Dünya İran'da organ ticareti krizi

İran'da organ ticareti krizi

Paylaş
İran'da organ ticareti krizi

İran’da yerel basın yasa dışı organ ticaretinin alarm verici boyuta geldiğini, insanların hayat pahalılığı nedeniyle organlarını satışa çıkardığını yazdı.

İran'da Jahan-e-Sanat haber sitesi, çaresiz halkın ekonomik krizle baş edebilmek için organlarını sattığını iddia etti. Habere göre insanlar organlarını 7 bin ila 15 bin dolara satışa çıkarıyor. Sokaklarda, üzerinde "Satılık iki böbrek" yazılı ilanlar asılı. Böbrek, karaciğer, kornea, kemik iliği, sperm ve yumurta en çok ticareti yapılan organlar ve bedensel parçalar. Milyon dolarlık sektördeki aracıların organları satın alıp Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak gibi ülkelere gönderdiği de öne sürülüyor.

Haberin Devamı

YOKSULLUK ARTTI

Bir İranlı, gazeteye, "Kan grubum 0 negatif ve 22 yaşındayım. Böbreğimi 5 milyar riyale (10 bin dolar) satacağım. Maddi sorunlarımdan dolayı böbreğimi satmaktan başka çarem yok. Eğer karaciğerimi isteyen olursa, bir kısmını 2 milyar riyale (4 bin dolar) satarım" diye konuştu. Buna göre çaresiz insanlar aracılar tarafından sosyal medyada bulunuyor. Acil nakit ihtiyacı olan insanlar hedef alınıyor. Yeni doğan bebeklerin de satılmasından korkuluyor. İran'da uluslararası yaptırımlar, petrol ihracatındaki daralma ve yüksek enflasyon nedeniyle de yoksulluk ve eşitsizlik arttı.