Dünya Mucize kurtuluş! Uçuşun ortasında kokpitten fırladı

Mucize kurtuluş! Uçuşun ortasında kokpitten fırladı

Paylaş
Mucize kurtuluş! Uçuşun ortasında kokpitten fırladı

1990 yılında British Airways pilotunun yaşadıkları İngiliz basınında gündem oldu. 7 bin metre yükseklikteki uçuşun ortasında kokpitten fırlayan ve mucizevi bir şekilde hayatta kalan pilotun hikayesi duyanları hayrete düşürüyor.

Posta.com.tr | 1990 yılında, British Airways'in kaptanı Tim Lancaster, yaşadığı trajedide neredeyse hayatını kaybediyordu. İngiltere'nin Birmingham kentinden İspanya'nın Malaga kentine gerçekleştirilen uçuşta, başlangıçta her şey çok normaldi. Ta ki uçak, Oxfordshire üzerinden uçana dek...

Haberin Devamı

Uçak Oxfordshire üzerinden uçarken, aniden kokpit camlarından ikisi kırıldı. Kaptan Lancaster, hava akımına kapıldı ve aniden uçaktan dışarı fırladı. Kendisi de camdan fırlamaktan kıl payı kurtulan uçuş görevlisi Nigel Ogden, koltuğundan fırlayan kaptanı son anda bacaklarından tuttu. 

Ogden, Kaptan Lancaster'ın düşerek ölmesini engellemeyi başardı. Ancak kaptanı dışarı çeken rüzgara karşı savaşmakta çok zorlandı. Ogden da yavaşça pencereden dışarı çıkmaya başardı. Neyse ki kabin ekibimden John Heward kokpite koştu ve onu kemerinden yakaladı.

Uçuş ekibi

Kısa bir süre sonra, başka bir uçuş görevlisi kendini pilot koltuğuna bağladı. Adeta bir insan zinciri oluşmuştu ve Kaptan Lancaster uçaktan dışarıda savurulmaya devam ediyordu.

Haberin Devamı

Yardımcı pilot Alistair Atchinson, haberleşme sisteminden yardım çağrısı yaptı. Kaptan Lancaster, şiddetli rüzgar tarafından darp edilmeye devam ediyordu. Kaptan, hayatının buna bağlı olduğunu bilerek çaresizce insan zincirine tutundu. 

'UÇAĞIN TEPESİNDE İKİYE KATLANMIŞTI'

Ogden, olaya dair The Sydney Morning Herald'a verdiği röportajda şunları söyledi:

Arkamı döndüm ve ön cxamın kırıldığını, pilot Tim'in dışarı fırladığını gördüm. Emniyet kemeri çıkmıştı ve görebildiğim tek şey bacaklarıydı. Kontrol kumandasının üzerinden atladım ve tamamen dışarı çıkmasını önlemek için onu belinden tuttum. Gömleği yırtılmış ve vücudu dışarı doğru bükülmüştü. Uçağın tepesinde ikiye katlanmıştı. Bacakları öne doğru sıkılmıştı. Otomatik pilotun bağlantısı kesildi. Uçuş kapısının kontrolleri üzerinde duruyordu. 650 kilometre hızla uçağın dışında savruluyordu. 

'O MANZARAYI ASLA UNUTAMAYACAĞIM'

"Onu kaybedeceğimi düşündüm" diyen Ogden, sözlerine şöyle devam etti:

Uçağın camları etrafında U şeklinde eğildi. Yüzü pencereye çarpıyordu, burnundan ve başının yan tarafından kan geliyordu, kolları savruluyordu. En korkunç olanı ise gözlerinin fal taşı gibi açık olmasıydı. Yaşadığım sürece o manzarayı asla unutamayacağım.

Yardımcı pilot Atchinson, bir şekilde uçuşu kurtarmayı başardı ve inanılmaz bir soğukkanlılıkla  uçağı Southampton Havalimanı'na indirdi. Acil servise götürülen Lancaster'ın birkaç kırığı vardı ve vücudunun bazı bölümleri donmuştu. 

Haberin Devamı

Kaptan pilot Tim Lancaster'ın hikayesi ilk olarak 2005 yılında viral haline geldi. Lancaster'ın hikayesine Air Crash Investigation adlı bir belgeselde yer verildi. Belgeselde, pilotların yaşadıkları yeniden tasvir edildi. 

Olayın yeniden canlandırıldığı bir görüntüde Lancaster'ın uçaktan dışarı çıkmış hali tasvir edildi. Bir sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan görüntü, binlerce kez paylaşıldı.