Dünyanın en tehlikeli 10 yiyeceği!

Kimi zehirli, kimiyse içinde birçok bakteri ve virüs bulundurduğu için sağlığı tehdit ediyor. Ancak buna rağmen dünyanın farklı köşelerinde insanlar bu yiyecekleri yemeye devam ediyor. İşte dünyanın en tehlikeli 10 yiyeceği... 

22 Mart 2018, Perşembe 16:54
A A
Kaju fıstığı

Kaju fıstığı

Hepimizin severek tükettiği Brezilya'ya özgü bu fıstık da aslında tehlikeli yiyecekler arasında. Bu lezzetli çerezin bilinmeyen bir özelliği çiğ haliyle zehirli sarmaşıklarda da bulunan ve insan sağlığını tehdit eden bir kimyasal içermesi. Sakın çiğ olarak tüketmeyin! 

Mürver bitkisi

Mürver bitkisi

Tüm dünyada yaygın olarak yetişen ve son derece lezzetli görünen mürver bitkisinin yaprakları ve meyvelerinin çekirdekleri siyanür içeriyor. Tam olarak olgunlaşmadan ve pişilmeden yenirse çok tehlikeli olan bu bitki uygun kullanımında ise grip virüsü için en güçlü savaşçılardan biri haline geliyor. 

Manyok (Tapyoka)

Manyok (Tapyoka)

Güney Amerika ülkelerine özgü ve bu bölgedeki gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla tüketilen, besleyici içeriklere ve dayanıklı nişastaya sahip bu kök bitkinin kusuru ise iyi pişirilmediği zaman siyanür üretip yiyen kişiyi zehirlemesi. 

Kan midyesi

Kan midyesi

Güneydoğu Asya'da toplanan bu midyeler isimlerini yumuşak dokularındaki kırmızı hemoglobin sıvısından alıyor. Çok düşük oksijenli alanlarda yaşayan ve hepatit A ve E içeren virüs ve bakterilerle beslenen bu midyeler dizanteriye yol açabiliyorlar. 

Sannakji  (Canlı ahtapot)

Sannakji (Canlı ahtapot)

Güney Kore ve Japonya'da popüler olan Sannakji henüz ölmüş ama kolları hala hareket ederken servise sunulmuş ahtapot demek. Yılda 6 kişinin boğularak ölmesine sebep olan bu yemeği tüketmek gerçekten de cesaret istiyor.  

Pangium edule (Futbol topu meyvesi)

Pangium edule (Futbol topu meyvesi)

Malezya'ya özgü bu lezzetli meyve doğru şekilde hazırlanmadan tüketilirse hidrojen siyanür içeriyor. Hazırlık süreci ise epey zahmetli: Çekirdekleri kabuklarını çıkarıp haşlamak, muz yaprağıyla ve külle birlikte toprağa gömmek ve 40 gün bekletmek! 

Hákarl

Hákarl

İzlanda'ya özgü Hákarl adındaki bu yemek Grönland köpek balığından yapılıyor. Bu köpek balıklarının böbrekleri idrar yolu bulunmuyor. Bu yüzden vücutlarındaki bütün toksinler derilerine ve etlerine geçmiş oluyor. Hákarl, 5-6 ay süren bir fermantasyon sürecinden sonra tüketiliyor ancak güvenliği yine de tartışılır... 

Balon balığı

Balon balığı

Japonya'da tüketilen bu balığın derisi, yumurtalıkları ve karaciğeri tetrodotoksin adı verilen bir zehir içeriyor. Üstelik bu zehrin panzehiri bulunmuyor. Ancak tadanların söylediğine göre balığı en zehirli yeri olan karaciğeri aynı zamanda en lezzetlisi de. Japonya'da tüketimi sıkı kanunlarla denetlenen bu balığı pişirecek aşçıların en az üç yıl eğitim alması zorunlu. 

Ake bitkisi

Ake bitkisi

"Bu tuhaf görünümlü ve gizemli bitki Jamaika'nın ulusal meyvesi. Ancak fotoğrafta görülen siyah çekirdekleri çıkarmadan ve tam olgunlaşmadan yerseniz içerdiği toksinler  "Jamaika kusma hastalığı" adı verilen bir sağlık problemine yol açıyor. 

Maymun beyni

Maymun beyni

Öncelikle neden besin maddesi olarak tüketildiğini sorgulamak gerek elbette... Ancak maalesef bazı Asya ve Afrika kabilelerinde yemek olarak tüketiliyor. Oysa maymun beyni yemek insan beyninde hasara yol açan ve ölümcül olabilen Creutzfeldt—Jakob hastalığının sebebi.