Dünya TBMM'nin İsveç kararı dünyada böyle yankılandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını manşetten duyurdular

TBMM'nin İsveç kararı dünyada böyle yankılandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını manşetten duyurdular

Paylaş
TBMM'nin İsveç kararı dünyada böyle yankılandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını manşetten duyurdular

TBMM'nin İsveç’in NATO’ya katılımına onay vermesi dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Yunan Kathimerini gazetesi Erdoğan'ın bu süreçte izleyeceği yolu yazdı.

İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Genel Kurul'daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyunun yanı sıra 4 de çekimser oy kullanıldı.

Haberin Devamı

TBMM'deki tarihi oturumu dünyada dakika dakika takip etti. Dünyanın dört bir yanından pek çok yayın kuruluşu çıkan kararı manşetinden okurlarına duyurdu.

Wall Street Journal 'Türkiye parlamentosu, İsveç'in NATO'ya girişini onaylayarak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak ittifakın tarihi genişlemesinin önündeki son engellerden birini de ortadan kaldırdı' dedi.

NPR bu gelişmeyi 'Türkiye parlamentosu İsveç'in NATO'ya katılmasına izin verdi' başlığı ile okurlarına duyurdu.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times 'Türkiye İsveç'in NATO Hedefini Destekliyor' başlıklı haberinde 'Türk Parlamentosu'ndaki oylama, Batı'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'yı tecrit etme çabalarını engelleyen aylardır süren sürtüşmeyi hafifleterek İskandinav ulusunu askeri ittifaka katılmaya yaklaştırıyor' yorumuna yer verdi.

Haberin Devamı

Foreign Policy 'Türkiye Parlamentosu İsveç'in NATO Üyeliğini Onayladı' manşetini attı.

Euronews 'Türk vekiller İsveç'in NATO üyeliğini onaylayarak daha önce tarafsız olan ülkenin askeri ittifaka girişinin önündeki büyük bir engeli kaldırdılar' dedi.

Spiegel'in manşeti ise 'Türkiye İsveç'in NATO'ya katılmasını istiyor' oldu. FAZ haberinde şu ifadeye yer verdi;

'Ankara ve Stockholm 20 ay müzakere yaptı. Türk parlamentosu Salı günü ezici bir çoğunlukla İsveç'in Batı savunma ittifakına katılma talebi lehinde oy kullandı.'

CNN Yunanistan 'TBMM, 287 kabul, 55 ret oyla İsveç'in NATO'ya katılmasına yeşil ışık yaktı' dedi.

İngiliz Guardian gazetesi bu karar ile İsveç'e yeşil ışık yakmayan tek ülke olarak Macaristan'ın kaldığını yazdı.
Al Monitor 'Türkiye'nin onayının ardından Macaristan, İsveç'in transatlantik ittifaka katılımı önündeki tek engel olmaya devam ediyor' dedi.

Alman Tagesschau kararın İsveç tarafında sevinç ile karşılandığını yazdı. Süddeutsche Zeitung 'Kulübe hoş geldin' başlıklı haberinde şu ifadeye yer verdi;

'Türkiye acele etmedi ama 20 ay sonra Ankara'daki parlamento İsveç'in NATO'ya katılımını onayladı.'

Katar merkezli Al Jazeera 'Türkiye parlamentosu dört saatten fazla süren tartışmaların ardından İsveç'in NATO üyelik hedefini onayladı' dedi.

Haberin Devamı