Yaşam Dünyanın en yaşlı örümceği, eşek arısı sokması sonucu 43 yaşında öldü

Dünyanın en yaşlı örümceği, eşek arısı sokması sonucu 43 yaşında öldü

Paylaş
Dünyanın en yaşlı örümceği, eşek arısı sokması sonucu 43 yaşında öldü

Avustralya'da, 'dünyanın en yaşlı örümceği' unvanını elinde bulunduran bir 'tuzak kapılı örümcek', eşek arısı sokması sonucu 43 yaşında öldü

POSTA.COM.TR


Avustralya'nın batısındaki bir araştırma merkezinde koruma altında tutulan 'Number 16' (16 Numara) isimli dişi 'tuzak kapılı örümcek', eşek arısı sokması sonucu 43 yaşında öldü. Dünyanın en yaşlı örümceği olan 16 Numara'dan önceki rekor, Meksika'da 28 yaşında ölen bir tarantulaya aitti.

1974 YILINDA BULUNMUŞTU


Avustralya'da tuzak kapılı örümceklerle ilgili araştırma, ünlü biyolog Barbara York Main tarafından 1974 yılında başlatılmış, '16 Numara' isimli örümcek de, yine aynı yıl, 88 yaşındaki Profesör Main tarafından bulunmuş ve koruma altına alınmıştı.



Yuvasında avını bekleyen bir tuzak kapılı örümcek (Fotoğraf: Shutterstock)

TUZAK KAPILI ÖRÜMCEK NEDİR?


Ctenizidae familyasına bağlı tuzak kapılı örümcekler, toprak altına ya da ağaç kabuğuna kurduğu yuvasının ağzını kapak gibi örten ipek menteşeli 'kapı' hazırlar ve bu kapının ardında beklerken, yuvanın etrafındaki ince ipekciklere dokunan avın titreşimini duyduğunda kapıyı hızlı bir şekilde açıp avını yakalarlar.

YAVRULARINI, FELÇ ETTİKLERİ ARILARLA BESLİYORLAR


Yavruları için canlı örümcek arılarını (Pompilidae) yakalayarak felç eder ve yuvaya atar. Yavruları felçli arıyla beslenirler.

Dolayısıyla, '16 Numara'nın bir arı tarafından sokularak öldürülmesi de 'doğanın intikamı' olarak yorumlanabilir.

Haberin Devamı