Dünya Pompeii'de şaşkına çeviren keşif! Beyni cama dönüştü

Pompeii'de şaşkına çeviren keşif! Beyni cama dönüştü

Paylaş
Pompeii'de şaşkına çeviren keşif! Beyni cama dönüştü

Yapılan yeni bir araştırma Herculaneum sakininin talihsiz sonuna bir ışık tuttu. Vezüv Yanardağı'nın Roma'nın Pompeii ve Herculaneum kentleri üzerindeki patlamasının korkunç ayrıntıları gözler önüne seren yeni bir araştırma ortaya çıktı.

Posta.com.tr | Millattan Sonra 79 yılında patlayan ve Pompeii ve Herculaneum kentlerini yok eden Vezüv Yanardağı'nın gizemi sürüyor. Araştırmacılar, felaket sırasında Herculaneum kasabasında yaşayan eski bir Romalı'nın beyninin cama dönüştüğünü gösteren tüyler ürpertici bir ayrıntı ortaya çıkardı. 

Haberin Devamı

Bilim insanları yanardağ patlamasının ne kadar sıcak kül püskürttüğüne ve dayanılmaz derecede yüksek sıcaklık yayarak beyni cama dönüştürdüğüne dair ayrıntılı bir model yayınladı. 

Vitrifikasyon, bir maddenin aşırı ısıtılıp daha sonra çok hızlı soğuyarak cama dönüşmesi işlemine verilen addır. Piroklastik malzeme ise yanardağ püskürmesinde ortaya çıkan toz halinde kayalar, lav ve cam parçalarıdır.

BEYNİ CAMA DÖNÜŞTÜ

Herculaneum'a yaşayan yanardağ kurbanının beyninin cama dönüşmesine neden olan şey, Vezüv Yanardağı'nın patlamasından kaynaklanan bir piroklastik yoğunluk akımı tarafından gerçekleştirilmiş olabilirdi.

Yanardağ patladığı zaman, tüm kasabayı yutacak ve yoluna çıkan herkesi öldürecek seviyede 550 derecelik sıcaklıkta kül ve gaz yaydı. Patlama sırasında taş hamamlara sığınan insanlar ısı nedeniyle anında ölmedi. Hatta bazı akademisyenler insanların sığındıkları yerde adeta 'pişirilmesine', hatta dumandan boğulacak kadar uzun yaşamasına neden olabileceğini bile öne sürdü. 

Haberin Devamı

Pompeii

Cama dönüşen beyinde benzersiz olan şey vitrifikasyondu. Bu da hızlı ısınmanın yanı sıra hızlı bir soğuma süreci olduğu anlamına geliyor. 

Düzenlenen yeni model, piroklastik akıntının Napoli Körfezi'nin suları üzerinden dışarı akmasıyla meydana gelmiş olabileceğini gösteriyor. Araştırmalar, son derece nadir iki temel faktörün buna yol açtığını gösteriyor. 

Vezüv Yanardağı kurbanlarından biri

Bunlardan ilki, patlamanın yumuşak dokuların hemen buharlaşmasını önleyecek kadar kısa sürmesi ve ikincisi de ardından hızla soğuması. 

Öte yandan, bir medeniyeti yok edecek kadar ölümcül olan bu piroklastik malzeme, zengin Romalılar için kıyı sığınağı olan Herculaneum'un olağanüstü korunmasında da kilit bir faktördü.