Dünya Rusya'dan seferberlik açıklaması: Hatalar oldu

Rusya'dan seferberlik açıklaması: Hatalar oldu

Paylaş
Rusya'dan seferberlik açıklaması: Hatalar oldu

Kremlin yönetimi, Ukrayna Savaşı için ilan edilen kısmi seferberlik sırasındaki silah altına almalarda hatalar yapıldığını kabul etti.

Rusya lideri Vladimir Putin'in Sözcüsü "Talimatların ihlal edildiği vakalar var. Tüm hatalar düzeltilecek" dedi. Gelen birçok habere göre askerlik deneyimi olmayan ya da çok yaşlı ya da engelli olanlara silah altına alma çağrısı yapıldı. Geçen haftaki kısmi seferberlik çağrısı şimdiden yaygın protestolara yol açtı.

Haberin Devamı

Putin kısmi seferberliği 21 Eylül'de açıklamış, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, daha sonra 300 bin yedek personelin çağrılacağını belirtmişti.

Ancak Rusya'da muhalif medyada yer alan haberlerde, bir milyon kişinin silah altına alınabileceği belirtildi ve Kremlin'in internet sitesinde yer alan Putin'in seferberlik emri metninde, silah altına alınacak kişi sayısının çıkartıldığına dikkat çekildi.

Batılı ve Ukraynalı askeri uzmanlar, Putin'in seferberlik emrinin Rusya'nın cephede ağır kayıplar verdiğine işaret ettiğini söylüyor.

SEFERBERLİK PROTESTOLARINDA 2 BİN GÖZALTI

Seferberlik duyurusundan bu yana, Rusya genelindeki protesto eylemlerinde 2 binden fazla kişi gözaltına alındı.

Putin'in Sözcüsü Dimitri Peskov da düzenlediği basın toplantısında silah altına alımlarda hatalar yapıldığını kabul etti.

Haberin Devamı

Peskov bazı bölgelerde "valilerin durumu düzeltmek için aktif bir şekilde çalıştığını" belirtti.

Peskov ayrıca, Rusya'nın sınırlarının kapatılması ya da ülkede sıkıyönetim ilan edilmesi gibi kararlardan haberi olmadığını vurguladı.

Medyada yer alan haberlerde, silah altına alınabileceklerin ülke dışına kaçmasını önlemek için bu kararların alınabileceği belirtilmişti. (BBC Türkçe)