Gündem Dünyaya sarma yediriyorlar

Dünyaya sarma yediriyorlar

Paylaş
Dünyaya sarma yediriyorlar

Dünyaya sarma yediriyorlar

Gaziantep’te bir firma, tesislerinde müzik eşliğinde genç kızlara hazırlattığı yaprak sarmayı 8 ülkeye ihraç ediyor.

Haberin Devamı

Denimeks Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Mahmut Yıldırım, AA muhbirine yaptığı açıklamada, ana faaliyet alanlarının "salamura keber" ve "konserve keber" üretimi olduğunu, bu ürünlerin yanı sıra yaprak sarma imalatı ve ihracatı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gaziantep-Araban kara yolunun 13. kilometresinde kurulu bulunan modern tesislerinde genç kızlara hazırlattıkları yaprak sarmayı ihraç ettiklerini belirten Yıldırım, "İsrail, Suudi Arabistan, Fransa, İsveç, Norveç, Danimarka, ABD ve Avustralya yaprak sarma ihraç ettiğimiz ülkeler" dedi.

Mahmut Yıldırım, yaprak sarma ihracatlarının her geçen yıl arttığına dikkati çekerek, şunları anlattı:

"Tarımsal ürünleri işleyerek gıda ürünleri hazırlıyor, uluslararası kalite standartlarında ambalajlıyor ve ihraç ediyoruz. Ege Bölgesindeki illerden temin ettiğimiz yaprağı tesislerimizde salamura yapıyoruz. Salamura yaprak ile pirinç, soğan ve baharattan hazırladığımız malzemeyi kullanarak yaprak sarma hazırlıyoruz. Ürettiğimiz sarmayı ihraç ederek ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz."

Haberin Devamı

Yaprak sarma üretimini talep ve piyasa koşullarını dikkate alarak gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yıldırım, bu sıralar soğan fiyatlarının aşırı yükselmesinden olumsuz etkilendiklerini bildirdi.

Mahmut Yıldırım, Gaziantep ve bölge illerinde de bağcılık yapılmasına karşın kalite sorunu nedeniyle asma yaprağı ihtiyaçlarını Ege Bölgesi’ndeki illerden karşılamak zorunda kaldıklarına dikkati çekti.

Yaprak dolma hazırlama işinin beceri gerektirdiğini, tesislerinde bu işi genç kızların yaptığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu iş genç kızların işi, dolayısıyla genç kızları çalıştırıyoruz. Yaprak sarma imalatında çalışan genç kızlar ekonomik gelir elde ediyor. Yaprak sarma hazırlama işini de müzik dinleyerek yapıyorlar. Yani bu iş için özel dizayn edilmiş masalarda müzik dinleyerek yaprak sarma hazırlıyorlar. Çünkü üretim sırasında müzik dinlediklerinde daha verimli olduklarını saptadık. Tesislerimizde istihdam ettiğimiz genç kızların sayısı iş yoğunluğuna göre değişiyor."

Haberin Devamı

Ahmet Karaaslan / AA