Ekonomi Dünyanın dört bir yanına kârlı yatırım

Dünyanın dört bir yanına kârlı yatırım

Paylaş
Dünyanın dört bir yanına kârlı yatırım

DRY CLEAN EXPRESS Yönetim Kurulu Başkanı ve markanın kurucusu FATİH AVŞAR , 10 yılda 100 Şubeli bir kuru temizleme zinciri ile, sektörün olması gereken normlarını son kullanıcı ve tüketicilerle buluşturmuştur.

2018 sonunda 150 şube sayısına ulaşmayı hedefleyen AVŞAR, Enerji, Makina ve Lojistik sektörlerine yaptığı yatırımların yanı sıra ; Dünya’nın en çok kazandıran sektörü olan Kuru Temizleme sektöründe Türkiye’de başarı ile kurmuş olduğu zinciri ; Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine taşımayı planlıyor. Master franchise sistemi ile TÜRK MARKASINI dünyaya tanıtacak olan AVŞAR, ticari bir faaliyet köprüsü oluşturmayı planlıyor.
Girmiş olduğu sektörlerde kendi ihracat portföyünü oluşturan AVŞAR, kuru temizleme sektörüne yapmış olduğu yatırım ve kurmuş olduğu DRY CLEAN EXPRESS markası ile kuru temizlemeciliğe getirdiği yeni bir soluk ve heyecanla, franchisee adayları ile kurmuş olduğu ilişkileri sağlam temellere dayandırması başarıya açılan kapının anahtarını vermektedir.

EN ÇOK KAZANDIRAN SEKTÖR : KURU TEMİZLEME

**Sektör hakkında bilgi verir misiniz?

Kuru temizleme ; söylendiği vakit itibar görmeyen ancak en çok kazandıran 10 sektör arasında 4. Sırada yer almaktadır. Yaklaşık yüzde 70leri bulan kar marjı ile ; işletme giderlerinin düşük olması ve diğer sektörler ile kıyaslandığında modası ve tarihi geçmeyen , her daim geçerli olan teknolojisi ile , lüks olmaktan çıkıp modern hayatın vazgeçilmezi haline gelen kuru temizleme ; özellikle son zamanlarda yatırımcıların ve girişimcilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Az bilinen ama çok kazandıran bu sektörde ; Operasyonu ve yönetimi sorunsuz bir işletmeye sahip olmak için ; DRY CLEAN EXPRESS gibi kurumsal markalar ile pazara girmek az risk ile çok daha güvenli bir büyümeyi sağlamaktadır.

**Bugün Türkiye’de markalı ve kurumsal olarak hizmet veren şirket sayısı kaç?

Türkiye'de markalı ve kurumsal anlamda faaliyet gösteren şirket sayısı bir elin parmağını geçmemekle birlikte ; irili ufaklı yaklaşık 25 firma faaliyet göstermektedir. Sektördeki lider konumunu koruyan markamız DRY CLEAN EXPRESS , sektördeki en iyi konsept ve ekipmanlara sahip olup, kurulan sistemi başarı ile yaşatmaktadır.

**Dünyada nasıl bir pazar var?

Dünya’da pazarın büyüklüğü 800 milyon euro cirolarla ifade edilmektedir. Özellikle son yıllarda kadınların çalışma hayatına girmesi ,artan otel ve kurumsal işletme yatırımları , tüketici bilincinin gelişmesi, tekstil ürünlelerinin çeşitlenmesi gibi sebeplerden dolayı pazarın hacmi her geçen gün hızla büyümeye devam etmektedir.

**Türkiye’de sektör ne zaman büyümeye başladı?

Kuru temizleme sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim ve bununla birlikte değişim sürecine girdi. Daha önceleri mahallelerde eski tip yöntemlerle gerçekleştirilen kuru temizleme, bugün kurumsal markalarla birlikte modern bir kimlik kazandı. Çalışan nüfusun artması , müşteri beklentilerinin yükselmesi ,sektörün hizmet kapsamını genişletmekle kalmayıp , pazar hacmini de arttırmıştır. Üretilen bir çok tekstil ürününde '' yalnızca kuru temizleme '' etiketli talimatların bulunması ; sulu yıkamanın giysinin ömrünü kısaltan ve riskli olduğunu belirten ifadelerin kullanılması kuru temizlemenin zorunlu ihtiyaç hizmeti haline gelmesini sağlamıştır.

**Bu alana yatırım yapacak girişimcilerde hangi özellikleri arıyorsunuz?

Bu alana yatırım yapacak olan kişiler ; ileri görüşlü ,yenilikçi , teknolojik gelişmeleri takip eden , iletişim becerileri kuvvetli ve her şeyden önce yenilikçi ruhu kaybetmeden doğru stratejilerle ilerleyebileceğimiz kişiler olmalıdırlar. Zira operasyonu kadar yönetimine de çok önem verdiğimiz mağazacılık anlayışımız ; kurum kültürümüze uygun kişileri gerekli kılmaktadır.

**Bugün markanıza yatırım yapmak isteyen bir kişi ne kadarlık bir bütçeye sahip olmalı?

Yatırım maliyetlerimiz fix ve değişken maliyetler toplamından oluşmaktadır. Makine parkuru , franchise bedeli ve dekorasyon maliyetleri toplamında ortalama 90bin Euro'ya anahtar teslim bir mağaza kurulumu gerçekleştirebilmekteyiz. Bu maliyetlerin içerisinde projelendirme , uygulama , kurulum, başlangıç eğitimleri , sürekli personel temini, pazarlama desteği, operasyonal ve teknik destekler de bulunmaktadır.

**Franchise şartlarınız denir?

Franchise bedelimiz 15bin Euro'dur. Makine ekipmanlarımız İtalya ve İspanya menşeili olup parkurun toplam maliyeti 43,250 Euro'dur.

**Bugün bir Kuru Temizlemenin aylık ortalama gelir ve gideri nedir ?

Bugün bir kuru temizleme mağazasının personel maaşı ve kira gideri dışında önemli bir gider kalemi neredeyse yoktur. Başlangıçta 3 personel ile başlandığımızı varsayarsak; ortalama kira dahil yaklaşık 12bin tl gider olarak düşünebiliriz. Sarf malzeme gideri günlük 300 parça işlem yapan iyi bir mağazada yaklaşık 1800 tl civarındadır. Tabii bu giderler personel sayısına ve kira oranlarına göre değişkenlik göstermektedir. Aylık cirolar 35bin tl ile 180bin tl aralığındadır. Cirolar arttıkça işletme giderlerimiz aynı oranda artmamakta olup ; buna bağlı olarak personel alımları gerçekleşmektedir. İyi işleyen bir kuru temizleme mağazası günlük yaklaşık 200 parça ve üzeri işlem yapmaktadır, minimum parça sayımız 100 parça olup, günlük 20-25 müşteri skalasını yakalayan şubeler yaklaşık 35bin lira alt sınırımız olan ciroyu çok rahat elde etmektedir.

**Bir Kuru Temizleme yatırımında ortalama geri dönüş süresi nedir?

Yatırımın ortalama geri dönüş süresi ortalama 18-24 aydır. İyi bir lokasyonda kurulumu gerçekleşen mağazalar çok kısa sürede yatırım maliyetlerini amorti etmektedir. Kar marjının yüksek olması ve işletme giderlerinin sabit ve az oluşu; bu süreleri kısaltmaktadır.

BİR ADIM ÖNDE BAŞLAYIN

***Franchise sisteminizin en büyük avantajları nelerdir ?

DRY CLEAN EXPRESS Franchise sistemi ; Markalı, itibarlı bir iş sahibi olunabilmesini,
Denenmiş, kendini kanıtlamış, az riskli bir iş kurulmasını,
Yatırımının daha hızlı geri dönmesini,
Tatmin edici gelir sağlanmasını,
Kolay bulunan, beklentileri sınırlı, kolay mutlu edilen, hazır müşterilere ulaşım imkanı sunabilmeyi en önemlisi İşletme ve Pazarlama sorunları yaşandığında arkasında danışabileceği bir kurum ve güç olması yatırımcıların bizi tercih etmesinde en önemli etkenlerdir.

**Toplam kaç şubeniz var ve önümüzdeki dönemde kaç şubeye ulaşma hedefindesiniz?

Toplamda 100 şubemiz bulunmaktadır ve 2018 yılı hedefimiz 150 şube sayısına ulaşmaktır. Avrupa Ülkeleri ve Ortadoğu Ülkelerinden almış olduğumuz master franchise taleplerini de değerlendirmekte , Dünya Markası olma yönünde fizibilite çalışmalarımız , bölge araştırmalarımız ve partner iletişimlerimiz devam etmektedir. Ülkemiz yatırımlarına hali hazırda devam eden AVŞAR, dünya pazarında 300 şube hedefi ile ülkemizi temsil etmeye hazırlanmaktadır.

**Bu alana yatırım yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Geleceğe değerli bir yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizi , kurmuş olduğumuz hazır sistem üzerinden ilerleyen ve her geçen gün büyüyün markamıza iş ortaklığına davet ediyoruz.

Haberin Devamı