Dünya Kendisi emekli, sesi çalışıyor

Kendisi emekli, sesi çalışıyor

Paylaş
Kendisi emekli, sesi çalışıyor

Tüm zamanların ‘en sevilen kötü adamı’ Darth Vader’ı seslendiren James Earl Jones 91 yaşında emekli oldu. Hemen üzülmeyin! James Earl Jones, sesinin gelecek ‘Yıldız Savaşları evreni’ filmlerinde kullanılması için bir yapay zeka firmasıyla anlaştı.

Yapımcı yönetmen George Lucas 1977’de ‘Yıldız Savaşları: Yeni Bir Umut’ filmini piyasaya sürdüğünde dünyayı nasıl etkileyeceğinden habersizdi. Yarattığı geniş hayran kitlesiyle önce ilk üçleme, sonra öncesini anlatan ikinci üçleme ve ardından hikayenin yıllar sonrasını anlatan üçüncü üçlemeyle 9 filmden oluşan seri, sadece buzdağının görünen yüzüydü. Yan hikayelerden oluşan filmler, diziler, animasyonlar, bilgisayar oyunları hatta çizgi romanlarla ‘Yıldız Savaşları’ artık kendine ait evreni olan bir hikaye konumuna erişmişti.

Haberin Devamı

MASKESİ VE SESİ

‘Yıldız Savaşları’nın bu başarısında kuşkusuz en büyük paylardan biri Darth Vader karakterine aitti. Kostümü, ışın kılıcı, pelerini, maskesi ve bu maske nedeniyle metalik ve derinden gelen sesiyle Darth Vader tüm zamanların en sevilen kötü adamlarından biri olmuştu. Fakat Darth Vader hayranlarını ‘endişelendirecek’ bir haber geldi. Efsanevi karakteri seslendiren James Earl Jones 91 yaşında emekli olduğunu duyurdu. Ancak gelecek filmlerde sesinin kullanılması için Ukraynalı yapay zeka şirketi Respeecher ile anlaşma imzaladığını açıkladı.

DOĞUŞTAN KEKEMEYDİ

1931’de dünyaya gelen ABD’li aktör, doğuştan kekemeydi. Bu engelini şiir okuyarak ve aktörlük çalışmalarında repliklerini okuyarak yendi. 1977’de ilk film için kendisine teklif geldiğinde sadece 7 bin dolar almıştı. Aktör, aldığı ücret için “İyi para olduğunu düşünmüştüm” demişti. James Earl Jones, Emmy, Oscar, Tony ve Grammy kazanan ender oyunculardan biri olarak sinema tarihinde de önemli bir yere sahip.

Haberin Devamı

DÜNYA KÜLTÜRÜNÜ DEĞİŞTİREN KÖTÜ ADAM

2013’te Amerikan Film Enstitüsü, Darth Vader’ı Hannibal Lecter (Kuzuların Sessizliği) ve Norman Bates’ın (Sapık) ardından ‘tüm zamanların en büyük üçüncü kötü adamı’ seçti. Psikiyatristler, Darth Vader’i tıp öğrencilerine borderline kişilik bozukluğunu açıklamak için yararlı bir örnek olarak kullandı. Bilim insanları balçık küfü böceği ‘Agathidium vaderi’ ve bir bit türü olan ‘Ricinus vaderi’ye Darth Vader’ın adını verdi. 2015’te eski adı Eric Welch olan bir ABD’li, ismini Darth Vader olarak değiştirdi.

SİYASETE BULAŞTI

Bugüne kadar birçok siyasi figür Darth Vader’a benzetildi. Alman haber dergisi Der Spiegel, 1984’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’ı Darth Vader’in miğferini takarken resmetti. Eski ABD Başkan Yardımcıları Al Gore ve Dick Cheney de Darth Vader’a benzetilen isimlerdi. 2015’te Ukrayna Odessa’da Vladimir Lenin’in heykeli, Darth Vader heykeline dönüştürüldü. 1995’te Iraklı yarı askeri örgüt Fedayeen Saddam militanlarına Saddam Hüseyin’in oğlu Uday Hüseyin’in girişimiyle Darth Vader tarzı miğferler dağıtıldı.

Haberin Devamı

PARA BASTI

‘Yıldız Savaşları’ sadece kültürü değiştirmekle kalmadı. Tek başına birçok ülke ekonomisinden daha fazla gelir elde eden bir sektör haline geldi. 2019 verilerine göre; 12 ‘Yıldız Savaşları’ filmi toplam 10.25 milyar dolar hasılat elde etti. Bu rakamla ‘Yıldız Savaşları’ tüm zamanların en çok hasılat kazanan film serisi oldu. ‘Yıldız Savaşları’ günümüze kadar kendisine ait filmlerin hasılatı, oyuncak, DVD, kitap, bilgisayar oyunu ve ticari ürün geliriyle 33 milyar dolarlık dev bir kazanç sağladı. 5.1 milyar dolarlık servetiyle filmin yapımcı yönetmeni George Lucas’ı dünyanın en zengin 418’inci kişisi yaptı.