Dünya Havana Sendromu'nun gizemi çözülüyor

Havana Sendromu'nun gizemi çözülüyor

Paylaş
Havana Sendromu'nun gizemi çözülüyor

İlk kez 2016'da ortaya çıkan ve bunca yıldır sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamayan 'Havana Sendromu' ABD'nin gündeminden düşmüyor. Washington yönetimine bağlı yedi istihbarat kurumunun işbirliğiyle hazırlanan ve yayımlanan bir rapor tartışmayı yeniden alevlendirdi.

ABD'nin beş istihbarat kurumunun yıllar süren değerlendirmelerinin sonucu olan raporda gizemli hastalığın, yabancı bir ülkenin saldırılarından kaynaklanıyor olmasının çok düşük bir ihtimal olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ABD yönetimi Havana Sendromu ifadesi yerine "anormal sağlık olayları" terimini kullanıyor. Söz konusu rapor yedi istihbarat kurumunun Antarktika dışında her kıtada gözlemlenmiş 1000 kadar anormal sağlık olayını değerlendirmesine dayanıyor.

HAVANA SENDROMU NEDİR?

Havana sendromunun kaynağı bilinmiyor ancak maruz kalan kişilerin diplomatlar ve ajanlar olması, bir tür silah kullanıldığı şüphelerini doğuruyor. Ses dalgalarını kullanan bir silaha ya da böcekler aracılığıyla biyolojik saldırı yapıldığına dair iddialar ortaya atılsa da bunların hiçbiri kanıtlanmadı. Yapılan sağlık taramalarında, Havana sendromu görülen kişilerin beyninde normalden daha az gri madde bulunduğu tespit edildi.

'ARKASINDA YABANCI DÜŞMAN YOK'

Haberin Devamı

Öte yandan, CIA tarafından geçen yıl yayınlanan ve olayların arkasında kimlerin olabileceğini inceleyen bir ara rapor, Rusya'nın ya da başka herhangi bir yabancı düşmanın ABD yetkililerine zarar vermek için tasarlanmış yaygın bir küresel kampanya yürütmesinin olası olmadığını ortaya koydu.