Dünya G20'de Türkiye'ye teşekkür! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gıda krizi mesajı

G20'de Türkiye'ye teşekkür! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gıda krizi mesajı

Paylaş
G20'de Türkiye'ye teşekkür! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gıda krizi mesajı

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 zirvesi bugün Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi'de başladı. Sabah zirvenin ilk oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünkü ikili görüşmelerine BAE Devlet Başkanı El Nahyan ile başladı. Erdoğan daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, "Gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabiliriz" ifadelerini kullandı. Öte yandan G20 Liderler Zirvesinde yayımlanan sonuç bildirgesinde, Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve BM’nin çabalarına teşekkür edildi.

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 zirvesinin bu yıl 18'incisi düzenleniyor. Zirveye, Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek üç oturumluk toplantıda, liderler kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak. Başta Ukrayna- Rusya Savaşı olmak üzere, bölgesel ve küresel meselelerin de masaya yatırılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Zirve için 50 binden fazla polis görev yapıyor. Birçok cadde, sokak ve iş yeri 3 gün süreyle kapatılırken bazı bölgelerde de seyahat kısıtlamaları uygulanıyor. Bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.

"GIDA KRİZİYLE MÜCADELEDE YAPICI KATKILARDA BULUNABİLİRİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise zirvede yaptığı açıklamalarda "Uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğini haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MIKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor. MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum. Değerli dostum Vidodo'ya bu buluşmayı gerçekleştirdiği için bir kez daha teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

İşte tüm dünyanın takip ettiği G20 Zirvesi'nde dakika dakika yaşananlar:

14:00 SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI: TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

G20 Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Liderlerin tüm jeopolitik kalkınma planlarında fikir birliğine vardığı vurgulandı.

Sonuç bildirgesinde "Nükleer silahların kullanılması ve ya kullanılmakla tehdit edilmesi kabul edilemez. Ukrayna Savaşı konusunda tüm devletler BM ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli" ifadeleri yer aldı.

G20 Liderler Zirvesinde yayımlanan sonuç bildirgesinde, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına teşekkür edildi.

13:13 ERDOĞAN GÜNEY KORE LİDERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol ile bir araya geldi.

12:50 ERDOĞAN MIKTA ZİRVESİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeni Delhi’de Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın oluşturduğu MIKTA Liderler Zirvesi’ne katıldı.

MİKTA Zirvesi’nde hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Haberin Devamı

“MİKTA’nın kuruluşunun 10. yıldönümünde G20 Zirvesi vesilesiyle Yeni Delhi’de sizlerle bir araya gelmekten ayrıca memnuniyet duyuyorum. MİKTA’yı on yıl önce küresel yönetişime ve ortak sorunların çözümüne katkıda bulunmak, aramızdaki iş birliğini pekiştirmek maksadıyla hayata geçirmiştik. Bu süreçte MİKTA ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe kat etti. Yine bu dönemde küresel refah ve istikrarı tehdit eden unsurlar farklılaştı, çeşitlendi ve derinleşti. Bununla birlikte cari sistemin herkes için sürdürülebilir barışı, güvenliği ve refahı güvence altına almakta yetersiz kaldığı görüldü.

Uluslararası terörizmle birlikte İslam düşmanlığının da giderek artması ve yaygınlaşması endişe vericidir. Bu menfi gelişmeler daha fazla dayanışmaya, birbirimizi daha fazla anlamaya ve hoşgörüye ihtiyacımız olduğunu bize yeniden hatırlatmıştır. Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır.

Haberin Devamı
G20'de Türkiye'ye teşekkür! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gıda krizi mesajı

Her fırsatta dile getirdiğimiz dünya beşten büyüktür tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır. Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürüne hakim kılmamız gerekiyor. Hemen her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla iki milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez.

Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı temsil niteliğini haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MİKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor. MİKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum.”

Haberin Devamı

11:30 ERDOĞAN BREZİLYA DEVLET BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Al Nahyan ile görüşmesinin ardından Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ile bir araya geldi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu.

10:59 ERDOĞAN BAE DEVLET BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvedeki ikili görüşmeleri kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi.

09:17 ZİRVENİN İLK OTURUMU BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan'ın ev sahipliğinde başlayan G20 Liderler Zirvesi'nin ilk oturumuna katıldı.

Günün ilerleyen saatlerinde "Tek Aile" başlıklı ikinci oturumuna katılması beklenen liderler, zirvenin ilk gününü akşam yemeği ile sonlandıracak. Zirvenin ikinci gününde Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi'nin anıt mezarını ziyaret edecek liderler, "Tek Gelecek" başlıklı son oturumu gerçekleştirecek. Liderler zirve boyunca ikili görüşmelerde de bulunacak.

08.20 LİDERLERİN KARŞILANMA TÖRENİ

Hindistan Başkanı Modi, G20'ye katılan liderleri karşıladı.

08.00 ERDOĞAN, MODİ TARAFINDAN KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan Başkanı Modi'nin karşılamasıyla G-20 zirvesine katılımını gerçekleştirdi. Karşılama sonrası iki lider fotoğraf çekildi.

ZİRVENİN ANA TEMASI: TEK YERYÜZÜ, TEK AİLE, TEK GELECEK

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 zirvesinin bu yıl 18'incisi düzenleniyor. Zirveye, Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek üç oturumluk toplantıda, liderler kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak. Başta Ukrayna- Rusya Savaşı olmak üzere, bölgesel ve küresel meselelerin de masaya yatırılması bekleniyor. Hindistan, bu yıl ilk kez dönem başkanlığı yapıyor... Başkent Yeni Delhi'de gecekondular yıkıldı. Sokaklardaki başıboş maymunlar ve köpekler de toplatıldı.

Güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Zirve için 50 binden fazla polis görev yapacak. Birçok cadde, sokak ve iş yeri 3 gün süreyle kapatıldı. Bazı bölgelerde de seyahat kısıtlamaları uygulanacak.

Bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinde Modi tarafından karşılandı