Dünya Güzellikte yapay zeka baskısı

Güzellikte yapay zeka baskısı

Paylaş
Güzellikte yapay zeka baskısı

Kadın güzelliği algısı, toplumsal baskıdan sonra bu kez de yapay zeka baskısı tehdidi altında. Yapay zeka destekli düzenlenmiş fotoğraflar nedeniyle her üç kadından biri kendini yetersiz hissediyor.

İngiliz kişisel bakım markası Dove, 20 ülkeden 33 bin katılımcıyla bir araştırma yaptı. Sonucunda da ‘Güzellik Algısı’ raporu yayınladı. Raporda kadınların ne ölçüde bir güzellik baskısına maruz kaldığı ortaya kondu. Kalıplaşmış algıların yanında yapay zekanın da kadınlardan güzellik beklentisini ulaşılmaz ölçülerde algıladığı belirlendi. Uzmanlar, 2025 yılında çevrimiçi içeriklerin yüzde 90’ının yapay zeka (AI) tarafından üretileceğini öngörüyor. Sadece geçen sene metinleri görsele dönüştüren algoritmalarla 15 milyar görsel üretildi. Bu da AI yordamıyla düzenlenmiş görsellerin kadınlar üzerinde yıkıcı etkiler yaratmasına yol açtı. İşte araştırmadan çarpıcı istatistikler:

Haberin Devamı

ÖMÜR SÜRESİNDEN ÖNEMLİ!

* 10 kadın ve genç kızdan 8’i, medyada gerçek dışı, toksik güzellik içeriklerine maruz kaldıklarını söylüyor.
* Her 3 kadından 1’i, gerçek olmadığını ya da AI tarafından üretildiğini bilse bile çevrimiçi ortamlarda gördüğü kadın görselleri nedeniyle dış görünüşünü değiştirme baskısı hissediyor.
* Her 4 kadından 1’i ve her 2 genç kızdan 1’i, AI aracılığıyla kendilerinin farklı versiyonlarını görselleştirmekten memnun. Ama çok daha şeffaf ve kapsayıcı bir güzellik temsiliyetine ihtiyaç olduğunu düşünüyorlar.

* Türkiye’deki kadınların ve genç kızların yarısından fazlası, günümüz kadınlarına sunulan bunca seçenek sayesinde ‘güzel olmamak’ için hiçbir bahane olmadığını düşünüyor.
* Türkiye’de kadınların kendi güzelliklerine dair özgüvenleri 10 yıl içerisinde yüzde 13 oranında düştü.
* 10 kadın ve genç kızdan 3’ü, dış görünüşlerinden dolayı yargılandıklarını hissediyor.
* Türkiye’de her 5 kadından 1’i, ideal güzellik tanımına ulaşabilmek için hayatının 5 yılından vazgeçebileceğini belirtiyor.
* Her 3 kadından 2’si, fiziksel olarak annelerinin kuşağından çok daha çekici olmalarının beklendiğine inanıyor.

Haberin Devamı