Dünya 'Zehir' gibi iddia: Ölüm emri Putin'den

'Zehir' gibi iddia: Ölüm emri Putin'den

Paylaş
'Zehir' gibi iddia: Ölüm emri Putin'den

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei’nin ani ölümü ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Buna göre; Belarus’un batı ile ilişkilerini geliştirmeye çalışan Makei, bizzat Putin’in emriyle zehirlendi. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun da can korkusuna kapıldığı iddia edildi.

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei cumartesi günü hayatını kaybetmişti. 2012'den beri 10 yıldır dışişleri bakanlığı yapan ve bilinen hiçbir sağlık sorunu olmayan 64 yaşındaki Makei'nin kalp krizinden öldüğü öne sürülmüş ancak ölüm sebebiyle ilgili resmi açıklama yapılınamıştı. Bu durum soru işaretlerin neden olmuştu.

Haberin Devamı

Sürgündeki Rus muhalif iş imam Leonid Nevzlin, Makei'yi Rusya'nın zehirlediğini öne sürdü. Eski casus olan Makei, batı ülkeleri ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko arasında gizli arabuluculuk yapıyordu.

AGİT'E KATILACAKTI

Belarus topraklarının Rusya’ya katılmasını da önleyen adam olduğu öne sürülen Makei’nin dün Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi, bugün ise Polonya’da Lavrov’un davet edilmediği Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesine katılması planlanmıştı.

Sürgündeki Rus muhalif iş insanı Leonid Nevzlin, Makei’nin ‘Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) laboratuvarlarında geliştirilen zehir ile’ öldürüldüğünü iddia etti. Nevzlin “Bu zehrin verildiği kişilerin ölümü kalp krizine benzetiliyor” dedi.

Haberin Devamı


AŞÇILARINI DEĞİŞTİRDİ

Makei’nin Nevzlin’in ifadesiyle ‘tasfiye edilmesi’ Belarus’un batı ülkeleri ile kalan ilişkilerini kopardı. İddiaya göre; Lukaşenko’yu da suikast korkusu sardı. Makei’nin batı ile diyalog girişimlerinin emrini verdiği öne sürülen Lukaşenko’nun aşçılarını ve hizmetlilerini değiştirdiği, çocuklarına ekstra güvenlik sağlandığı iddia edildi.

Nevzlin “Suikast, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kişisel inisiyatifiyle planlandı, hazırlandı ve uygulandı. Eylem göstermelikti ve Lukaşenko’nun batı ve Çin ile yaptığı müzakereleri bozmayı amaçlıyordu” dedi.