Cumartesi Postası Dünyanın ilk gökdeleni Kapadokya'da

Dünyanın ilk gökdeleni Kapadokya'da

Paylaş
Dünyanın ilk gökdeleni Kapadokya'da

Kapadokya'da tabiatın yarattığı Uçhisar Kalesi dünyanın ilk doğal gökdeleni olarak kabul ediliyor

500 ayrı bölüm var

Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, Kapadokya bölgesinin ana giriş bölümünde yer alan ve M.Ö. 3 binli yıllarda Hititler’den itibaren savunma amaçlı olarak da kullanılan 179 metre yüksekliğindeki doğal oluşumlu Uçhisar Kalesi’ni, geçen yıl 134 bin yerli ve yabancı turistin gezdiğini söyledi. Kale, sığınaklar, yerleşim alanlarında birbirine geçmeyi kolaylaştırıcı yer altı tünelleri, şarap üretim alanı, depo, kiler ve ahırın yanı sıra gündelik yaşamın sürdüğü tüf kayaya oyulu 500’e yakın bölümü barındırıyor.

Turizmde giderek parlıyor

Uçhisar Kalesi’nin bölgenin turizmdeki yeri ve konumunun her geçen gün arttığına dikkat çeken Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, geçen yıl turist ziyaretlerinden 458 bin TL gelir elde edildiğini söyledi. Başkan Osman Süslü, bu gelirin Uçhisar Kalesi’nde belirli aralıklarla devam eden sağlamlaştırma çalışması, çevre düzenlemesi, bakım ve onarımları ile beldedeki çeşitli turizm alt yapı hizmetleri için kullanıldığını kaydetti.

Rüya gibi otel

Burcu Kaya büyülü bir otel... Tarihin ve kültürün kolkola girerek bir ihtişama dönüştüğü Burcu Kaya Otel Kapadokya’nın merkezi Ortahisar’da yer alıyor. Selçuklu mimarisinin genel hatlarını taşıyan otel, kayadan oyularak yapılmış ve dekoru titizlikle hazırlanmış. Otelin odalarının her birinde ayrı tema kullanılmış. Peri bacaları manzaralı ruhu dinlendiren bir yer.

Bu güzel mekanı turizme kazandıran kişi Ahmet Yiğitoğlu. Yiğitoğlu, sahibi olduğu çiftliklerde yetiştirdiği sertifikalı organik sebze ve meyveleri otelinde müşterileri için kullanıyor. Bu ürünlerden harika reçeller de yapılıyor. Yolunuz bir gün Burcu Kaya Otel’e düşerse mutlaka organik sebzelerin ve reçellerin de tadına bakın.

Yer altında eğlence

Kapadokya’da yerin altında bulunan gece kulüplerine turistler büyük ilgi gösteriyor. Bölgede eğlence kültürünün gelişmesi açısından önem taşıyan yer altı eğlence merkezleri, Türk eğlence kültürünü de etkin bir şekilde tanıtıyor.

KAPTAŞ işliyor ‘tüf’ güzelleşiyor

Volkanik tüf, yöredeki Erciyes ve Hasan Dağı’nın patlamasıyla oluşmuş. Yapı sektörü ve mimarinin tüm çağlarda alternatif gereci olan volkanik tüf doğal taşı, iç ve dış mekanlarda kullanıldığında nefes alıyor ve sürekli temiz hava sağlıyor. Ürgüp’te 1997’de kurulan KAPTAŞ, volkanik tüfleri işleyerek kaplamalık, döşemelik ve dekoratif taşa dönüştürüyor. KAPTAŞ’ın bölgede 13 ruhsatlı ocağı ile 2 bin metrekare kapalı, 30 bin metrekare açık üretim alanı bulunuyor.

Kapadokya 2011’den çok şey bekliyor

Nevşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri Kapadokya bölgesini bu yıl, geçen yıla oranla daha az turistin ziyaret ettiğini açıkladı. Alınan bilgilere göre, Kapadokya bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme açık bulundurulan Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve ve Mustafa Paşa Örenyeri, Nevşehir, Ürgüp, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya müzeleri, Hacıbektaş Veli Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Çavuşin, Gülşehir St.Jean, Mustafa Paşa Constanti, Eleni, Karanlık ve El Nazar kiliseleri, Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Derinkuyu yer altı kentlerini bu yılın ocak ayında 49 bin 121 turist ziyaret etti.

Kapadokya bölgesindeki turistik merkezleri geçen yılın ocak ayı içerisinde, 50 bin 664 turist ziyaret etmişti. Turistik işletmeler bahar aylarının yaklaştığı bugünlerden 2011’in sonuna kadar turizim adına çok şey bekliyor.

Nevşehir’deki sanayi devi

Nevşehir’in dünyaya açılan penceresi olan Doğuş Güneş Enerji şirketi, ilk kurulduğu 1989 yılında aylık 400 güneş enerjisi sistemi üretimi yaparken şu anda aylık bin 200 güneş enerjisi sistemi üretiyor. T

eknolojiyi yakından takip eden ve Ar-Ge yatırımlarına ağırlık veren Doğuş Güneş Enerji, kalitesiyle kendini dünyaya da ispatlamış durumda. Şu anda sadece Nevşehir bölgesinde 20 binin üzerinde perakende güneş enerjisi montajı sağlayan şirket, halen Türkiye genelinde 97 bayi ile faaliyet gösteriyor.

Her şey bir hayal ile başladı

CCR-Hotels & Spa, bir hayal ile oluşmuş. Uçhisar Kalesi’nin eteklerindeki, Kapadokya’nın tüm görkemine tanıklık eden Tekeli Mahallesi’nin tarihi varlığından, lüks ve modern dokunuşlarla doğan otel, bir hayalin gerçekle buluştuğu yer.

Harabeden yaratılan güzellik

Bu hayalin sahibi iş adamı Mustafa Çankaya, Erkayalar firmasının sahibi olup aslında elektronik ve fotoğrafçılık sektöründe yıllardır faaliyet gösteriyor. Çankaya, 2003’ten beri tatil için ailesi, dostları ve yabancı konuklarını Kapadokya’ya getirmiş ve onları bölgenin coğrafi yapısının izlerini taşıyan, butik otellerinde konaklatmayı tercih etmiş.

Ve bu duygularla, Uçhisar’ın en eski mahallesinde bir yürüyüş sırasında şu anda CCR’ın bulunduğu alandaki harabe evleri almaya karar vermiş. Aslında hayali küçük bir butik otel açmakmış. Ama daha sonra bugüne dek konakladığı butik otellerdeki eksiklikler ve ihtiyaçlardan yola çıkıp, içinde 2 bin metrekare SPA alanı bulunan, farklı restaurant ve barları olan 2 yüzme havuzlu bu tesisi yaratmış.

Konaklamada unutulmaz zamanlar

CCR Hotels&Spa, bölgedeki butik oteller arasında 79 adet birbirinden farklı dekore edilmiş misafir odaları, 200 kişilik 2 adet toplantı salonu, biri kapalı 2 adet ısıtmalı yüzme havuzu, 3 adet restaurantı, 3 adet barı, 2 bin metrekare kapalı alanda hizmet veren Spa merkeziyle farkını ortaya koyuyor. Konuklar için her türlü lüksün düşünüldüğü, doğal dokusu bozulmadan modern öğelerle donatılmış odalar, Kapadokya’nın eşsiz görüntüsünü seyretmeye olanak veriyor.

Doğal doku içinde, lüks ancak mütevazı bir zarafeti temsil eden odalar farklı alternatifleri ile konuklara kendi masallarını yaşatıyor. Yöresel tatlar başta olmak üzere Uzakdoğu, dünya ve Türk mutfağını bünyesinde barındıran CCR Hotels, konaklamadaki unutulmaz zamanlara, böylece eşsiz tatları da ekliyor.

Lezzet yolculuğunda son durak: Konyalı Ömer Usta

Kapadokya bölgesinin en iyi etli pidesini yapan ve bu bölgeye ilk defa etli ekmeği getiren Konyalı Ömer Usta, Nevşehir’de restaurant işletmeciliği anlayışını değiştiren bir marka. Konyalı Ömer Usta’da lezzet, güler yüzle harmanlanarak sunuluyor. Konyalı Ömer Usta’nın sahibi Ömer Avcı, mutfağından çıkan etli ekmeğin lezzet sırrını şöyle açıklıyor: “Her zaman kalitenin peşinde olduk; ben bu konuda çok titizim ve müşteriye her zaman en lezzetlisini yedirmek için gayret ediyorum.”

Et bir gün dinlendiriliyor

Konyalı Ömer Usta’da etli ekmek düve etinin but ve kaburgasından çekilen kıyma, soğan, biber, domates ve özel malzemelerle hazırlanıyor. Bir gün dinlendirilen düve eti, kuşbaşı şeklinde doğranarak, içine soğan katmaksızın domates ve biberle servis ediliyor.

Gülşehir turizme hazır

Nevşehir’in, tarihi ve doğal güzellikleri ile tanınan ilçesi Gülşehir, Belediye Başkanı Mustafa Dursun önderliğinde yenileniyor. İlçenin tarihi miraslarına sahip çıkan, yeşil alanlarını koruyan ve daha yaşanabilir bir ortam anlayışıyla çalışmalarına devam eden yönetim, turizme de kapılarını açıyor.

İşte bu amaç doğrultusunda, Gülşehir Çalışanlar Mahallesi’nde bulunan Aziz Dimitris Kilisesi’nin, bu yıl geleceği tahmin edilen 5-6 bin ziyaretçi için bakım ve onarım çalışmalarına hız verildi. Geçtiğimiz yaz I. Bartholomeos ve patriklerin Gülşehir’e gelerek Aziz Dimitris Kilisesi’ni ziyaret etmesiyle birlikte, ziyaretçi sayısında büyük artış olan yapıda, iç ve dış restorasyon çalışmaları yapılacak.

Ender taş kiliselerden

Cumhuriyet döneminden sonra çeşitli amaçlar için kullanılan kilise, yapılacak düzenlemelerle, mayıs ayına kadar misafirlerini ağırlayacak şekilde hazır hale getirilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun, “Kapadokya Bölgesi’nde ender bulunan taş yapıt kiliselerden biri olan, bu sebeple de turistler için büyük önem taşıyan Aziz Dimitris Kilisesi ile ilçemize turist akışı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

3 bin ağaç hayat verecek

Gülşehir Belediyesi’nin ‘Kızılırmak Havzası Ağaçlandırma ve Gölet Islahı’ kapsamındaki projesi de hayata geçiyor. Bu proje kapsamında gölet civarı ağaçlandırıldı. Tüm düzenlemelerle birlikte gölet civarına yaklaşık 3 bin ağaç dikildi. Aynı projede, 7 kilometre yürüyüş parkuru, piknik alanları, oyun parkı, 30 kameriye, bungalovlar ve otopark yer alıyor.

Gülşehir’in simgesi

Gülşehir ilçe merkezine 4 kilometre mesafede Açıksaray mevkiinde yer alan Mantarkaya, mantar şeklinde olması nedeniyle bu ismi almış. Bu doğa oluşumu, yağmur sularının ve rüzgârın yumuşak tüf kayaları aşındırması ile oluşmuş. Doğanın insanlara sunduğu muhteşem bir yapı olarak bulunduğu yere güzellik katıyor. Mantarkaya görülmeye değer bir doğa harikası olmasının yanı sıra, Gülşehir’in de simgesi durumunda.

(12.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmuştır.)

6

Haberin Devamı