Siyaset Dünyaya örnek Türk kadınları
Paylaş
Dünyaya örnek Türk kadınları

Başbakan Erdoğan, Şanlıurfa'da kadınlara seslenirken “Bu ülkenin kadınları tarih boyunca, tüm dünya kadınlarına örnek oldular, kahramanlıklarıyla isimlerini tarihe yazdırdılar” dedi

Erzurumlu Nene Hatun, Kastamonulu Halime Çavuş, Gördesli Makbule Hanım, Tarsuslu Kara Fatma, Adanalı Kılavuz Hatice, Gaziantepli Yirik Fatma ve Vanlı Süreyya Hanım’ın ismini saydı. İşte Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlıklarıyla destan yazan o kadınlar:

Haberin Devamı

ERZURUMLU NENE HATUN

Erzurum’daki Aziziye Tabyası’nın savunulmasında kahramanca çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadınıdır. Aziziye savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katıldı.

KASTAMONULU HALİME ÇAVUŞ

Kurtuluş Savaşı’na giderken erkek kılığına girdi, saçını kazıttı ve kimseye kadın olduğunu söylemeden Türk askerinin arasına karıştı. Mühimmat taşımada birçok görev yaptı. Düşmanın açtığı ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı.

MÜCAHİT MAKBULE HANIM

1921’de eşi Ustrumcalı Ali Efe ile Milli Mücadele’de çete savaşlarına katıldı. 17 Mart 1922’de Akhisar’la Sungurlu hududu üzerinde bulunan Koca Yayla’da elinde silah düşmanla en ön safta savaşırken başından vurularak şehit oldu.

Haberin Devamı

TARSUSLU KARA FATMA

Asıl adı “Adile” olan, “Adile Hala” ve “Adile Onbaşı” diye anılan kadın kahramanın, silah arkadaşları arasında “Kara Fatma” olarak anıldığı bilinir. 8-10 kişilik milis kuvvetiyle Afyon Savaşı’na katılan Kara Fatma, Tarsus’un kurtulmasında büyük yararlılıklar gösterdi.

ADANALI KILAVUZ HATİCE

Adana Pozantı’da Tekir Yaylası’ndan Mersin’e ulaşacak en kısa yolu Fransız kuvvetlerine yanlış göstermiş ve Türk askerinin eline düşmelerini sağlamıştır. GAZİANTEPLİ YİRİK FATMA Antep’te kuşatmaya karşı koymak için çete teşkilatına katıldı.

SÜREYYA SÜLÜN HANIM

Van doğumlu Süreyya Hanım, Erek kasabasında 500 kişilik bir çeteye katılmış, 1,5 aylık bir çatışmadan sonra yaralanınca Erzurum’a dönmüştü.