Eğitim - Kariyer Dünyada 'İlk 100'de Türk üniversitesi kalmadı

Dünyada 'İlk 100'de Türk üniversitesi kalmadı

Paylaş
Dünyada 'İlk 100'de Türk üniversitesi kalmadı

Geçen yıl sadece ODTÜ'nün girebildiği The Times Higher Education adlı kuruluşun yaptığı 'Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi' listesine bu yıl Türk üniversitelerinden hiç biri giremedi

Yaşar ÖZAY / POSTA EĞİTİM YAZARI

Haberin Devamı

Uluslararası yüksek öğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE) dünya üniversiteleri saygınlık listesini açıkladı. The Times Higher Education’ın uluslararası görünürlük, medya reytingleri gibi kriterlere göre çeşitli anket verilerinden yola çıkarak yıllık olarak hazırladığı dünya üniversiteleri saygınlık listesinde hiçbir Türk üniversitesi temsil edilemedi.

İlk sırada Harward

Global çapta en etkili üniversitelerin değerlendirildiği sıralamada geçen yıl 71-80 sıra bandında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 2015’te ilk 100’e giremezken, ilk sırayı 2015’te de yerini koruyan ABD’den Harvard Üniversitesi aldı. İkinci sırada İngiltere’den Cambridge ve üçüncü sırada Oxford Üniversitesi var. Listede BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri üniversitelerinin son yılda yaptığı saygınlık atılımına dikkat çekildi.

Ruslar atağa kalktı

Türkiye’nin olmadığı bu grupta en büyük başarıyı Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi gerçekleştirdi. 2014 sıralamasında 51-60 sıra bandındaki üniversite bu sene 25. sıranın sahibi oldu. 21 ülkenin temsil edildiği sıralamada 43 üniversiteyle en fazla yer alan ülke, ABD oldu. Bu ülkeyi 12 üniversiteyle İngiltere ve 6 üniversiteyle Almanya takip etti.

‘Anket sistemini değiştirdiler’


ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Acar ankette bu yıl sistem değiştirildiğini öne sürerek “Bizim işbirliğimizin daha yoğun olduğu ABD ve Kanada’nın anket sonuçlarına katkısı azalırken Güney Doğu Asya bölgesinin temsili artmış. Ayrıca ODTÜ’nün aktif olduğu mühendislik gibi alanların etkisi azalmış, yaşam ve sanat bilimlerinin katkısı da artmış. Sonuç buradan kaynaklanıyor” dedi.

En saygın ilk 10 üniversite


- Harvard Üniversitesi
- Cambridge Üniversitesi
- Oxford Üniversitesi
- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
- Stanford Üniversitesi
- Kaliforniya Üniversitesi
- Princeton Üniversitesi
- Yale Üniversitesi
- Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü
- Columbia Üniversitesi

Haberin Devamı