Dünya Rusya- Ukrayna savaşında son durum: Savaşın iki yüzü! Burası Kiev

Rusya- Ukrayna savaşında son durum: Savaşın iki yüzü! Burası Kiev

Paylaş
Rusya- Ukrayna savaşında son durum: Savaşın iki yüzü! Burası Kiev

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 23'üncü güne gelindi. Rus güçleri Ukrayna'nın şehirlerini ve sivilleri bombalamaya devam ediyor. Bir yanda saldırıda ölen yakınına ağlayan bir erkek... Diğer yanda ölene ve ağlayana aldırmadan bir başka saldırıya yakalanmamak ve elindeki gıdaları kendisini bekleyenlere yetiştirmek için evine ya da sığınağa hızlı hızlı yürüyen bir kadın... Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

Rus ordusu Ukrayna’da sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam ediyor. Füze ve bomba yağmuru altındaki kentlerden Çernihiv’de sivil kayıplar her geçen gün artıyor. Çernihiv Valisi Viacheslav Chaus dün yaptığı açıklamada; “Düşman, sistematik topçu ve hava saldırılarına maruz bırakarak şehrin sivil altyapısını yok ediyor. Son 24 saat içinde, Ruslar tarafından öldürülen 53 sivilin cenazesi morga götürüldü” dedi. Ukrayna Başsavcılığı ise Rus ordusunun 24 Şubat’tan beri 108 çocuğu öldürdüğünü açıkladı.Ukrayna hava savunması Kiev’i amansız Rus bombardımanından korumaya çalışırken, gökyüzü savaşı da tüm hızıyla devam etti. Ukrayna ordusu 10 Rus uçağını ve füzesini düşürdüğünü iddia ederken, roket kalıntılarından biri sabah 05.00’te Darnytsky mahallesinde 16 katlı bir apartmanı delip geçerek en az bir kişinin ölümüne üç kişinin de yaralanmasına yol açtı. İtfaiye, yarısı çöküp enkaza dönen binadan 30 kişiyi tahliye etti, yangın bir saatte söndürülebildi.

Haberin Devamı
Rus ordusu Kiev’de akaryakıt istasyonunu vurdu Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir akaryakıt istasyonunu vurdu.

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

15.15 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki durumla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Almanya Başbakanı Olaf Scholz'e, "Kiev, mümkün olan her şekilde müzakere sürecini geciktirmeye çalışıyor" dedi.

14.50 Avrupa Parlamentosu Rus diplomat ve yetkililerin kurum binalarına girişini yasakladı.

RUS DİPLOMATLAR İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLDİ

14.35 Bulgaristan, 10 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Büyükelçilikten Sputnik'e yapılan açıklamada, 10 Rus diplomatın Bulgaristan’da istenmeyen kişi ilan edildiği doğrulandı. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rus diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildiğini kaydetti.

LAVROV'DAN YAPTIRIM AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

14.15 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşı ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara ilişkin Rus medyasına röportaj verdi. Bakan Lavrov, Rusya, Ukrayna ve tüm Avrupa için ortak güvenlik garantileri aradıklarını ifade etti. Lavrov, Rus ordusunun Ukrayna'daki varlığına ilişkin, "Hedefimiz, Ukrayna topraklarından böyle bir tehdidin gelmemesi için Ukrayna'yı askerden arındırmak ve ayrıca Ukrayna, Rusya ve tüm Avrupa ülkeleri için bölünmez ortak güvenlik ilkesine dayalı güvenlik garantileri elde etmektir. Bunu yıllardır teklif ediyoruz" şeklinde konuştu. Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma durumunun çözüleceğini umduğunu söyleyen Lavrov, Batı'nın bunu engelleyebileceğine işaret ederek, "İki kardeş halkın tarihsel yakınlığının galip geleceğinden eminim" dedi.

Lavrov, Batı medyasının Ukrayna savaşının yalnızca bir tarafını sunmaya çalışarak Rusya'ya karşı bir "bilgi savaşı" yürütmeye devam ettiğini belirtti. Batı'nın ülkesine benzeri görülmemiş şekilde yaptırım uyguladığını söyleyen Lavrov, ülkenin gelişimine dair önlemler alacaklarını kaydetti. Lavrov ayrıca, "Yaptırımların her zaman bizi güçlendirdiğini söylemeliyim" dedi. "Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım uygulandı. Bu, İran ve Kuzey Kore'ye uygulanan kısıtlamaları gölgede bırakan bir rekor" ifadelerini kullanan Lavrov, "Artık Batılı ortaklara güvenebileceğimiz yanılsaması paramparça oldu" ifadelerini kullanarak, artık sadece kendilerine ve Rusya ile olacak müttefiklere güvenebileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

KREMLİN'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

13.55 Rusya Devlet Başkanı Putin'in Alman mevkidaşı Scholz ile görüşmesinin ardından Kremlin'den bir açıklama geldi.

Açıklamada Putin'in Moskova'nın 'çözüm' aramaya hazır olduğunun altını çizdiği ve Ukrayna'nın müzakereleri geciktirmeye çalıştığını vurguladığının altı çizildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada 'Kiev rejiminin müzakereleri durdurmak için mümkün olan her yolu denediği, giderek daha fazla gerçekçi olmayan teklifler sunduğu' kaydedildi.

Peskov, Rus ve Ukraynalı müzakerecilerin imzalayabileceği bir anlaşma hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu da sözlerine ekledi.

Peskov, 'Sadece Rus heyetinin şu anda olduğundan çok daha hızlı çalışmaya istekli olduğunu söyleyebilirim' dedi.

ÖLDÜRÜLEN RUS ASKERİ SAYISI 14 BİN 200

Haberin Devamı

13.25 Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat-18 Mart tarihleri arasında yaşanan çatışmalarda 14 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi. Rus ordusuna ait 450 tank, bin 448 zırhlı savaş aracı, 205 topçu sistemi, 72 çok namlulu roketatar sistemi, 43 hava savunma sisteminin imha edildiği aktarılan açıklamada, ayrıca 93 Rus uçağı, 112 helikopter, 879 araç, 60 yakıt tankeri, 12 İHA ve 11 adet özel ekipmanın vurulduğu kaydedildi.

2 MİLYONU AŞTI

13.20 Polonya Sınır Koruma Teşkilatı (Straz Graniczna) tarafından yapılan açıklamada, bu sabah itibarıyla Polonya'ya sığınan Ukraynalı mülteci sayısının 2 milyonu aştığı bildirildi. 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'yı terk etmesinin yasaklanması nedeniyle mültecilerin çoğunu kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler oluşturdu. Savaştan kaçan Ukraynalılar otel ve misafirhanelerin yanı sıra ülke genelinde kendileri için hazırlanan spor salonları ve fuar alanlarındaki yatakhanelerde kalıyor.

Savaş mağdurlarına 1,5 yıllık oturum hakkı
Polonya hükümeti, savaşın başladığı 24 Şubat'tan itibaren Polonya'ya giriş yapan Ukraynalı mültecilerin tamamına 1,5 yıllık oturum verilmesini kararlaştırdı. Çalışma izni de verilen mülteciler, Polonya'da sağlık ve eğitim hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek.

Haberin Devamı

KRAMATORSK'U HEDEF ALDI

12.30  Rus ordusu bu kez ülkenin doğusunda Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk kentini hedef aldı. Donetsk Valisi Pavlo Krilenko yaptığı açıklamada, "Ruslar Kramatorsk şehrine bombalı saldırı düzenledi. Bombalar bir apartmana ve bir kamu binasına isabet etti. İlk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı" bilgisini paylaştı. Vali Krilenko, "Ruslar, ordular arası dürüst bir savaş sürdürmüyorlar. Ondan dolayı sivilleri hedef alıyorlar. Cezalarını çekecekler" ifadelerini kullandı.

12.00 Rus hava kuvvetleri bu sabah Polonya sınırına yakın Lviv kentinde uluslararası havalimanının yakınlarını vurdu. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi konuya ilişkin açıklamasında, havaalanı içindeki uçak onarım fabrikasının vurulduğunu söyledi. Sadovyi, “Havaalanında bulunan uçak onarım fabrikasına atılan birkaç roket sonucu uçak onarım fabrikasının binası yıkıldı. Binadaki çalışma programı önceden durdurulduğu için hayatını kaybeden olmadı. Olay yerinde arama kurtarma ekiplerinin çalışması devam ediyor” ifadelerini kullandı. Sadovyi, can kaybı yaşanmadığını sözlerine ekledi.

11.45 İngiltere'deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Kremlin destekli Rus yayıncı Russia Today'in yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptal etti.

11.25 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de havada vurulan bir füzenin enkazının, kentin kuzeyindeki bir binaya düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü, dönt kişinin de yaralandığı açıklandı.

Acil durum yetkilileri, Podilskyi semtindeki dört katlı binadan 12 kişinin kurtarıldığını, 98 kişinin de tahliye edildiğini belirtti. (BBC Türkçe)

'TAMAMI KONTROL ALTINDA'

10.40 Rusya Savunma Bakanlığı: Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin neredeyse tamamı kontrol altında

Sputnik'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rubejnoye kenti de dahil olmak üzere Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) yüzde 90’ından fazlasının kontrol altına alındığını söyledi.
Konaşenkov, “LHC birlikleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle LHC topraklarının yüzde 90’ından fazlasını kurtardı. LHC birlikleri şu anda kurtarılmış olan Rubejnoye yerleşim biriminin güney sınırlarındaki aşırı milliyetçi grupları ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.
Rus ordusunun Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) kuzey yönünde başarılı ilerleyişini sürdürdüğünü belirten Konaşenkov, Zolotoya Niva, Novodonetskoye, Novomayorskoye ve Preçistovka yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını ifade etti.
Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca DHC ve LHC’deki kurtarılmış bölgelerin yeni haritasını yayınladı.

09.51 Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle ABD dahil NATO ülkeleri ve Avrupa Birliği'nin sert yaptırımlarına maruz kalan Rusya ile ilgili Japonya hükümetinden yeni adım geldi. Tokyo'nun Moskova'ya uyguladığı yaptırımların genişletileceğini duyuran hükümet, Rusya Ana İstihbarat Dairesi (GRU) Başkanı İgor Kostyukov ve savunma bakan yardımcıları da dahil olmak üzere 15 kişinin ve 9 kuruluşun mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı. GRU Başkanı Kostyukov ile birlikte Rusya savunma bakan yardımcılarını da kapsayacağı öğrenilen yeni yaptırımların ayrıca devlet destekli silah ihracatçısı Rosoboronexport'u da hedef alacağı belirtildi. Son gelişmelerle birlikte Japonya'nın yaptırımlarına tabi olan Rus kişi ve kuruluşların sayısı 95'e yükseldi.

LVİV'DE HAVALİMANI VURULDU

09.45 Rus hava kuvvetleri bugün sabah saatlerinde Polonya sınırına yakın Lviv kentinde uluslararası havalimanının yakınlarını vurdu. Saldırının ardından gökyüzüne yükselen dumanlar şehrin bir çok noktasından görüldü.

Lviv, Ukrayna'nın diğer bölgelerine oranla 'daha güvenli' görülüyordu. 

09.00 Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), Donetsk'in Ukrayna güvenlik güçleri tarafından bombalanması sonucu dört sivilin öldüğünü bildirdi.

08.15 Rusya'nın güneyindeki havalimanlarında yürürlükte olan hava trafiği kısıtlamaları 26 Mart'a kadar uzatıldı.

07.50 Ukrayna'nın Polonya sınırına yakın kenti Lyiv'de bu sabah patlama sesleri duyuldu

07.30 Salesforce'a ait İş mesajlaşma uygulaması Slack, Rusya'daki hesapları askıya almaya başladı

02.50 Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuarların görüşülmesi için bugün BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

22.35 Ukraynalı mültecileri Polonya’nın Przemysl kasabasından Finlandiya’ya götürmekte olan Silt 22 isimli yardım kuruluşunun kiraladığı otobüs Litvanya’nın Letonya sınırına yakın Raubonysta ile Skilinpamusista kasabaları arasında trafik levhasına çarptıktan sonra yoldan çıkarak devrildi. Otobüste bulunan kadın ve çocuklardan oluşan 53 mülteciden 12’si hafif şekilde yaralandı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırılırken, kalan yolcular ise Salociai Kültür Merkezine götürüldü.

Çernihiv’de Rus füzelerinin yerle bir ettiği evlerin enkazları arasındaki arama kurtarma çalışmaları bombardıman altında devam ediyor. Bir enkazdan aynı aileden 3 yaşındaki ikizler ve 12 yaşında bir kız çocuğu ile 2 yetişkinin cansız bedenlerinin çıkarıldığı bildirildi.

Rus ordusu ölüm saçmaya devam ederken, Ukrayna’dan Avrupa ülkelerine kaçan sivil sayısı 3 milyonu aştı. Sadece Polonya’ya sığınan mülteci sayısının 1 milyon 893 bine ulaştığı açıklandı.

UKRAYNA ABD MALI KAMİKAZE DRONE İLE VURACAK

Biden yönetimi, Ukrayna ordusuna kolay taşınabilir, Rus tanklarına ve uçaklara karşı kullanılan, çok az eğitim gerektiren yüksek teknolojili silahlar veriyor. 800 Stinger füzesi, 9 bin tanksavar arasında en çok dikkat çeken 100 adet kamikaze drone'lar! 50 kilometre menzilli kamikaze drone, 40 dakika havada kalabiliyor ve hedefe kilitlenip çarparak yok ediyor.

ABD yönetimi önceki gün, Rus işgaliyle mücadele eden Ukrayna’ya daha fazla yardım gönderileceğini açıklamıştı. Bu yardımlar arasında ‘kamikaze’ saldırıları için kullanılan 100 adet silahlı insansız hava aracı (SİHA) bulunduğu bildirildi. Sırt çantasında taşınabilen, 40 dakika havada kalabilen ve kameraları sayesinde istenilen hedefe yönlendirilebilen ‘kamikaze’ler 80 kilometre uzaklıktaki bir tankı yok edebiliyor. Bu SİHA’ların Rus ordusuna ağır darbe vurması bekleniyor.

Fransız AFP ajansına konuşan bir askeri yetkili ise ABD’nin, Ukraynalıların kullanmayı bildiği Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi arayışında olduğunu belirtti. Böylece şehirlerde hava savunma sisteminin devreye sokulması amaçlanıyor. ABD’nin bu sistemi eski Doğu Bloku ülkelerinden temin edebileceği belirtiliyor. S-300’ler, ABD’nin Patriot hava savunma sisteminde olduğu gibi yerde konuşlandırılmış bir radar sistemi ile füze rampasına sahip. Bu sayede uzun mesafede tespit edilen düşman füzeler, yerden ateşlenen füzelerle havada imha edilebiliyor.

'O BİR SAVAŞ SUÇLUSU'

ABD Başkanı Biden, daha önce kaçamak cevaplar verdiği soruyu bu kez net şekilde yanıtladı ve “Bence Putin bir savaş suçlusu” dedi. Beyaz Saray, Rus lider Vladimir Putin’i ‘diktatör’ olarak nitelerken bu sözler Rusya’yı çok kızdırdı.

‘BARBARCA EYLEMLER’

ABD Başkanı Joe Biden, önceki geceki konuşmasında Rusya’nın sivilleri hedef aldığını, doğumhaneleri ve hastaneleri dahi vurduğunu dile getirdi. Bir gazeteci Biden’a “Artık Putin’e savaş suçlusu demeye hazır mısınız” sorusunu yöneltti. Biden bu soruya “Bence o bir savaş suçlusu” şeklinde cevap verdi. Beyaz Saray’ın konuya ilişkin açıklamasında da “Başkan Biden içtenlikle konuşuyor ve acımasız bir diktatörün bir ülkeyi işgal ederek yaptığı barbarca eylemlerden bahsediyordu” denildi.

NATO: BU PUTİN’İN SAVAŞI

Rusların sivilleri öldürmesi tüm dünyanın tepkisini çekerken, Uluslararası Ceza Mahkemesi Ukrayna’daki savaş suçlarına ilişkin bir soruşturma yürütüyor. Uluslararası Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de Rusya aleyhinde davalar açılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise dün düzenlenen basın toplantısında, “Bu, Putin’in savaşı. Savaşı durdurmalı, askerlerini geri çekmeli ve iyi niyetle diplomasi yolunu seçmeli” ifadelerini kullandı.