Dünya Mucizeyi elleriyle kazdılar

Mucizeyi elleriyle kazdılar

Paylaş
Mucizeyi elleriyle kazdılar

Hindistan’da 12 Kasım’da çöken tünelde mahsur kalan 41 işçi 17 gün sonra kurtarıldı. Borular aracılığıyla yiyecek, su ve oksijen gönderilen işçileri kurtarma operasyonunun son 10 metresinde burgu makinesi bozulunca, kurtarma ekibi kalan bölgeyi elleriyle kazmak zorunda kaldı.

Hindistan’ın Uttarakhand Eyaleti'nde Başbakan Narendra Modi'nin en iddialı projelerinden 890 kilometrelik yol inşaatının bir bölümü olan Barkot Tüneli'nin inşaası sırasında 12 Kasım’da çökme meydana gelmişti. Tünel tamamlanmadığı için başka bir çıkış yolu olmadığından 41 işçi, içeride mahsur kalmıştı. Kurtarma ekipleri, işçilerin bulunduğu alana ulaşan küçük delikler açmış, buradan yiyecek, su, ilaç ve oksijen göndermişti. Bölgeye getirilen Avustralyalı tünel uzmanı Profesör Arnold Dix'in hazırladığı plan çerçevesinde kurtarma operasyonu başlatılmıştı.

Haberin Devamı

SEDYELERLE ÇIKARILDILAR

Operasyon için önce tünele Amerikan yapımı bir burgu makinesi getirildi. Tünelin 270 metre derinliğindeki 57 metrelik çökme alanında geçit açabilmek için kullanılan burgu makinesi, 47 metre sonra kayalar ve içindeki metaller nedeniyle hasar görerek çalışamaz hale geldi. Bunun üzerine kurtarma ekibi kalan 10 metreyi matkaplar kullanarak elleriyle kazdı. Böylece işçilere ulaşıldı. Açılan alana önce dev borular yerleştirildi. Sonra da her bir işçi, sedyeye yatırılarak tek tek iplerle borunun içinden yukarı çekildi. Böylece 41 işçi, mahsur kaldıktan 17 gün sonra sağ olarak kurtarıldı.