Dünya Kanser aşısı işe yaradı

Kanser aşısı işe yaradı

Paylaş
Kanser aşısı işe yaradı

Kanserin tedavisine yönelik mRNA aşı denemelerinde son derece umut verici bir sonuca ulaşıldı. İngiltere’de akciğerinde 6 tümör bulunan Adrian Taylor’a yapılan aşı sayesinde tümörlerin 5’i yok oldu, en büyüğü de yüzde 80’den fazla oranla küçüldü.

‘SON UMUT’ OLARAK BAŞVURDU

Haberin Devamı

Eylül 2022'de Adrian Taylor'a yıkıcı bir teşhis konulmuştu; başındaki ve boğazındaki kanser hücreleri yok olmuş fakat akciğerinde 6 ayrı yeni tümör oluşmuştu. Bunlardan en büyüğü ise 25 milimetre genişliğindeydi. Hem tümörlerin agresif yapısı hem de akciğerin derinliklerinde olması nedeniyle ameliyat imkansızdı. Doktorların kemoterapinin de işe yaramayacağını söylemesi üzerine ölümü bekleyen Adrian Taylor, son umut olarak deneysel bir tedaviye gönüllü oldu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE UYARI

Liverpool'daki Clatterbridge Kanser Merkezi'nde mRNA aşısı içeren çalışmaya katıldı. Doktorlar, Adrian Taylor'un tümöründen örnek alıp tümörün büyümesini sağlayan proteinleri belirledi. Sonra da bu proteinlerden oluşan mRNA aşısı ürettiler. Adrian Taylor'a yapılan aşı sayesinde bağışıklık sistemi, proteini 'yabancı madde' olarak tanıdı. Sonra da proteini içeren kanser hücrelerine saldırdı. Adrain Taylor mayısta tümörlerin 5'inden kurtuldu. Sadece en büyük tümörün kaldığı, onun da 4.6 milimetreye küçüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı