Dünya Hamas ve İsrail anlaştı! Gazze'ye insani malzeme girmesine izin verilecek

Hamas ve İsrail anlaştı! Gazze'ye insani malzeme girmesine izin verilecek

Paylaş
Hamas ve İsrail anlaştı! Gazze'ye insani malzeme girmesine izin verilecek

İsrail’in insanlık suçu işlemeye devam ettiği Gazze, dünyanın gündeminde kalmaya devam ediyor. İsrail ile Hamas arasında haftalar sonra bir ilk yaşandı. Hamas ve İsrail, esirlere ilaç sağlanması karşılığında Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgali 102'inci gününde devam ediyor. Ateş çemberine dönen Orta Doğu'da yaşanan gelişmelere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

İSRAİLLİ 2 BİNBAŞI ÖLDÜRÜLDÜ

IDF, Gazze'de iki binbaşı rütbeli askerinin öldürüldüğünü açıkladı. BM, İsrail ordusuna atıfta bulunarak, Gazze'ye kara harekâtının başlamasından bu yana 188 İsrail askerinin öldürüldüğünü ve 1135 askerin de yaralandığını bildirdi.

IRAK, İRAN'I BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ŞİKAYET ETTİ

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak'ın İran'ın “saldırganlığı” nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikâyette bulunduğu belirtildi. Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran'ın saldırısının "Irak Cumhuriyeti'nin egemenliğinin açık bir ihlali olduğu, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk ilkelerine güçlü bir şekilde aykırı olduğu ve bölgenin güvenliğini tehdit ettiği" belirtildi.

Haberin Devamı

MACRON: KOALİSYONA KATILMADIK

Fransa lideri Emmnauel Macron, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerini vurduğu koalisyona katılmadıklarını söyledi. Macron, söz konusu adımın gerekçesi olarak ise bölgesel gerilimin tırmanmasından duyulan korkuyu gösterdi.

Gazetecilere konuşan Emmanuel Macron "Herhangi bir gerilimden kaçınmak isteyen bir tutumumuz var" dedi, konunun askeriden ziyade diplomatik olarak ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

ABD ve İngiltere savaş uçakları, geçen haftadan bu yana Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin askeri hedeflerini bombardımana tutuyor. Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda gibi ülkeler ise söz konusu saldırılara operasyonel olmayan destek sağlıyor.

İran destekli Husilerin Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen İsrail'e ait ya da İsrail limanlarına uğrayan gemileri hedef alması, dünyanın gözünü bir anda Babülmendep Boğazı'na çevirdi.

ABD, 2023 bitmeden Refah Muhafızları Operasyonu adıyla bir uluslararası koalisyon kurulduğunu ilan etti ancak görev gücünün Kızıldeniz'deki devriyeleri Husi saldırılarını durdurmadı.

Yemenli grup, Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının bombardımanına ise ABD donanmasına ait USS Laboon savaş gemisine füze ateşleyerek misillemede bulundu.

HAMAS İLE İSRAİL ANLAŞMAYA VARDI

Katarlı yetkililer, İsrail ve Hamas arasında Gazze’ye daha fazla insani yardım sevk edilmesine yönelik yeni bir anlaşma sağlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Katar ve Fransa'nın arabuluculuğunda varılan anlaşma uyarınca Hamas'ın elindeki esirlere ilaç verilecek.

Buna karşılık İsrail de Gazze'ye daha fazla temel insani malzeme girmesine izin verecek. Üç ayı aşkın süredir devam eden İsrail bombardımanının ardından bölgedeki koşullar oldukça kötü durumda.