Dünya Putin duyurmuştu, resmen başladı! 4 bölgede Rusya referandumu

Putin duyurmuştu, resmen başladı! 4 bölgede Rusya referandumu

Paylaş
Putin duyurmuştu, resmen başladı! 4 bölgede Rusya referandumu

Rusya'nın yapacağını duyurduğu ve ardından tepkilerin çığ gibi büyüdüğü referandum; Luhanks, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde resmen başladı. Ukrayna yönetimi ve Batılı devletler tarafından tanınmayacağı açıklanan oylama için, silahlı insanların kapı kapı dolaşarak insanları oy vermeye zorladığını iddia edildi.

2022 yılının Şubat ayında başlayan ve Rusya için adeta bir cehenneme dönen Ukrayna savaşında her geçen gün gerilim artıyor. On binlerce insanın ölümüne ve milyonlarcasının yerinden edilmesine sebep olan savaşta geçtiğimiz ay Ukrayna birlikleri karşı saldırıya geçti.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN KISMİ SEFERBERLİK KARARI

Ukrayna'nın Eylül ayı başında karşı taarruza geçmesinin ardından elinde tuttuğu bölgeler tehlikeye giren Rusya, kısmi seferberlik ilan etti.

Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya topraklarına katılmak için referandum yapılacağını duyuran Rusya'ya tüm dünyadan tepkiler geldi. Ukrayna yönetimi ve Batılı devletler Rusya zoruyla yapılan bu referandumu tanımayacaklarını açıkladı.

SEÇİMLER BU SABAH BAŞLADI

Referandum kararına dünya çapında tepkiler devam ederken Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya eyaletlerinde Rusya'ya katılmak için yapılan seçimler bu sabah başladı.

Tass haber ajansı bu sabah geçtiği haberinde oy verme işleminin saat 08:00 itibari ile başladığını duyurdu. Oy verme işlemi 27 Eylül Salı akşamına kadar devam edecek.

Haberin Devamı

SİLAH ZORUYLA OY KULLANDIRIYORLAR İDDİASI

Luhansk belediye başkanı Sergey Haidai, bir Telegram gönderisinde Rus güçlerinin bölge sakinlerini oy kullanmaya zorladığını ve bölgeden ayrılmalarını yasakladığını iddia etti. Haidai açıklamasında "Edindiğimiz bilgilere göre işgalciler oluşturdukları silahlı gruplarla kapı kapı dolaşarak insanları referanduma katılmaya zorluyor" dedi.

YEREL HALKI ŞEHRİ TERK ETMESİ YASAK

Batı medyasında yer alan haberlere göre referandum nedeni ile yerel halkın 23 27 Eylül tarihleri arasında şehri terk etmesi yasaklandı.

Bazı iş yerleri referanduma katılmayan insanların işlerinden çıkarılacaklarını açıklarken yerel sakinlere oylamaya katılmaları karşılığında ödül teklif edildiği öne sürülüyor.

UKRAYNA VE MÜTTEFİKLERİ SONUCU TANIMAYACAKLARINI AÇIKLADILAR

Rusya'nın referandum kararı, savaşı keskin bir şekilde tırmandıracak bir hamle ve Batı'ya açık bir meydan okuma olarak yorumlanıyor. Referandum sonuçlarının önceden ilhak lehinde belirlenmiş olduğu iddia edilirken Ukrayna ve müttefikleri sonucu tanımayacaklarını açıkca belirttiler.

NATO, BM, AGİT, ABD ve Fransa'nın başı çektiği birçok Avrupa ülkesi referandumun gayrimeşru ve yasadışı olduğunun altını çiziyor.

ZELENSKİ'DEN PROTESTO ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusları Putin'in seferberlik kararını protesto etmeye çağırarak şunları söyledi;

"Bu savaşta altı ayda 55 bin Rus askeri öldü. On binlerce kişi yaralandı ve sakat kaldı. Daha fazlasını istiyor musunuz? Hayır mı? O zaman protesto edin. Rusya'nın seferberlik kararı, ordusunun dayanmadığını ve parçalandığının açık bir itirafıdır."