Dünya Dünyaya acımadılar

Dünyaya acımadılar

Paylaş
Dünyaya acımadılar

Küresel ısınmaya karşı harekete geçmek amacıyla Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da büyük umutlarla düzenlenen İklim Zirvesi fiyaskoyla sonuçlandı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da küresel ısınmaya karşı hep birlikte hareket etmek amacıyla 119 ülkenin katıldığı İklim Zirvesi düzenlenmişti. 7 Aralık’ta başlayan zirve dün sona erdi. Fakat zirveden hiçbir sonuç çıkmadı. Zirvenin bitmesine bir gün kala hâlâ anlaşma taslağının oluşturulamaması üzerine önceki gece aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın da bulunduğu 27 ülke lideri sabah 03.00’e kadar çalışarak anlaşma metni taslağı oluşturdu. Ancak taslakta sadece liderlerin 2010’da hukuksal bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı imzalaması öngörülüyordu.

‘KONUŞMAYA GELMEDİM’

Çin, karbon emisyonunda yapacağı kesintileri diğer ülkelerin teftiş etmesine izin vermiyordu. Amerika ise karbon salınım oranlarını düşürmeyi kabul etmiyordu. Bu durum da görüşmelerin tıkanmasına yol açıyordu. Dün zirvenin son gününde Kopenhag’a giden Amerika Başkanı Obama önce Çin Başbakanı Vin Ciabao ile görüştü. Ardından konuşma yapan Obama “Buraya konuşmaya değil iş yapmaya geldim” dedi. Ancak hiçbir vaatte bulunmadı. Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Obama’yı eleştirip “Nobel savaş ödüllü ‘Yanki İmparatoru’ buranın arka kapısından kaçıp gitmiştir. Giderken de çok gizli bir belge bırakarak buna uymamızı beklemiştir. Bu mümkün değil” dedi.

SARKOZY ÇİN'İ SUÇLADI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy “Müzakereleri Çin bozdu” diye konuştu. Çin Başbakanı Vin Ciabao ise iklim hedeflerini savundu ve “Ülkemiz iklim değişikliğini çok ciddiye alıyor” dedi.

PARADA ANLAŞAMADILAR

Gelişmiş ülkelerin liderleri küresel ısınma ile mücadele için gelişmekte olan ülkelere 2020 yılından itibaren 100 milyar dolar maddi yardımda bulunmayı kararlaştırmıştı. Zirvede en büyük tartışmalar bu paranın kaynağının nasıl bulunacağı konusunda yaşandı. Sonuçta hiçbir uzlaşmaya varılamadı.

2010 HAYAL OLDU

Liderlerin konuşmasının ardından yeni bir anlaşma metni taslağı hazırladı. Ancak bu taslak bir öncekinden de beterdi. İlk taslaktaki gibi kısıtlayıcı ve bağlayıcı hiçbir maddenin olmadığı taslaktan liderlerin 2010’da hukuksal bağlayıcılığı olan anlaşmayı imzalamaları önerisi de çıkartılmıştı. Son taslakta sera gazı salımının azaltılmasıyla ilgili olarak kesin rakamlar da verilmemiş, yalnızca ‘derin kesintiler’ ifadesi kullanılmıştı.

SINIR: 2 DERECE

Taslakta atmosferdeki ısı artışının sanayi devrimi dönemindeki ortalamadan en fazla 2 derece yüksek olması hedeflendi. Bu sınırın aşılması durumunda sellerin, şiddetli sıcak hava dalgalarının, türlerin tükenmesinin ve okyanus düzeyinin artmasının daha şiddetli olacağına dikkat çekildi. Atmosferdeki ısı artışı şu anda sanayi devrimi dönemine göre 0.7 derece daha fazla.

2

Haberin Devamı