Ekonomi Dünyaya ücretsiz açılma fırsatı

Dünyaya ücretsiz açılma fırsatı

Paylaş
Dünyaya ücretsiz açılma fırsatı

Şirketler, yüzde 100 hibe desteği ile ücret ödemeden dünyadaki milyonlarca müşteriyle buluşacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “1-2 kişi çalıştıran mikro üretici de dahil herkes faydalanabilecek” dedi

Gülten Uğurlu

Haberin Devamı

Türkiye, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Halen 163 milyar dolarda olan ihracatı artırarak, bu hedefe ulaşabilmek için ise yeni adımlar atılıyor. Şimdi de Ekonomi Bakanlığı, Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), VakıfBank ve Halkbank’ın desteği ile e-ihracat seferberliği başlatıldı. Yapılan işbirliği ile şirketlerin ücretsiz dünyaya açılması sağlanacak.

100 BİN İHRACATÇI

İstanbul’da TOBB binasındaki ‘e-ihracat seferberliği tanıtım toplantısı’nda dün konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Dünyada elektronik ticaret gibi büyük bir dalga oluşuyor. Altında kalamayız. 2 yıl önce e-ticaret sitelerine üyeliği yüzde 100’e yakın destek kapsamına aldık. 16 bin ihracatçımızı üye yaptık. Hedefimiz 100 bin üyeye ulaşmak. İşte bu seferberlik bunu sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

BEDELSİZ ÜYELİK

İşbirliği ile Türk şirketlerin dünyanın en büyük teknoloji firmasından biri olan ‘Alibaba’ya üyeliği desteklenecek. Bu platformlara üye olmak için ödenmesi gereken bedelin ön finansmanını TOBB yapacak. Üyelik bedelinin yüzde 80’ini Ekonomi Bakanlığı, yüzde 20’sini de Halkbank ve VakıfBank karşılayacak. Bu hibeyle şirketler, bedel ödemeden küresel pazaryerlerine üye olabilecek.

SEKRETERYA TOBB’DA

TOBB’un projenin sekreteryasını yapacağını belirten Nihat Zeybekci, “Elektronik ticarette bildiğimiz bankacılık sistemi, ödeme yöntemleri, lojistik anlayışı gibi bütün doğrular değişecek. Burada Türkiye’nin her yerinde teşkilatlanmış TOBB devreye girdi. Evrak hazırlama, ödeme, Ekonomi Bakanlığı’na başvurma gibi bürokratik işlemleri, şirketler adına TOBB yapacak” diye konuştu.

SİPARİŞ YAĞACAK

TOBB ve Türkiye İhacatçılar Meclisi üyesi bütün şirketlerin hibeden faydalanacağını belirten Nihat Zeybekci, “Esnaflarımız ekonomimizin kılcal damarı. Onlar da bu destekten faydalanmalı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu da devreye girmeli. Bir-iki kişi çalıştıran, el sanatları gibi işle uğraşan mikro ölçekli üretici bile ihracatçı hale gelecek. Dünyanın her yerinden sipariş alabilecek” dedi.

KOBİLER ULUSLARARASI OYUNCU OLACAK

190 ÜLKEYE SATIŞ

‘E-ihracat seferberliği’ projesiyle ürünlerine yeni pazarlar arayan şirketler, hiçbir ücret ödemeden Alibaba.com’da mağaza açarak, 190 ülkeden üyelere ürünlerini satabilme fırsatı bulacak. Alibaba.com’un Türkiye’deki iş ortağı E-Glober’ın Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “İhracata yeni yıldızlar kazandırmayı, ticareti dijitalleştirerek Türk KOBİ’lerini uluslararası oyuncular haline getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KURALLAR DEĞİŞİYOR

Ticaretin kurallarının yeniden yazıldığını ve ticaretin hızla internete taşındığını belirten Mehmet Ali Yalçındağ, “Önümüzdeki 3 yılda bu hacimde iki kat artış bekleniyor. Böyle büyük potansiyel ile teknolojide ve e-ticarete entegrasyonda geride kalma lüksümüz yok. İş yapış şeklimizi dönüştürmemiz ve dijitalleşmemiz gerekiyor. E-İhracat seferberliği ile KOBİ’leri dijitale, ticaretimizi geleceğe taşıyacak ve ihracat hacmini artıracağız” dedi.

YENİ PAZARLIK SAĞLANACAK

Platforma Türkiye’den katılan 3.5 milyon üyeleri olduğunu belirten Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat da şunları söyledi: “Bu projeyle ihracatçıya yeni pazarlar yaratmayı, dış pazarlarda sürekli artan sabit müşteri portföyü oluşturmayı ve mevcut ihracatçıların verimliliğini artırmayı, her yıl ihracat yapan ihracatçı sayısını ve ihracat menzilini yükseltmeyi amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı