Dünya Roman Abramoviç böyle zehirlenmiş! 1.Dünya Savaşı detayı

Roman Abramoviç böyle zehirlenmiş! 1.Dünya Savaşı detayı

Paylaş
Roman Abramoviç böyle zehirlenmiş! 1.Dünya Savaşı detayı

Rus oligark Roman Abramoviç’in Ukrayna ile yapılan önceki barış görüşmelerinde zehirlendiği öne sürülmüştü. Abramoviç’in nasıl ve ne ile zehirlendiği merak konusu oldu. Uzmanlar, 1.Dünya Savaşı’nda kullanılan zehirli bir kimyasalın yanı sıra Naviçok’tan şüpheleniyor.

Posta.com.tr / Araştırmacı gazeteci Christo Grozev’in Wall Street Jounal’daki haberinde, Roman Abramoviç’in zehirlenmesine dair çarpıcı bir iddiaya yer verildi. Roman Abramoviç ve 5 Ukraynalı müzakereci, mart ayı başında Ukrayna’daki savaşa son vermek için gerçekleştirilen barış görüşmelerinde semptomları arasında geçici körlük, gözlerde ağrı, deri soyulması olan bir tür rahatsızlık geçirdiler. Abramoviç, Ukrayna’daki görüşmelerin ardından İstanbul’da bir hastaneye gelerek tedavi oldu.

Haberin Devamı

İddialara göre Abramoviç, barışı bozmak ve savaşı uzatmak isteyen kişiler tarafından zehirlendi.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDA KULLANILIYORDU


Uzmanlar ise Abramoviç'in Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılan bir sinir zehri olan Kloropikrin veya düşük dozda Noviçok ile zehirlendiğini düşünüyor.

Abramoviç’in semptomları, Birinci Dünya Savaşı’nda sıklıkla kullanılan ve İkinci Dünya Savaşı’nda da stoklanan kimyasal Kloropikrin olması ihtimalini artırıyor.

SADECE ÇİKOLATA YEDİLER

Uzmanlar, Abramoviç ve diğer müzakerecilerin başına gelen bu olayın tesadüf olmadığını, gıda zehirlenmesi veya herhangi bir alerji olmadığını belirtiyor. Müzakereciler sadece çikolata yemiş ve su içmişti.

ANLAMANIN TEK YOLU LABORATUVAR TESTİ

Haberin Devamı

Kloropikrin kimyasalının kullanılıp kullanılmadığını anlamak için tek yöntem, mağdurun kan örneğini alıp laboratuvarda incelemek. Kloropikrin, Abramoviç’te tespit edilen semptomların neredeyse tamamını veren kimyasal. Ancak tek dezavantajı, Kloropikrin 'in genellikle oldukça güçlü bir koku yaymasıdır ki bu da onu fark edilmeden kurbana vermenin oldukça zor olduğu anlamına gelir.

Ancak bir uzman, Kloropikrin’in kokusuz olarak yeniden geliştirildiğini söyledi.

PUTİN KARŞITI NAVALNY'NİN ÜZERİNDE DE KULLANILDI

Öte yandan, Abramoviç’te görülen semptomlar, düşük miktarda Noviçok kimyasalı ile de mümkün olabiliyor.

Noviçok, Rus askeri istihbaratının sıklıkla kullandığı bir kimyasal. Noviçok ayrıca Vladimir Putin’in düşmanı muhalif lider Alexei Navalny'yi zehirlemek için de kullanıldı. Navalny, tedavinin ardından hapse atıldı.

KORKUNÇ SEMPTOMLAR

Kloropikrin, tarımda kullanılıyor ve askeri kullanımı yasak. Bu madde, sıvı spreyle havaya salınabilir, su ve yiyeceklere katılabilir. Solunum, yutma ya da cilde temas yoluyla vücuda girebilir. Akciğerleri, gözleri ve cildi ciddi şekilde tahriş edebilir.