Dünya Üniversitelere işsiz mezun cezası

Üniversitelere işsiz mezun cezası

Paylaş
Üniversitelere işsiz mezun cezası

İngiltere’de mezunları işsiz kalan üniversitelere para cezası uygulanması gündemde. Bu gelişme tartışma yarattı: Üniversitelerin iş garantisi zorunluluğu var mı? Konu hakkında Posta gazetesi yazarı eğitim yazarı Sadık Gültekin çok özel açıklamalarda bulundu.

İngiltere’de mezunları iş bulamayan veya kendi işini kuramayan üniversitelere yaptırım uygulanması tartışılıyor. Yükseköğretimi düzenleme kurumu olan Öğrenci Ofisi, üniversitelerin 15 ay içinde yeterli sayıda öğrencinin iş bulması gerektiğini savunuyor. Mezunların yüzde 60’ından daha azının okudukları alanda iş bulamaması, kuramaması veya okulu bırakanların oranının yüksek olması halinde 500 bin Sterlin’e kadar (10.3 milyon TL) para cezası verilmesi isteniyor.

Haberin Devamı

ÖNCELİK ZAYIF BÖLÜMLER

Ülkede yüzde 60’lık ‘iş bulma barajı’nı aşamayan 62 üniversiteye kayıtlı 11 bin öğrenci var. Okulu bırakma oranlarının yüzde 25’ten fazla olduğu 33 kurum var. Öğrenci Ofisi’nin yöneticisi Susan Lapwroth, “Dezavantajlı ailelerden gelen öğrencilerin korunmasını istiyoruz. Aldıkları dersler, hayattaki şanslarını artırmaya yetmeyebiliyor. Öğrencilerin kazançlı çıkacağı bir üniversite sistemi istiyoruz. Birçoğu kariyer beklentisi için üniversiteye gidiyor Önceliğimiz kariyerini başlatamayanların olduğu bölümlere odaklanmak” diyor.

POSTA GAZETESİ EĞİTİM YAZARI SADIK GÜLTEKİN: 'ÜNİVERSİTE İŞ BULMA KURUMU DEĞİLDİR'

Üniversitelerin amacı ve görevi işe yerleştirmek değildir. Öyle olsaydı adı 'kurs' olurdu. Üniversiteler, sadece iş dünyasına insan yetiştirmez, bunun için altyapı oluşturur, hayata hazırlar, genel kültür öğretir, bunun yanında mesleki bilgiler verir. Yükseköğretim ve eğitimde ceza kavramı doğru değildir. Önemli olan planlama yapmaktır. Üniversitelerin bağlı olduğu kurumlar, kısa, orta ve uzun vadede ülkede, coğrafyada ve dünyada neye, ne kadar ihtiyaç olduğuna bakmalı. Üniversitelerin meslek ve iş dünyasının neye hazırlanması gerektiği planlanmalı. Öğrenciler de kendi araştırmalarını yapmalı. Mesele kontenjanları doldurmak olmamalı. Mesele nitelikli, donanımlı, ihtiyaçlara uyum sağlayacak kapasitede insan yetiştirmek olmalı.

Haberin Devamı