Dünya Gazze'nin yüzde 75'i yerinden edildi

Gazze'nin yüzde 75'i yerinden edildi

Paylaş
Gazze'nin yüzde 75'i yerinden edildi

İsrail önce Gazze Şeridi’nin kuzeyini, ateşkesin sona ermesinden sonra da güneydeki Han Yunus’u ‘savaş bölgesi’ ilan etmiş, buralarda yaşayan Gazzelilerin bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuştu. Birleşmiş Milletler, Gazze’de 1.8 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Bu rakam her 4 Gazzeli’den 3’ü anlamına geliyor.

7 Ekim’de Hamas’ın saldırılarına karşılık veren İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlara bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuştu. 7 günlük ateşkesin sona erdiği cuma günü de Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’u ‘savaş bölgesi’ ilan etmişti. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ajansı (OCHA), Gazze nüfusunun yüzde 75’ini oluşturan 1.8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini açıkladı. Gazze’ye saldırılarına devam eden İsrail’in operasyonlarında Han Yunus’ta 30, Refah’ta 7, Nuseyrat Mülteci Kampı’nda 13 kişi öldü. Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlenen saldırıda onlarca kişinin öldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

500 TÜNEL GİRİŞİNE İMHA

Batı Şeria’da düzenlenen baskında ise 1 Filistinli öldürüldü. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze’de kara operasyonuna başladığı 27 Ekim’den bu yana Hamas’ın tünellerine giden 800 giriş bulduğunu, bunlardan 500’ünün imha edildiğini duyurdu. Açıklamada “Tünel girişleri okullar, anaokulları, camiler ve oyun alanları gibi sivil bina ve yapıların yakınında ya da içindeydi” denildi. Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Gazze’de ateşkes sağlanana kadar İsrail ile başka rehine takası yapılmayacağını söyledi. Bu arada İsrail, Suriye ve Lübnan’da Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğunu duyurdu.

‘ZORAKİ GÖÇE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Birleşmiş Milletler verileri her 4 Gazzeli’den 3’ünün yerinden edildiğini ortaya koyarken ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Harris “ABD’nin hiçbir koşul altında Filistinlilerin Gazze’den ya da Batı Şeria’dan zorla göç ettirilmesine, Gazze’nin kuşatılmasına ya da Gazze’nin sınırlarının yeniden çizilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘KARA HAREKATI OLMADAN HEDEFİMİZE ULAŞAMAYIZ’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki gece düzenlediği basın toplantısında kara harekatını ‘artan bir güçle’ sürdüreceklerini ve İsrail’in ‘Hamas’ı ortadan kaldırıp rehineleri serbest bırakma’ hedefine ulaşmasının tek yolunun bu olduğunu söyledi. Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) kara harekatını ‘uluslararası hukuka bağlı kalarak’ sürdürdüğünü söyledi.