Dünya Sosyal medyayı karıştıran '3. Dünya Savaşı' iddiası! Uzman isim '2016'da başladı' diyerek anlattı

Sosyal medyayı karıştıran '3. Dünya Savaşı' iddiası! Uzman isim '2016'da başladı' diyerek anlattı

Paylaş
Sosyal medyayı karıştıran '3. Dünya Savaşı' iddiası! Uzman isim '2016'da başladı' diyerek anlattı

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi ile yeniden gündeme gelmeye başlayan Batı-Doğu gerilimi, son günlerdeki hamleler ile tehlikeli boyutlara gelmeye başladı. Rusya’nın Belarus’a nükleer füzeler yerleştireceğini açıklamasının ardından NATO ülkelerinde yoğun askeri hareketlilik görülmeye başlandı. Sosyal medyada bir kısım bu hareketliliğinin NATO tatbikatı için olduğunu söylese de merak uyandıran görüntüleri yorumlayan Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, olayların arka planını anlattı.

Ömer Faruk Ekinci | Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 16. ayında hız kesmeden devam ediyor. İki tarafın da sayısız kayıp verdiği kanlı savaşta ne Rusya ne de Ukrayna geri adım atmayı düşünmezken son günlerde NATO ülkelerindeki askeri hareketlilik görüntüleri gündeme bomba gibi düştü.

Haberin Devamı

YERDE TANKLAR, GÖKTE SAVAŞ UÇAKLARI

Sosyal medyada paylaşılan ve ABD'de çekildiği söylenen görüntülerde, NATO’ya bağlı birliklerin ağır zırhlı araçlar ve tanklarla birlikte sokaklardan sevk edildiği dikkat çekti. Sevk edilen tankların yanı sıra gökyüzünde uçakların ortak savunma ve ateş gücünün konsantrasyonu amacıyla kullanılan kol uçuşu yaptığı görüldü.

Birçok NATO ülkesinden peş peşe gelen bu görüntüler sosyal medyada büyük bir paniğe sebep olurken söz konusu görüntülere çok sayıda yorum yapıldı.

"3. DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI"

Pek çok kişi bu görüntülerin ardından Batı ile Doğu arasındaki "3. Dünya Savaşı başladı" gibi söylemlerde bulundu.

Başka bir kısım sosyal medya kullanıcısı ise bu görüntülerin sebebinin Almanya’da düzenlenen Air Defender 23 tatbikatı olduğunu söyledi. Öte yandan bazı kullanıcılar ise ABD'de 17 eyaleti boşaltma kararı alındığını iddia etti.

Haberin Devamı

NATO, Türk Hava Kuvvetleri dahil 25 ülkeden 250 uçağın katılacağı, tarihinin en büyük hava tatbikatı olan Air Defender 23'ü Almanya'nın ev sahipliğinde 12-23 Haziran tarihlerinde düzenleyecek.Tatbikata 25 ülkeden 10 binden fazla personelin de katılacağı duyuruldu.

"ÇOK DAHA ÖNCEDEN BAŞLAYAN BİR SÜREÇ"

NATO ülkelerindeki askeri hareketliliği Posta.com.tr’ye değerlendiren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emete Gözügüzelli, bu hareketliliğinin günümüz mevcut koşullarında değil, çok daha önceden başlayan bir sürecin bugünkü yansımaları olarak yorumlanması gerektiğini söyledi.

NATO’nun son yıllarda doğu kesimlerinde askeri varlığını güçlendirme yönünde ortaya koyduğu iradenin özellikle Karadeniz ve Baltık Denizi’ne bizzat uzanan bir çerçevede ilerlediğini belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, NATO’nun sevkıyatlarının ana sebebinin bu olduğunu söyledi.

"TEMELLERİ 2016'DA ATILDI"

NATO’nun Doğu kanadından gelebilecek olası bir saldırıya karşı buradaki birliklerin hamle yapabilecek halde olduğunu göstermenin peşinde olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinin Rusya’nın Ukrayna işgali ve sonrasında atabileceği adımları hala büyük bir tehdit olarak gördüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Bu hareketliliğinin merkezi olarak 2016’da Varşova’da düzenlenen NATO zirvesini işaret eden Doç. Dr. Gözügüzelli, “İngiltere, Kanada ve ABD önderliğindeki üyeler Estonya, Letonya, Litvanya gibi ülkelerde bir çok uluslu ordu yerleştirmesi gündeme getirmişti. Batı ülkelerinin bir araya uyum içerisinde çalışması Rusya tarafından her zaman bir tehdit olarak görülmüştür” ifadelerini kullandı.

NATO’nun Doğu kanadı boyunca bu orduların sayısını artırmanın peşinde olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, son günlerde sosyal medyada gündem olan askeri hareketliliğin de bunun sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti.

NATO’nun bu askeri hareketliliği, Rusya’ya karşı bir güç gösterisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gözügüzelli, “NATO’nun Madrid’deki toplantıda Rusya’ya karşı sert duruş ve Çin’in de buna dahil edilmesi, bu hareketliliğin kısa süreli bir tatbikat için olmadığını göstermektedir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"RUSYA'NIN BAŞ UCUNDA YAPILMASI GÜÇ GÖSTERİSİDİR"

NATO’nun düzenlediği en büyük hava tatbikatı olan Air Defender 23 ile ilgili de konuşan Doç. Dr. Gözügüzelli, “Bu tatbikat, Rusya ve Putin’e karşı bir mesaj niteliğindedir. Özellikle Ukrayna’nın işgalinden sonra Rus füzelerinin Belarus’a yerleştirilmesi, Ukrayna’yı sürekli füzelerle vurması ve buralarda sivil ölümlere sebep olması NATO açısından hassasiyetle izlenen konuların başında gelmektedir. Bu nedenle F-16 uçaklarının Ukrayna’ya teslim edilmesi yönünde bir hamle yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

NATO’nun bu tatbikat ile birlikte en büyük güvenlik krizi olarak gördükleri Ukrayna işgalinden kendi ülkelerini korumak ve birlik mesajı vermek için gerçekleştirdiğinin görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “NATO bölgeleri kırmızı çizgi olarak görülmeye devam ediyor. Bu açıdan Rusya ile sınır paylaşan ve Estonya, Litvanya, Letonya gibi ülkelerde yapılması Rusya’ya bir güç gösterisidir. Rusya’nın silah sistemlerine karşı hazırlıklı olduklarını gösteren bir tatbikattır” dedi.

Haberin Devamı