Dünya Madonna'nın başını yakan poz! '1. Dünya Savaşı'nda kayboldu, geri istiyoruz'

Madonna'nın başını yakan poz! '1. Dünya Savaşı'nda kayboldu, geri istiyoruz'

Paylaş
Madonna'nın başını yakan poz! '1. Dünya Savaşı'nda kayboldu, geri istiyoruz'

Dünyaca ünlü popstar Madonna'nın Instagram paylaşımındaki bir detay, Fransız sanat uzmanlarının dikkatini çekti. Uzmanlara göre duvarda asılı olan tablo, 1. Dünya Savaşı'nda kaybolmuştu. Şimdi ise ünlü isimden geri isteniyor.

Posta.com.tr | ABD'li popstar Madonna, evinin duvarında asılı olan tabloyu 1989 yılında ünlü müzayede evi Sotheby’s tarafından düzenlenen bir açık artırmada 356 bin sterline satın almıştı. Sanat uzmanlarına göre, 1918 yılında Fransa'nın Amiens şehrindeki müzede olan tablo, Almanların saldırısı sonrasında kayıplara karışmıştı. 

Haberin Devamı

Fransız sanat uzmanı Diane et Endymion, 19. yüzyıl neoklasik ressam Jerome-Martin Langlois tarafından çizilen tablonun 1. Dünya Savaşı'nın sonlanmasından 8 ay önce Almanların Amiens'teki güzel sanatlar müzesini bombalamasıyla yok olduğuna inanıyordu. 

Tablo haberini dikkate alan Amiens Belediye Başkanı, 2028'de Amiens'in Avrupa Kültür Başkenti seçilme şansını artırmak için Madonna'dan tabloyu şehre iade etmesini istiyor. 

Langlois'nın tablosuna gerçekte ne olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor. Louvre'un seçkin küratörü Jacque Foucart, 1970'li yıllards tablonun nerede olduğunu araştırdı. Ancak 1911 yılından sonra tabloya ait herhangi bir yazılı kaydı olmadığını gördü. Bunun üzerine tablonun Alman bombardımanında yok olduğuna ya da öncesinde müzeden çalınıp karaborsada çalındığı sonucuna vardı. 

Haberin Devamı

2015 yılına kadar Amiensli bir sanat uzmanı Madonna'nın Paris'te bulunduğu zamana dair bir rapor yayınlayana kadar tablo hakkındaki sessizlik sürdü. Madonna'nın Instagram'da yayınladığı fotoğrafta anglois'nın kayıp başyapıtına benzeyen bir tablo görünüyor. Bunun üzerine uzman, Amiens'teki yetkililerle irtibata geçti ve tablonun, Birinci Dünya Savaşı'nda şehrin müzesinden kaybolan 14 eserle birlikte çalındığı iddiasıyla dava açtılar. 

Fransız polisi konuya dair soruşturma bsaşlattı ancak Madonna'nın suçlu olmadığının ortaya çıkması dışında davada herhangi bir sonuca varılamadı. Zira Madonna'nın satın aldığı tablonun üzerinde sanatçıya dair ne bir imza, ne bir tarih ne de bir mühür vardı. 

Tablo,  Sotheby's Müzayede Evi tarafından "Langlois'nın 1822'de Paris Salonunda sergilediği ve şimdi kayıp olan eserin birebir kopyası" olarak satılmıştı. Müzayede evi, kopyanın da Langlois tarafından yapıldığını ileri sürmüştü. Ancak Amiens'teki uzmanlar, müzayede evinin yanılmış olabileceğine inanıyor.

Uzmanlar, resmin üzerindeki tarih ve imzanın kesilerek ihracat lisansı almış olabileceğini öne sürüyor. Eğer bu doğruysa, Madonna'nın sahip olduğu tablo, orijinal eser olabilir. 

MADONNA VE MACRON'A ÇAĞRI

Geçen hafta Fransız Le Figaro gazetesinde yayınlanan resim hakkındaki makale, Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure tarafından da okundu. Bunun üzerine bir Facebook mesajı yayınlayan Foure, Madoona'ya seslenerek "Muhtemelen Amiens'i duymadınız, ancak birkaç gün önce sizinle şehrimiz arasında özel bir bağlantı kuruldu. Birkaç yıl önce Jérôme-Martin Langlois'in bir tablosunu satın aldığını öğrendim. Bu tablo muhtemelen Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Louvre tarafından Amiens Müzesi'ne ödünç verilmiş ancak kaybolmuş. Açıkçası, bu eseri yasal olarak edinmenize hiçbir şekilde itiraz etmiyoruz. Ama 2028'de Avrupa kültür başkenti olmaya adayız. 2028'de bu tabloyu bize ödünç vermeni istiyorum ki Amiens halkı yeniden bu eserden en iyi şekilde yararlanabilsin" dedi.

Haberin Devamı

Foure, Amiens'te büyümüş olan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron'a da bir çağrı yaptı. 

Eğer Madonna elindeki eseri Amines şehrine ödünç verirse, tablo orijinal olup olmadığını anlamak için yetkililer tarafından analiz edecektir. Eğer tablo gerçek çıkarsa, Fransa hükümeti tarafından korumaya alınma ihtimali var. 

Haberin Devamı