Dünya Sular yükseliyor

Sular yükseliyor

Paylaş
Sular yükseliyor

Antarktika’nın eriyen buz sahanlıklarının 1997’den bu yana okyanuslara 7.5 trilyon ton su bıraktığı ortaya çıktı. Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğunu söylüyor.

İngiltere'nin Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar, 100 binden fazla uydu radar görüntüsünü analiz etti. Dünyanın en güneyinde yer alan Antarktika kıtasındaki buz tabakalarında sürekli bir erozyon olduğu belirlendi. 1997 ile 2021 yılları arasında kıtadaki 162 buz tabakasının yüzde 40'tan fazlasının küçüldüğü keşfedildi. Eriyen buz tabakaları da son 25 yılda okyanusa 7.5 trilyon ton su bıraktı. Bu da okyanustaki su seviyelerinin dengesini etkiledi.

Haberin Devamı

İYİLEŞME YOK

Uzmanlar, bu büyük tatlı su salınımının okyanus akıntılarını bozup küresel deniz seviyelerinin yükselmesinde rolü olduğuna dikkat çekti. Bu hızlı erimenin de insan kaynaklı iklim değişikliklerinden kaynaklandığı belirtildi. Buz erimesinin gelecekte daha hızlı gerçekleşmeye devam edeceği anlamına geldiğini söyleyen araştırmacılar, "Çoğu buz sahanlığının hızlı ama kısa süreli küçülme döngülerinden geçmesini, ardından yavaşça yeniden büyümesini bekliyorduk. Bunun yerine, neredeyse yarısının hiçbir iyileşme belirtisi göstermeden küçüldüğünü görüyoruz" dedi.