Dünya Donbas, Rusya için neden önemli?

Donbas, Rusya için neden önemli?

Paylaş
Donbas, Rusya için neden önemli?

Ukrayna’nın batısı ve kuzeyinden askerlerini çeken Rus ordusu tüm gücüyle Donbas’a saldırıyor. Gece gündüz bomba yağmaya devam eden bölgede Ukrayna ordusunun direnişi sürüyor.

Rusya, 24 Şubat’ta saldırdığı Ukrayna’da başkent Kiev ve birçok büyük kenti kuşatmıştı. Ukrayna direnişi karşısında ağır kayıplar veren Rus ordusu Kiev ve kuzeyinden çekilmek zorunda kalırken Harkov ve Herson gibi bölgelerden de adım adım çıkarılıyor. Ancak savaş Rusya yanlısı ayrılıkçıların yoğun olarak bulunduğu Luhansk ve Donetsk’ten oluşan Donbas bölgesinde şiddetini hiç kaybetmeden tüm hızıyla devam ediyor.

Haberin Devamı

Yoğun bombardıman altındaki Severodonestk’te halk korku içinde yaşıyor.

RUSLAR PÜSKÜRTÜLDÜ

Rusya, Ukrayna’nın doğu sınırından Donbas’a sürekli takviye kuvvetler gönderiyor. Ukrayna’nın diğer bölgelerinden çekilmek zorunda kalan askerler de Donbas’ı batıdan kuşatmaya çalışıyor. Batıdan gelen Rus güçlerin kuşatmayı tamamlayabilmesi için ele geçirmeye çalıştığı Slovyansk ve Severodonetsk kentleri en kanlı çatışmaların yaşandığı bölgeler haline geldi. Gece gündüz top ve füze saldırısı altındaki bölgede Ukrayna askerlerinin işgalcileri püskürttüğü bildirildi.

NEDEN ÖNEMLİ?

Geniş kömür rezervlerine sahip Donbas, Avrupa’nın dördüncü büyük maden bölgesi.

Sovyetler Birliği’nden kalma çok sayıda ağır sanayi tesisi bulunuyor.

Haberin Devamı

Donbas’ta çok sayıda fabrika kuran Sovyetler, bu bölgeyi Rus işçilerle doldurmuştu. Bu nedenle bölgede Rusya yanlısı ayrılıkçılar bulunuyor.

Ukrayna nüfusunun yüzde 10’unun yaşadığı Donbas, ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 20’sini karşılıyor.

HAYATTA KALMA SAVAŞI

Rus ordusunun füzelerinden kaçabilmek için Severodonetsk’te yaşayan Ukraynalılar sığınaklara ve binaların bodrumlarına sığınmış durumda. İşgal ettikleri bölgelerde kadın çocuk ayırt etmeden sivilleri katleden ve çekilirken geride toplu mezarlar bırakan Rus askerleri gelmeden önce bölgeden kaçmaya çalışanlar ise bulabildikleri her türlü araçla yollara düşüyor.

ŞARJ KUYRUĞU

Donbas bölgesindeki elektrik altyapısı Rus bombardımanında ağır hasar aldı. Halk, elektrik bulunan birkaç noktada bir araya gelip sırayla telefonlarını şarj ediyor.

UKRAYNA’DA SIKIYÖNETİM 23 AĞUSTOS’A UZATILDI

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı saldırılar nedeniyle Ukrayna’nın ilan ettiği sıkıyönetim uygulamasının uzatılmasına karar verildi. Ukraynalı milletvekili Yaroslav Zhelezniak, “Parlamento, sıkı yönetim uygulamasını 23 Ağustos’a kadar uzattı” açıklamasını yaptı. Müzakerelerde istediğini alamayan Rusya’nın saldırılarını sertleştirmesi bekleniyor.