Dünya El Nino kâbusu! Sıcaklık rekoru kırıldı

El Nino kâbusu! Sıcaklık rekoru kırıldı

Paylaş
El Nino kâbusu! Sıcaklık rekoru kırıldı

Hava olaylarında üç yıldır etkili olan La Nina’nın sona ermesi ve sıcaklığın yükselmesine yol açan El Nino’nun başlamasıyla can alan sıcaklık rekorları kırılıyor.

Avrupa’nın Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), haziranda sıcaklık rekoru kırıldığını açıkladı. Haziranın ilk 11 gününde karada hava sıcaklığı yılın bu dönemine göre ölçülen en yüksek ortalamaya ulaştı. 1950’lerden bu yana veri toplayan C3S, geçen ayın da en sıcak ikinci mayıs olduğunu belirlemişti. Bilim insanları bu sıcaklık rekorlarını El Nino hava olayıyla açıklıyor. El Nino hava olayı sırasında, ekvator boyunca batı yönünde esen rüzgarlar yavaşlıyor, ılık sular doğuya itiliyor ve okyanuslarda yüzey sıcaklıkları artıyor.

Haberin Devamı

KARNEYLE SU

Çin’in kuzeyindeki bazı şehirlerde de haziran ayında hava sıcaklığı rekor kırdı. Acil durum tatbikatları başlatıldı. Mayıs ayında da Şanghay, bir asırdan fazla bir süredir en sıcak günlerini yaşamıştı. Ülkelerin sıcaklık krizine karşı su ve elektrikte enerji tasarrufu tedbirlerini devreye alması bekleniyor. Çin’de bazı şehirlerde firmalar ve insanlardan enerji kullanımlarını sınırlama getirmeleri istendi. İngiltere’de 13 Haziran’da kırılan sıcaklık rekorundan sonra ev sahiplerine içme ve yemek hazırlama gibi temel amaçlarla suyu kısıtlamalarının söylendiği bazı kentlerde karneyle su verildi.


 

HİNDİSTAN’TA 46 ÖLÜ

Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh’te etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 46 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin tümünün 60 yaş üzeri ve daha önceden sağlık sorunları bulunan yaşlılar olduğu, aşırı sıcak nedeniyle durumlarının kötüleştiği aktarıldı. Ballia bölgesinde Cuma günü hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkarak 42.2 derece olarak ölçüldü.

Haberin Devamı

MEKSİKA’DA 8 ÖLÜ

Meksika’nın kuzeybatısı ve güneydoğusunda aşırı sıcaklar nedeniyle sekiz kişi öldü. Bu kişilerden yedisi sıcak çarpması, biri de susuzluktan hayatını kaybetti. Bu, nisandan bu yana Meksika’yı vuran üçüncü sıcak hava dalgası oldu. başkent Mexico City’de sıcaklık 35 dereceyi geçti. Bazı bölgelerde elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Yüzlerce kuşun sahillerde ölü bulunduğu ülkede yetkililer, ‘ısınan Pasifik Okyanusu’ndaki balıkların, daha serin sulara ulaşmak için derinlere dalması sonucu avlanamayan kuşların açlıktan öldüğünü’ açıkladı.