Dünya Dünyanın kaderi bu adama bağlı

Dünyanın kaderi bu adama bağlı

Paylaş
Dünyanın kaderi bu adama bağlı

Amerika'da Rahip Terry Jones'un 11 Eylül saldırısının yıldönümünde Kuran yakma eylemi yapacağını açıklaması dünyayı ayağa kaldırdı. Beyaz Saray, rahibi “Eylem tüm dünyadaki Amerikan askerlerinin hayatını tehlikeye atar” diye uyardı. Afganistan “Savaş çıkar” dedi. Rahip ise eylemden vazgeçmiyor

YASAL ENGEL YOK

Haberin Devamı

Amerika’nın Florida eyaletindeki küçük bir Protestan kilisesinin rahibi olan Terry Jones tüm dünyayı ayağa kaldıracak bir eyleme hazırlanıyor. Terry Jones, 11 Eylül 2001’de Amerika’ya El Kaide teröristleri tarafından düzenlenen intihar saldırılarının yıldönümünde Kuran yakacağını açıklamıştı. Amerikan yasalarına göre rahibin bu eylemi yapmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor.

‘APTALCA VE TEHLİKELİ’

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Müslümanlar’a verdiği iftar yemeğinde “Bu girişim saygısız ve utanç vericidir” dedi. Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, 16 Müslüman derneğin yöneticisiyle görüştü ve “Bu eylem çok aptalca ve tehlikeli” açıklaması yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibb, “Eylem, tüm dünyadaki birliklerimizi tehlikeye atar. Vazgeçilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

VATİKAN DA ENDİŞELİ

Rahip Terry Jones’un girişimi Vatikan’ı da endişelendirdi. Vatikan’ın resmi yayın organı L ’Osservatore Romano gazetesinin ilk sayfasında, “Kimse Kuran yakmasın” başlığıyla yapılan değerlendirmede, “Bu eylem, Müslüman ülkelerdeki Hristiyan azınlıklara ciddi biçimde zarar verebilir” denildi. İslam dünyası da ayağa kalktı. İran ve Afganistan’ın uyarıları felaket habercisi gibiydi.

TÜRKİYE’DEN KINAMA

İran hükümet yetkilileri kilisenin Kuran yakmasının, kontrol edilemez tepkilere yol açabileceği konusunda Amerika’yı uyardı. Afganistan Ulema Konseyi’nden Enayatullah Balegh ise “Müslümanlarla Müslüman olmayanlar arasında savaş çıkar” dedi. Türkiye Hahambaşılığı-Türk Musevi Cemaati de yaptığı yazılı açıklamayla Rahip Terry Jones’un girişimini kınadığını duyurdu.