Dünya Erdoğan - Biden görüşmesi dünya basınında! 'Türk direncini kırmaya çalışıyor'

Erdoğan - Biden görüşmesi dünya basınında! 'Türk direncini kırmaya çalışıyor'

Paylaş
Erdoğan - Biden görüşmesi dünya basınında! 'Türk direncini kırmaya çalışıyor'

Vilnius'taki kritik NATO zirvesine sayılı günler kala Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü. İki lider arasındaki telefon görüşmesi kısa sürede dünya gündemine birinci sıradan giriş yaparken ABD basını Erdoğan'ın Biden'a verdiği İsveç yanıtını sayfalarına taşıdı.

11 Temmuz'da Vilnius'ta başlayacak olan NATO Zirvesi için geri sayım sürüyor. 2023'ün en önemli toplantısı olarak lanse edilen zirvenin konu başlıkları bir hayli kalabalık. Zirve, ittifak için hayati öneme sahip birçok stratejik süreçte kilometre taşlarını belirleyecek.

Haberin Devamı

Masadaki konulardan birisi de İsveç'in NATO'ya üyeliği. Konu İsveç'in üyeliği olunca tüm gözler Türkiye'den gelecek açıklamada. İsveç'in ittifaka katılımı için yoğun mesai yapan ABD Başkanı Biden dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Liderlerin görüşmesi uluslararası ajanslar tarafından 'acil' kodu ile abonelerine servis edilirken kısa sürede pek çok gazetenin manşetinde yer aldı.

WASHINGTON POST: TÜRKİYE VE MACARİSTAN TEHLİKEYE SOKUYOR

Washington Post gazetesi, 'Aykırı Türkiye ve Macaristan, Rusya çıkmazında NATO birliğini tehdit ediyor' başlığını tercih etti. İttifak üyeleri Vilnius'ta bir araya gelmeye hazırlanırken Ankara ve Budapeşte'nin İsveç'in üyeliğini geciktirdiğini savunan Washington Post, zirvede ortaya konacak uyum gösterilerini tehlikeye sokan Türkiye ve Macaristan'ın NATO'nun Moskova'ya karşı caydırıcı gücünü aşındırabileceğini ileri sürdü. Gazete ayrıca, İsveç'in NATO yolculuğunun ittifak içindeki bölünmelerin altını çizdiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

POLITICO: İSVEÇ HAZIR DEĞİL

Politico 'Erdoğan, Biden'a İsveç'in NATO'ya henüz hazır olmadığını söyledi' dedi. Haberde iki liderin kritik NATO zirvesi öncesi telefonda görüştüğü, görüşmede Türkiye'ye F-16 satışının da ele alındığı aktarıldı.

BLOOMBERG: ABD ANLAŞMA ARAYIŞINDA

ABD merkezli Bloomberg 'ABD, İsveç'in NATO Hedefi Konusunda Anlaşma Arayışında' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini hala onaylamadığını hatırlatan Bloomberg, liderlerin kritik zirve öncesi bu konuda telefonda görüştüğü aktarıldı. Haberde 'ABD, Ankara ile İsveç'in NATO'ya girmesine izin verecek bir anlaşma için bastırırken, Başkan Joe Biden Pazar günü Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir telefon görüşmesi yaptı' denildi.

AFP: İSVEÇ TÜRK DİRENCİNİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR

AFP'İsveç, NATO görüşmelerinde Türk direncini kırmaya çalışıyor' başlıklı haberinde İsveç Başbakanı Kristerson'un Erdoğan ile bir araya geleceğini aktardı.

THE GUARDIAN: ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME 'SON ÇARE'

İngiliz The Guardian gazetesi, bugünkü hassas randevuyu 'İsveç Başbakanı üyeliğe onay için son çare olarak Erdoğan ile görüşüyor' başlığıyla aktardı. Guardian, Ukrayna'daki savaşın gündemi belirleyeceği zirvenin arifesinde başarısız olması halinde ciddi risklere yol açabilecek görüşmelerin gerçekleştiğini yazdı.

Haberin Devamı

Yunan Kathimerini iki liderin NATO zirvesinde görüşme konusunda mutabık kaldığını belirtti. Haberde 'Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele yasalarında yapılan değişikliklerle doğru yönde bazı adımlar attığını ancak PKK/PYD/YPG terör örgütü destekçilerinin özgürce terörü yücelten gösteriler düzenlemeye devam ettiğini ve bunun attıkları adımları geçersiz kıldığını kaydetti. Türkiye'nin F-16 talebini İsveç'in NATO üyeliğine bağlamanın doğru olmadığını vurguladı ve ABD başkanına Türkiye'nin savaş uçağı talebine verdiği destek için teşekkür etti' ifadelerine yer verildi.

Voice of America 'Biden İsveç'in üyeliğine desteğini açıkladı' yorumunda bulundu. Haberde "Beyaz Saray Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsveç'in Batı ittifakının bir üyesi olma hedefini görüştükleri telefon görüşmesinde İsveç'in mümkün olan en kısa sürede NATO'ya katılmasını görmek istediğini ifade ettiğini söyledi" ifadelerine yer verildi. 

Haberin Devamı

Ethnos ise 'Erdoğan - ABD'nin F16 ve İsveç'in NATO'ya katılması için zorlu pazarlığı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde 'NATO lobileri, Recep Tayyip Erdoğan'ı İsveç'in üyeliğine evet demeye ikna etmek için hararetle çalışıyor' denildi.

Arab News 'Biden, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde İsveç'in NATO üyelik hedefine desteğini ifade ediyor' dedi.

Proto Thema 'Türkiye'nin İsveç vetosu için son çabalar' başlığını attı. Haberde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristerson, askeri ittifakın yıllık zirvesinin arifesinde, İsveç'in NATO'ya katılımı konusunu görüşmek için bugün Vilnius'ta bir araya geliyor' ifadelerine yer verildi.