Dünya Referandumdan ilk sonuçlar: Ukrayna'daki 4 bölge kararını verdi

Referandumdan ilk sonuçlar: Ukrayna'daki 4 bölge kararını verdi

Paylaş
Referandumdan ilk sonuçlar: Ukrayna'daki 4 bölge kararını verdi

Ukrayna'nın Rusya’nın kontrolü altındaki kentleri Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da gerçekleştirilen referandumda oy verme işlemi son gününde devam ederken Rus basını ilk sonuçlara göre 4 bölgenin de Rusya'ya katılımı desteklediğini duyurdu.

Ukrayna’da Rusya’nın kontrolündeki Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da Rusya’ya katılmak için 23 Eylül'de başlatılan referandumun son gününde oy verme işlemi devam ediyor.

Haberin Devamı

Batı ülkeleri ve Ukrayna referandumun tamamen yasa dışı olduğu gerekçesiyle sonuçları tanımayacaklarını açıklarken, bölge seçim kurulları halkın referanduma yoğun ilgi gösterdiğini iddia ediyor.

RUS BASINI: İLK SONUÇLARA GÖRE DÖRT BÖLGE DE KATILIMI DESTEKLİYOR

Seçim sonuçlarının bu akşam açıklanması bekleniyor. Rus basını seçimin sonuçlanmasına saatler kala, referandumdan çıkan ilk sonuçlara göre dört bölgenin de Rusya'ya katılımı büyük oranda desteklediğini duyurdu.

KATILIM ORANLARI AÇIKLANDI

Seçimlere katılım oranının Donetsk'te 86.89, Luhansk'ta yüzde 83.61, Zaporijya'da yüzde 66.43 ve Herson'da yüzde 63.43'e ulaştığı ifade edildi. Donetsk bölgesinde saat 20.00'de sandıkların kapanması beklenirken, diğer bölgelerde ise sandıklar 16.00'da kapanacak.

Haberin Devamı

Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson, Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

AFP'de yer alan son dakika haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki Moskova kontrolündeki dört bölgede 'insanları kurtarmak' istediğini söyledi.

Rus lider açıklamasında 'Bu referandumun yapıldığı bölgelerdeki insanları kurtarmak tüm toplumumuzun ve tüm ülkenin ilgi odağıdır' ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE: PUTİN RESMEN İLAN EDEBİLİR

İngiltere Savunma Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde yapılan referandumların bugün sonuçlanacağı ifade edilerek, “Başkan Putin'in 30 Eylül Cuma günü Rus parlamentosunun her iki meclisine de hitap etmesi planlanıyor. Putin'in, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinin Rusya Federasyonu'na katılımını resmen ilan etmek için bu konuşmayı yapması gerçekçi bir olasılık. Bu topraklarda sürmekte olan referandumların 27 Eylül'de sonuçlanması planlanıyor” denildi.

Rus liderliğinin ülkedeki yurtsever desteğini pekiştirmeye çalıştığı belirtilen raporda, “Rusya'nın liderleri söz konusu ilanın yurtsever desteği pekiştireceğini umuyorlar. Rusya'nın son zamanlardaki muharebe sahası gerilemelerine ilişkin artan iç farkındalık ve geçen hafta açıklanan kısmi seferberlik konusundaki ciddi rahatsızlık, bu arzuyu büyük olasılıkla baltalayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı