Dünya İsrail'den Gazze'de rehine operasyonu! 'Sınırlı' kara saldırısı düzenleniyor

İsrail'den Gazze'de rehine operasyonu! 'Sınırlı' kara saldırısı düzenleniyor

Paylaş
İsrail'den Gazze'de rehine operasyonu! 'Sınırlı' kara saldırısı düzenleniyor

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'e adeta koşulsuz destek veren ABD'nin Tel Aviv'e yaptığı çağrıyı New York Times (NYT) deşifre etti. NYT'nin haberi hakkındaki yorumları sorulan ABD Dışişleri Bakanı Blinken sessiz kaldı. Filistin Haber Ajansı ise Gazze'deki acı bilançoyu açıkladı. İsrail ordu sözcüsü rehine aramak için Gazze'ye sınırlı kara operasyonu yapıldığını duyurdu.

İki haftadır Gazze Şeridi’ni bombalayan İsrail savaş uçakları, dün de Batı Şeria’da bir camiyi Hamas’ın kullandığı iddiasıyla hedef aldı.

Haberin Devamı

İSRAİL ORDUSUNDA GAZZE'YE SINIRLI KARA OPERASYONU 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Kara güçleri rehine aramak için Gazze'ye girdi. Rehineler için sınırlı kara operasyonu yapılıyor" açıklamasında bulundu. 

İki haftadır 1000’den fazla Filistinli tutuklanırken bölgede tansiyon yükseliyor.

İsrail istihbarat örgütleri MOSSAD ve Şin Bet’in, 7 Ekim’deki saldırılara öncülük eden Hamas üyelerini takip etmek ve öldürmekle görevli özel bir operasyon merkezi kurduğu bildirildi.

HAMAS'TAN 'ÇATIŞMA' AÇIKLAMASI

El Kassam Tugayları'na göre, Hamas savaşçıları Pazar günü Gazze Şeridi'ne sızan İsrail gücüyle çatışmaya girdi. Grup, sızmanın güney Gazze bölgesindeki Han Yunus'un doğusunda gerçekleştiğini söyledi. Açıklamada, 'Savaşçılar içeri sızan güçlerle çatışmaya girdi, iki buldozer ve bir tankı imha etti ve onları çekilmeye zorladı" denildi.

Haberin Devamı

Ynet haber sitesine göre birime, Birinci Dünya Savaşı’nda faaliyet gösteren Yahudi yeraltı örgütü ‘Nili’nin adı verilecek. Nili, Birinci Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık'a yardım eden bir Yahudi casusluk ağının ismi. Birimin temel görevinin, İsrail’e görülmemiş saldırıda bulunan Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın özel kuvvetler birliği üyelerini bulup etkisiz hale getirmek olduğu belirtildi.

NYT: ABD İSRAİL'E KARA HAREKATINI ERTELEME TAVSİYESİ

New York Times, ABD'nin İsrail'e Gazze saldırısını askıya almasını önerdiğini yazdı. Haberde 'Biden yönetimi, rehine müzakereleri, Filistinlilere yardım ulaştırılması ve daha fazla sivil kaybını önlemenin yollarının belirlenmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu öne sürdü' denildi.

Gazeteye konuşan iki ABD'li yetkili, İsraillilere kara savaşını erteleme tavsiyesinin Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III aracılığıyla iletildiğini belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın sözcüsü söz konusu iddiayı reddetti.

BLINKEN SESSİZ KALDI 

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ise, Pazar günkü CBS News'in Face the Nation programında ABD'nin İsrail'den rehine müzakerelerine zaman tanımak için kara saldırısını ertelemesini isteyip istemediği sorulduğunda doğrudan yanıt vermekten kaçındı. Ancak ABD'nin işgal konusunda İsraillilere tavsiyelerde bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İSRAİL HAVA SALDIRISINDA 6 ÇOCUK ÖLDÜ

İsrail'in Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, İsrail'in son hava saldırısında en az altı çocuk öldü, bir kadın da yaralandı. Bakanlık, Filistin topraklarının güney ucundaki bölgede bir evin isabet aldığı saldırı sonucu çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

İSRAİL SALDIRI HAZIRLIĞINDAKİ HİZBULLAH ÜYELERİNİ VURDU

İsrail ordusu, Lübnan'da Tel Aviv'e karşı saldırıya hazırlanan iki kişiyi vurduğunu bildirdi. Açıklamada, hedeflerden birinin İsrail'in Mattat kasabası yakınlarında olduğu, diğerinin ise daha kuzeyde etkisiz hale getirildiği kaydedildi.Hizbullah ise ayrıntı vermeden savaşçılarından birinin öldürüldüğünü söyledi.

BİR GÜNDE 400 ÖLÜ

Filistin'in haber ajansı WAFA'ya göre 22 Ekim'de Gazze'de 400 kişi yaşamını yitirdi.

NETANYAHU'DAN ŞOK EMİR: YAP YA DA ÖL

7 Ekim tarihinden beri Hizbullah ile karşı karşıya gelen İsrail olası bir ikinci cephe karşısında kırılma noktası yaşayabilir. İki taraf Lübnan sınırının sıfır noktasında sık sık çatışıyor. Çatışmaların artması nedeniyle İsrail tarafı 4 kilometrelik askeri bir bölge ilan etti ve sivillerin buraya girişini yasakladı. İsrail için burada kritik nokta Hizbullah dışında İran destekli diğer milis gruplarının Tel Aviv'e karşı savaş açması. Gazze'ye hali hazırda bir kara harekatı düzenlemeyi planlayan İsrail iki belki de üçüncü bir cephenin açılması karşısında zor günler yaşayabilir.

Haberin Devamı

Hizbullah ile olası bir savaşa karşı komandolarla buluşan Netanyahu, askerlere moral verdi. Ziyareti sırasında Netanyahu, Hizbullah'ın savaşa katılmaya karar vermesi halinde İkinci Lübnan Savaşı'nı yaşayacaklarını belirtti. Burada İsrailli komandolarla da konuşan Netanyahu, 2006 yılında Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan savaşa dair açıklamalarda bulundu. Netanyahu Hizbullah ile olası bir savaşın 'hayal edilemeyecek bir yıkım getireceğini' söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan komandolara ayrıca Hizbullah ile ilgili şöyle dedi:

'Lübnan'daki milislerin Gazze savaşına dahil olup olmayacağını size garanti edemem. Bu çatışmalar bizim için 'Yap ya da öl' anlamına gelecek.

1000 KİŞİ TUTUKLANDI

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının ardından işgal altındaki Batı Şeria’ya düzenli olarak operasyon düzenleyen İsrail ordusu, toplamda 727 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Ordu baskınlarla Hamas militanlarını hedef aldığını öne sürerken, Filistin Esirler Derneği’ne göre, Hamas üyesi veya destekçilerinin yanı sıra grupla hiçbir bağlantısı olmayan Filistinli gençler de dahil olmak üzere 1000’den fazla kişi gözaltına alındı.

Filistin resmi haber ajansı Wafa, İsrail askerlerinin Cenin, Kabatiya, Tammun, Nablus ve Beytüllahim’de 4 Filistinliyi vurarak öldürdüğünü, 7 Ekim’den bu yana toplam ölü sayısını 91’e çıktığını açıkladı.

Baskınlar, Hamas kontrolündeki Gazze’ye devam eden saldırılar sebebiyle bölgede yükselen tansiyonu iyice arttıyor. Batı Şeria’daki İsrailli yasa dışı yerleşimcilerin tacizleri ise durumu daha da körüklüyor. BBC’ye konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İsrail ve Filistin Direktörü Omar Shakir, 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’daki “yerleşimci şiddetinin” arttığını söyledi. Son olarak Batı Şeria’nın merkezindeki Yasouf köyünde Filistinlilere ait düzinelerce zeytin ağacı İsrailli yerleşimciler tarafından kesildi. BM yetkilileri, “Batı Şeria’da hızla kötüleşen insan hakları durumundan ve yasa dışı öldürücü güç kullanımının artmasından son derece endişe duyuyoruz” açıklamasında bulundu.