Dünya 'Moda' sözcüğün ötesinde: Yapay zekânın küresel zorluklara karşı sunduğu gerçekçi çözümler

'Moda' sözcüğün ötesinde: Yapay zekânın küresel zorluklara karşı sunduğu gerçekçi çözümler

Paylaş
'Moda' sözcüğün ötesinde: Yapay zekânın küresel zorluklara karşı sunduğu gerçekçi çözümler

Yerli girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, yapay zekânın global anlamda getirdiği fırsat, risk ve çözümleri, Forbes'da kaleme aldığı aşağıdaki yazıyla analiz etti.

Tartışmasız bir şekilde 2023 yılı Yapay Zekâ alanındaki önemli gelişmeler ve tartışmaların yılı oldu. İngilizce sözlük yayıncıları YZ ile ilgili kavramları "Yılın Kelimesi" seçti. İngiliz yayıncı Collins "AI - YZ"yi yılın kelimesi seçerken, Cambridge "hallucinate - halüsinasyon görmek" kelimesini tercih etti. Zira YZ zaman zaman yanlış bilgiler üretebiliyor, Amerikalı yayıncı Merriam-Webster ise artık gerçek ile sahte arasındaki farkın giderek azaldığı söylemiyle tercihini "authentic - özgün" kelimesinden yana kullandı.

Haberin Devamı

MEYVELERİ TOPLAMANIN ZAMANI GELDİ!

Haberlerin baş köşesine oturan ChatGPT gibi 'büyük dil modelleri'nde (LLM'ler) yaşanan muazzam ilerleme ile 2023, YZ alanındaki neredeyse 70 yıllık çalışmanın karşılığını aldığımız yıl oldu. Üretici YZ'nın dijital içerik üreticileri arasında yarattığı heyecanı bir kenara koyarsak, YZ'nin tarihi gelişimini kabul etmek çok önemli. Bu gelişim bilim insanlarının sürdürülebilir büyüme ve ilerlemedeki önemli zorlukları çözmeye yönelik çabalarıyla şekillendi.

YZ: İLERLEMENİN HIZLANDIRICISI

Çok büyük verileri işleyebilme yeteneği ile, tahmine dayalı modeller oluşturup, görevleri otomatikleştirmesiyle, YZ küresel sorunların çözümüne dair güçlü bir araç olarak ortaya çıktı. Verimli, uygun maliyetli, uyarlanabilir çözümler sağlayan YZ, daha önceden göz korkutan alanlarda önemli değişimler yapabilir. Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Gelişme Hedeflerine ulaşma konusunda çok önemli bir sürece giriyorken, YZ alanındaki başarılar küresel topluluğun harekete geçmesi için yeni fırsatlar sunuyor.

Haberin Devamı

Mashable haberinin devamı için tıklayın.