gösteren uydu fotoğraflarını dünya ile paylaşmıştı.