Dünya Pentagon emri verdi! Gazze sınırında 2000 ABD askeri 'hazır ol'a geçti

Pentagon emri verdi! Gazze sınırında 2000 ABD askeri 'hazır ol'a geçti

Paylaş
Pentagon emri verdi! Gazze sınırında 2000 ABD askeri 'hazır ol'a geçti

Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından bölgeyi ablukaya alan İsrail'in saldırıları hız kesmeden devam ederken Hamas, İsrailli esir 21 yaşındaki Mia Shem’in ilk görüntülerini yayınladı. Ürdün ve Mısır, Filistinli mülteci kabul etmeyeceklerini duyururken İsrail ordu sözcüsünün röportajdaki sözleri ise şok etkisi yarattı. Öte yandan Pentagon, 2000 askere 'hazır ol' emri verdiği iddialarını doğruladı.

Hamas'ın saldırısına İsrail'in Gazze'yi hedef alan ağır misillemesiyle tetiklenen savaşta on gün doldu, dünya silahların susmasını beklerken bölgede her geçen dakika yeni gelişmeler yaşanıyor.

Haberin Devamı

MACRON'DAN REHİNE KRİZİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik yoğun müzakerelerin sürdüğünü açıklayarak, "Temkinli davranarak halihazırda devam etmekte olan yoğun müzakerelere zarar vermek istemiyorum. Görüşmelerde ilerleme sağlanıyor" dedi.

İSRAİL HAMAS'IN 'ORTA GAZZE' SORUMLUSUNU ÖLDÜRDÜ

İsrail'in Gazze'ye yönelik günlerdir düzenlediği hava saldırıları sürüyor. Son olarak Hamas'ın üst düzey silahlı komutanı Ayman Nofal Gazze'de öldürüldü.

Nofal'ın ölümünü Hamas yetkilileri doğruladı. Nofal, Hamas'ın 'Orta Gazze' bölgesinden sorumluydu.

ABD'DEN 2000 ASKERE 'HAZIR OL' EMRİ

Pentagon, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de artan çatışmaya yanıt olarak ABD ordusunun 2.000 askerini konuşlandırma alarmına geçirdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Açıklamada 'Ortadoğu'da gelişen güvenlik ortamına hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için bir dizi birimi yüksek bir hazırlık durumuna geçirdik' denildi.

BIDEN ÜRDÜN'DE MISIR VE FİLİSTİNLİ YETKİLİLERLE GÖRÜŞECEK

Ürdün Devlet Medyası, ülkenin Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu ziyaretine ev sahipliği yapacağını duyurdu. Biden, Ürdün'de Filistin ve Mısırlı yetkililerle temaslarda bulunacak.

İSRAİL: SALDIRILARDA 3 TÜRK VATANDAŞI ÖLDÜ

İsrail, saldırılarda hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının sayısını 3 olarak güncelledi.

ORDU SÖZCÜSÜ İNKAR ETTİ

İsrail ordu sözcülerinden yarbay Richard Hecht, günlük basın toplantısında Gazze'de yürütülen savaşın bir sonraki aşamasının beklentilerden farklı olabileceğini söyledi. Yarbay Hecht, "Savaşın bir sonraki evresine hazırlanıyoruz. Bu aşamaların ne olacağını söylemedik. Herkes kara operasyonu hakkında konuşuyor. Belki farklı bir şey olabilir" dedi.

İsrail ordu sözcüsünün BBC televizyonuna verdiği röportajda bir soruya verdiği yanıt ise, şok etkisi yarattı. Gazze'de elektrik ve suyun olduğu konusunda ısrarcı olan yarbay Hecht, "Hamas'a elektrik temin etmek gibi bir taahhüdümüz yok. Bize saldıran insanlar, Gazze Şeridi'ni zaten yıllardır kontrol ediyor. Onların elektrikleri var" dedi.

Haberin Devamı

BBC, "Gazze'de insani kriz yok mu?" şeklindeki soruya "Doğru" yanıtını veren İsrail ordu sözcüsünün insani krizi reddettiği yorumunu yaptı.7 Ekim'deki Hamas saldırısının hemen ardından Tel Aviv yönetimi zaten 2007'den bu yana abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatma altına aldı. 41 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridine elektrik, su ve gaz sevkiyatı durdurulurken, savaş uçaklarının aralıksız devam eden bombardımanında 2 bin 800'den fazla insan hayatını kaybetti.

Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon insandan güneye gitmelerini isteyen tahliye kararıyla birlikte, 400 bin insana ev sahipliği yapan Han Yunus'un nüfusu 1 milyonu buldu.

Dahası, İsrail jetleri güvenli alan ilan ettiği Gazze'nin güneyine hava saldırılarını kesmiş değil. Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece gerçekleşen bombardımanda, Gazze'nin güney bölgelerinde en az 71 kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler, bu sabah yaptığı uyarıda suyun azalmasıyla birlikte salgın hastalıkların Gazze'nin birçok bölgesinde yayılmaya başlayabileceğini aktardı.Gazze'deki hastaneler ise yaralılarla dolu, doktorlar ellerindeki kısıtlı imkanlarla sağlık sisteminin tamamen çökmesini önlemeye çalışıyor.

Haberin Devamı

SAVAŞTA 15 GAZETECİ CAN VERDİ

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta şimdiye kadar en az 15 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi.CPJ, Lübnan'a yayılan çatışmalar sırasında yaralananlar da dahil olmak üzere, savaşta öldürülen, yaralanan, gözaltına alınan ve kaybolan gazetecilerin tümünü araştırıyor ve detaylarını web sitesinde kaydediyor.

Komitenin son açıklamasına göre ölen gazetecilerin 11'i Filistinli, üçü İsrailli ve biri Lübnanlıydı. Sekiz gazetecinin yaralandığı, üç gazetecinin ise kayıp olduğu veya gözaltına alındığı belirtiliyor.

BATI ŞERİA'DA 61 ÖLÜ

Gazze'yi yöneten Hamas örgütünün 7 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği büyük saldırıyla başlayan savaşta, İsrail hava, kara ve denizden Gazze Şeridi'ni bombalıyor. Onuncu gününe girilen savaşta Gazze'de 2 bin 800'den fazla insan hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da ise, savaşın başından bu yana İsrail ordu birlikleri tarafından en az 61 Filistinli öldürüldü.

MACRON İSRAİL'E GİDECEK

Düzenlediği basın toplantısında 'İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyorum ancak bu hak uluslararası hukuka uyumlu olmalıdır' diyen Fransa lideri Emmanuel Macron, İsrail'e gideceğini bildirdi. Macron ne zaman gideceği hakkında ise bir bilgi vermedi.

BM'DEN UYARI: 24 SAATLİK YAKIT KALDI

BM'den yapılan açıklamada Gazze'deki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yalnızca 24 saat yetmesinin beklendiği duyuruldu.

İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'DAKİ HEDEFLERİ BOMBALADI

İsrail ordusu, Metula kasabasını hedef alan tanksavar ateşine yanıt olarak güney Lübnan'daki hedefleri bombaladığını açıkladı.

IRAK VE İRAN'DAN AÇIKLAMA, ABD'YE UYARI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Çocuk katili İsrail rejiminin Gazze'deki sivillere karşı işlediği savaş suçlarının devam etmesi durumunda direniş cephesi önümüzdeki saatlerde önleyici eylem gerçekleştirebilir.ABD yönetimi bize mesaj gönderiyor ve soğukkanlı kalmamızı istiyor. Biz savaşın büyümesini istemiyoruz. Ancak ABD’nin istediği soğukkanlılık tek taraflı olamaz” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Gazze'ye yönelik devam eden saldırıların bölgede ve dünyada büyük bir öfkeye yol açtığını ifade etti.

700'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından tutuklananların sayısı, çatışmaların başlamasından bu yana üç katına çıktı. 7 Ekim'den bu yana 700'den fazla Filistinli tutuklandı. 

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 2800'Ü GEÇTİ

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında hayatını kaybeden insanların sayısının 2837'ye yükseldiğini bildirdi.

DSÖ DUYURDU: YARISI KADIN VE ÇOCUK 11 BİN KİŞİ YARALANDI

Dünya Sağlık Örgütü'nden bir yetkili, Gazze'de yarısı kadın ve çocuk olmak üzere 11 bin kişinin yaralandığını söyledi. İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 2 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti.

LÜBNAN SINIRINDA TANSİYON YÜKSEK

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından sınırdaki çitlere yaklaştığı ve bomba yerleştirdiği tespit edilen 4 teröristin etkisiz hale getirildiğini, ayrıca Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 200'den fazla noktaya saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı.


BM: İSRAİL GÜNEYDEKİ BÖLGELERİ DE BOMBALIYOR

BM, İsrail Hava Kuvvetleri'nin kuzeydeki sivil nüfusun gitmesini istediği güneydeki Han Yunus ve diğer bölgeleri de bombaladığını açıkladı.

İSRAİL HİZBULLAH HEDEFLERİNİ VURDU

İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan'da bulunan Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu. Ordunun sosyal medya hesabında operasyonlara ilişkin bir video paylaşıldı ve saldırıların Lübnan'dan İsrail'e açılan ateşe yanıt olduğu ifade edildi.

1980'lerin başında İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında İran'ın yardımıyla ortaya çıkan Hizbullah, ülkede önemli toplumsal, askeri ve Şii İslamcı örgüt konumunda.

IDF: BIDEN'IN ZİYARETİ KARA HAREKATINI ETKİLEMEYECEK

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden'ın yarın İsrail'e yapacağı ziyaretin Gazze'deki kara operasyonunu geciktirmesini veya karmaşık hale getirmesini beklemediğini söyledi.

İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA YENİ ÇATIŞMA

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı bilgilendirmede Lübnan'dan sızmaya çalışan dört milisin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail'in güneyindeki Tze'elim yerleşiminde ise bu sabah hava saldırısı sirenleri çaldı.

İNSANİ YARDIM KONVOYU REFAH SINIR KAPISINDA

Al Jazeera, 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'ni dünyaya bağlayan tek nokta olan Refah sınır kapısına yardım konvoylarının ulaştığını bildirdi. Mısır'ın Ariş kentinden hareket eden konvoy, yaklaşık 2 saat sonra günlerdir açılması beklenen sınır kapısına vardı.

ABD ORDUSUNDAN İSRAİL'E SÜRPRİZ ZİYARET

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Michael Kurilla, İsrail'e gitti. Daha önce planlandığına dair bir açıklamanın bulunmadığı ziyaret dünya basını tarafından 'sürpriz' olarak nitelendirildi.

Al Jazeere bu gelişmeyi 'ABD'li üst düzey general savaş planlamasının ortasında İsrail'e geldi' başlığı ile okurlarına sundu. Kurilla, ziyaretinin 'İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını sağlamak, özellikle diğer tarafların çatışmayı genişletmesinden kaçınmaya odaklanmak' olduğunu söyledi.

HAMAS İSRAİLLİ ESİR KADININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

Hamas, Mia Shem isimli 21 yaşındaki İsrailli kadın esirin görüntülerini yayınladı. Kadının tedavi görüntülerini içeren videoda Shem'in 'Lütfen en kısa zamanda bizi buradan çıkarın' dediği anlar da yer aldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Mia'nın geçen hafta kaçırıldığını doğruladı ve yetkililerin Mia'nın ailesiyle iletişime geçerek onlarla temas halinde oldukları açıklandı.

Üç saat boyunca ameliyat edildiğini kameraya anlatan kadın, 'Bana bakılıyor, ilaç alıyorum. Sadece bir an önce evime, aileme, anne babama, kardeşlerime dönmeyi istiyorum. Lütfen beni bir an önce buradan çıkarın' dedi. İsrail basını bunu 'propaganda klibi' olarak nitelendirdi. Times of Israel söz konusu videonun Hamas askeri sözcüsü Ebu Ubeida'nın rehine sayısını açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugaylarının Sözcüsü, ellerinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu, şartlar sağlandığında serbest bırakacaklarını aktardı. Hamas, farklı milletlerden ellerinde olan tutsakları, 'koşullar izin verdiğinde serbest bırakacaklarını' duyurdu.

ABD medyasından '2000 asker' iddiası! 21 yaşındaki esirin ilk görüntüleri yayınlandı

WSJ: ABD İSRAİL'E 2000 ASKER GÖNDERİYOR

Bölgeye iki uçak gemisi konuşlandıran ABD'nin İsrail'e asker de göndereceği iddia edildi. İddia Wall Street Jounrnal'dan (WSJ) geldi. WSJ'nin ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ordusu, Hamas'a karşı savaşında İsrail'i desteklemek için konuşlandırmayı planladığı yaklaşık 2000 askerini özel olarak seçti.

Raporda, askerlerin herhangi bir muharebe görevinde bulunmalarının beklenmediği, bunun yerine danışmanlık veya tıbbi destek görevlerinde bulunmalarının beklendiği belirtildi.