Dünya ‘Tam Güneş tutulması’ yaşandı! 2045 yılına kadar gerçekleşmeyecek

‘Tam Güneş tutulması’ yaşandı! 2045 yılına kadar gerçekleşmeyecek

Paylaş
‘Tam Güneş tutulması’ yaşandı! 2045 yılına kadar gerçekleşmeyecek

Bu yıl meydana gelecek iki Güneş tutulmasından ilki Meksika’da gerçekleşti. Tutulma, Meksika dışında ABD’nin doğu bölgeleri ve Kanada'nın güneydoğusunda görülebilecek. Tutulmanın bazı yerlerde 4 dakikadan fazla sürmesi beklenirken, tutulmayı izlemek için Meksikalılar sahil kasabası Mazatlan’da toplandı. Yılın ikinci ve son Güneş tutulması Türkiye'den de görülebilecek. NASA'ya göre Güneş tutulmaları 10 saniye ile yaklaşık 7 buçuk dakika arasında sürebiliyor.

ABD, Ağustos 2017’den bu yana ülkede görülen ilk Güneş tutulması heyecanını yaşandı. TSİ 21.07’den itibaren Meksika’dan başlayıp ABD’nin Teksas eyaletinde tam 21.27’de gerçekleşti. Türkiye’den gözlenemeyecek tutulma sırasında Dünya dört dakikalığına karanlıkta kaldı. Ancak Kuzey ve Orta Amerika ile güneydoğu Kanada’da 32 milyon insan izleyebildi. Tutulma için bir ila dört milyon kişinin bölgeye seyahat etmesi bekleniyor. Çünkü NASA’ya göre ABD’de görülebilecek bir sonraki tam Güneş tutulması 2045 yılına kadar gerçekleşmeyecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN İZLENEMEDİ

Yılın 8 Nisan'daki ilk Güneş tutulması yalnızca Amerika kıtasından izlenebildi. Türkiye'den gözlemlenmedi. tam Güneş tutulması, Meksika, ABD'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan izlenebildi. Tam Güneş tutulması Meksika'dan başlayıp Teksas'a doğru ilerleyerek New England'a kadar ulaşacak ve Kanada'da sona erecek bir "tamlık yolu" boyunca görülebildi. Tamlık yolu üzerindeki herhangi bir konumda insanlar önce kısmi bir tutulma, ardından tam tutulma ve ardından yeniden kısmi tutulma görebildiler.

325 DOLARLIK PARTİ

Tutulma güzergahındaki eyaletlerde birçok etkinlik ve özel seyahat paketleri oluşturuldu. Bazı otellere 8 Nisan’a kadar olan son dört günlük sürede talep yüzde 1200 arttı. Vermont eyaletindeki Jay Peak Resort tatil merkezi geçen yıl bugün 80 rezervasyon aldığını, bu yıl ise 8 Nisan için geceliği 500 dolar olan 800 odasının rezerve edildiğini açıkladı. Bugün, tutulmanın güzergahı üzerinde bulunan kentlerde izleme partileri düzenlenecek. Örneğin Teksas’ta düzenlenecek partide biletler 325 dolar. Ülkede tutulmaya özel çıkarılan güneş gözlükleri de yok satıyor. Gözlükler 3 ila 16 dolara satılıyor. Ekonomik analiz firması olan Perryman Group’un tahminlerine göre tutulma, ülkeye otel, restoran ve seyahat harcamalarındaki artış sayesinde en az 6 milyar dolara varan bir mali destek sağlayacak.

Haberin Devamı

TUTULMANIN ŞARKISI

İngiliz şarkıcı Bonnie Tyler’ın (72), 1983’te çıkardığı şarkısı, tutulmaya özel hazırlanan şarkı listelerinde zirveye yerleşti. ‘Total Eclipse of the Heart’ (Kalbin Tam Tutulması) şarkısı, ABD’deki dijital müzik platformlarında bir anda yükseldi. Dinlenme oranı bir haftada, yüzde 50 arttı. İndirilme listelerinde de ilk 100’e girdi.

BİLİM DÜNYASI ALARMDA

Güneş tutulması için araştırmacılar da teyakkuza geçti. NASA, tutulma sırasında Ay’ın gölgesine doğru üç roket fırlatacağını duyurdu. Tutulma sırasında küçük roketler Virginia’daki Wallops Adası’ndan bilim araçlarıyla birlikte atmosferin iyonosfer olarak bilinen uzayın kenarına yakın elektrik yüklü kısmına fırlatılacak. Astronomlar da gözlemlerinden evrenin sırlarını çözebilmek için ipuçları çıkarmayı hedefliyor. Dünyanın dört bir yanına radyo sinyalleri gönderecek ve devasa kameralarının başında olacaklar. Teksas’taki hayvanat bahçesindeki hayvanların da tutulma öncesinde, sırasında ve sonrasındaki davranışları kayıt altına alınacak. Pek çok hayvanın ani karanlığa karşı endişeli tepkiler verdiği biliniyor. 2017’deki tutulma sırasında kaplumbağalar aniden çiftleşmeye başlamıştı. Yetişkin flamingolar da tutulma yaklaşırken yavruları sürünün ortasına toplamış ve sanki bir yırtıcı hayvanın aşağı inmesinden endişe ediyormuş gibi gökyüzüne bakmışlardı.

Haberin Devamı