Dünya Rus muhalif lider Navalni hayatını kaybetti

Rus muhalif lider Navalni hayatını kaybetti

Paylaş
Rus muhalif lider Navalni hayatını kaybetti

Rusya Federal Cezaevi Servisi, tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, 47 yaşında hayatını kaybetti Rusya Federal Cezaevi Servisi'nden yapılan açıklamada muhalif liderin yaptığı bir yürüyüş sonrası fenalaştığı ve bilincini kaybettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Sağlık personelinin acil müdahalesi ve hapishaneye çağrılan ambulansa rağmen Navalni'yi hayata döndürme çabalarının başarısız olduğunu vurgulayan Rusya Federal Cezaevi Servisi, ölüm nedeninin araştırıldığını duyurdu.

19 YIL HAPİS CEZASI DAHA ALMIŞTI

2021'den bu yana Rusya'nın ücra bir köşesindeki cezaevinde tutulan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye, 2023 yılında aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezası verilmişti.

Navalni, Rusya elitinin merkezinde olduğu iddia edilen yolsuzluk suçlamalarını dile getirerek öne çıktı. Online olarak yayınlanan belgeselleri milyonlarca kez görüntülendi.

Rusya genelinde geniş kitlelerin hükümet karşıtı protestolara katılmasını sağlayabilecek tek Rus muhalif lider olarak da görülüyordu.

Haberin Devamı

2020 yılında Sibirya'da, daha sonra bir tür sinir gazı olduğu belirlenen maddeyle zehirlendi.

Araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat ve Rusya haber sitesi The Insider, bu zehirleme olayıyla Rusya'nın Federal Güvenlik Örgütü FSB ajanlarının bağlantısı olduğunu öne sürdü

2021'de iyileştikten sonra, gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalni, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alındı.