Dünya Gazze'de son durum... Gemiler balistik füzeyle vuruldu

Gazze'de son durum... Gemiler balistik füzeyle vuruldu

Paylaş
Gazze'de son durum... Gemiler balistik füzeyle vuruldu

İsrail ordusu Gazze'nin güneyine kara işgali başlattığını duyurdu, kritik boğazda beş saat süren füze ve kamikaze drone saldırısı Orta Doğu'da bölgesel savaş korkusunu zirveye çıkardı.

Gazze'nin tümünü karadan işgale başlayan İsrail ordusu, Pazar günü gerçekleşen çatışmalarda üç askerin öldürüldüğünü açıkladı. Çavuş rütbesindeki 36 yaşındaki Neriya Shaer, 22 yaşındaki Ben Zussman ve 19 yaşındaki Binyamin Yehoshua Needham Gazze'de vuruldu. Böylece, Ekim ayı sonunda Gazze'ye karadan saldıran işgalci İsrail ordusunun kaybı 75'e çıktı.

Haberin Devamı

GÜNEYDEN KUZEYE HER ŞEHİRDE ÖLÜMCÜL GECE

Pazar gününü Pazartesiye bağlayan gece boyunca İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyinden güneyine her bölgesini hedef aldı. Mısır sınırına yakın konumdaki Refah şehrinde yer alan El Tanur mahallesinde El Cezzar ailesine ait bir ev İsrail tarafından vuruldu. En az dokuz Filistinlinin yaşamını yitirdiği saldırıda mahalle sakinleri çaresizce enkaz altında kalanları aradı. Gazze Şeridi'nin güneyinin en büyük şehri Han Yunus'ta İsrail işgal birlikleri sabah gün ağarırken topçu saldırısı başlattı. Bölgenin ortasında yer alan Gazze Şehri'nde de farklı mahallelerde topçu saldırıları bildiriliyor. Kuzeydeki Cibaliye'de ise Kemal Advan Hastanesi'ni hedef alan saldırıda en az dört can kaybı var. Hastanenin kuzey kapısının vurulduğu bombardımanda hayatını kaybedenler arasında çocuklar ve kadınlar var. İsrail saldırılarından kaçan 10 binden fazla Filistinlinin sığındığı hastane kompleksinde, yoğun bombardıman nedeniyle defnedilemeyen onlarca cenaze bekliyor. Pazar sabahından bu yana hastaneye en az 99 ceset getirildi. Diğer yandan, Gazze'deki İsrail bombardımanında bir Ürdün vatandaşı hayatını kaybetti, kardeşi ağır yaralandı. Ağır yaralanan Ürdünlü komada ve Baptist Hastanesi'nde tedavi görüyor.

Haberin Devamı

GEMİLERE BEŞ SAATLİK SALDIRI

7 Ekim'de başlayan savaştan bir gün sonra İran destekli Hizbullah ile İsrail ordusu arasında Lübnan sınırında çatışma çıktı. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah tarafından kuzeyden yeni bir cephe açılıp açılmayacağı konuşulurken, güneyden sürpriz bir cephe açıldı. Yemen'in batısını kontrol eden İran destekli Husiler, önce İsrail'in en güneyindeki şehri Eilat'a balistik füzeler ateşledi. İsrail Şii grubun balistik füze ve kamikaze drone'larıyla yüzleşirken, Husiler bir adım daha ileri gidip Kızıldeniz'den geçen İsrailli şirketler ya da iş insanlarına ait ticari gemileri hedef almaya başladı. Galaxy Leader adlı gemiye helikopterle baskın düzenleyip el koyan Yemenli grup, bir başka ticari gemiye ise Umman Denizi'nde kamikaze drone'la saldırdı. Kızıldeniz'le Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresine savaş gemileri konuşlandıran ABD ordusu da, Husiler'in hedefindeydi. USS Mason adlı savaş gemisine doğru gece yarısı saat 01.41'de ateşlenen balistik füzeler, hedefin yaklaşık 16 kilometre uzağına, Aden Körfezi'ne düştü. Babülmendep Boğazı giderek ısınırken, Husiler Pazar günü üç ticari gemiye birden saldırdı. Yemenli grup, iki İsrail gemisine silahlı insansız hava aracı ve füzeyle saldırdığını duyurdu. Husilerin deniz kuvvetleri, Unity Explorer ve Number 9 isimli İsrail gemilerini hedef aldı. Grubun askeri sözcüsü iki geminin uyarıları reddetmelerinin ardından hedef alındığını belirtti ancak başka detay vermedi.

Haberin Devamı

Yemen'in Kızıldeniz kıyısının çoğunu kontrol eden Husiler tarafından vurulan gemilerden birinin ağır hasar aldığı ve batma tehlikesi bulunduğu bildiriliyor. Yerel saatle 09.15'te başlayan saldırılar, yaklaşık beş saat sürdü.ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yöneten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, saldırıların ardından gemilerden gelen yardım çağrılarına USS Carney savaş gemisiyle yanıt verildiğini açıkladı. ABD ordusu, Carney'nin ticari gemilere yardımcı olurken üç insansız hava aracını düşürdüğü bilgisini verdi. Hedefin savaş gemisinin olup olmadığı belirsiz, resmi açıklamada doğrudan İran suçlandı. Yemen'deki saldırılarla aynı gün bir diğer Orta Doğu ülkesi Irak'ta hava saldırısı gerçekleşti, İran destekli milis grubun beş üyesi öldürüldü. Uluslararası haber ajansı AFP, bölgesel bir savaş korkusunun arttığı yorumunu yapıyor. Bir diğer haber ajansı AP ise, ilk kez birden fazla geminin tek bir Husi saldırısında hedef alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

İSRAİL'İN DİKKATİNİ DAĞITMAYA ÇALIŞIYORLARA

Jazeera'daki bir analizde ise, Yemenli Husilerin İsrail'in dikkatini dağıtmayı denediği yorumuna yer verildi. Emekli ABD'li diplomat ve Yemen'deki büyükelçilik görevlisi Nebil Huri, Husilerin İran tarafından 'direniş ekseni' olarak tanımlanan bölgede rol oynamaya çalıştığını söyledi.Al Jazeera'ya konuşan Nebil Huri, Hizbullah'ın kuzeyde İsrail ordusuyla çatışmaya girdiğini hatırlatıp Husilerin de benzer bir adım attığını vurguladı, iki grubun da İsrail'in kaynaklarının başka yöne kaydırılmasını hedeflediğini aktardı.Yemen'de İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun destek verdiği hükümet güçleri arasında çatışmalar 2014’ten beri sürüyor.

Haberin Devamı