Dünya Dünyayı korkutan hayalet

Dünyayı korkutan hayalet

Paylaş
Dünyayı korkutan hayalet

İzlanda'da Eyyafyallayoküll buzulunun altındaki volkan geçen salı patladı. Buzulun altındaki 3 kraterden patlamayla gökyüzünü kaplayan kül bulutu Avrupa hava trafiğini felç etti

Tüm dünyada dün İzlanda sahil koruması tarafından yayınlanan bu fotoğraf konuşuldu. Fotoğrafta buzulun altındaki yanardağ krateri görülüyor. Ancak fotoğraf ters çevrildiğinde ortaya çığlık atan bir hayalet resmi çıkıyor!

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ GÜNDE 200 MİLYON DOLAR ZARARDA

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, bazı Avrupa ülkelerinde uçuşların iptal edilmesinin havayolu şirketlerine toplam maliyetinin, günde 200 milyon dolardan fazla olduğunu açıkladı. Gelir kaybının yanı sıra uçakların rotalarının değişmesi, alanlarda kalan uçaklar ve havalimanlarında bekleyen yolcuların da havayolu şirketlerine ek maliyet getireceği belirtildi.

Bazı şirketler, yolcularının bilet ücretlerini geri vermek zorunda kalırken, yolcuların alternatif arayışı sonucu kaydığı demiryolları şirketlerinin bilet satışlarında ise patlama oldu. Hava trafiğinde yaşanan aksamalar yüzünden havayolları şirketlerinin hisseleri düşmeye başladı. British Airways’in hisseleri yüzde 1, Lufthansa’nın hisseleri yüzde 1.5, Air France-KLM’nin hisseleri de yüzde 1.8 düşüş gösterdi.

UÇAKLARIN MOTORLARINI BOZUYOR

Gökyüzündeki kül bulutunun, Finlandiya Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-18 savaş uçaklarının motorlarına zarar verdiği öğrenildi. Finlandiya hava sahasının kapanmasından önce eğitim uçuşundan dönen uçakların motorlarında volkanik kül görüldüğü, bu nedenle motorların sökülüp onarıldığı açıklandı. Avustralya’da ise Anne adlı bir kadın ABC radyosuna, 1982’de Endonezya’da patlayan Galunggung yanardağı nedeniyle havada yaşadıkları kabusu anlattı.

Singapur Havayolları’na ait Boeing 747 model uçakta bulunan 230 yolcudan biri olan Anne, havadaki küller nedeniyle dört motordan üçünün durduğunu söyledi. 2 bin 400 metre düşen uçak, motorlarından biri yeniden çalışınca yere çakılmaktan kıl payı kurtuldu.

Bu olaydan birkaç gün önce, aynı şanssızlığı British Airways’e ait Boeing 747’deki 240 yolcu da yaşamıştı. Dört motoru birden duran uçak, 7 bin 500 metre irtifa kaybetmiş, ancak pilot kül yüzünden tıkanan motorları yeniden çalıştırmayı başarmıştı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İzlanda’daki volkanın püskürttüğü küllerin gökten yağmaya başlaması durumunda Avrupalılara evden çıkmamaları uyarısında bulundu.

WHO sözcüsü David Epstein, kül bulutunun ne gibi bir zarar vereceğini tam olarak bilmediklerini belirtmekle birlikte, mikroskobik külün solunması durumunda akciğerlere ulaşabileceğini ve solunum yoluyla ilgili problemlere yol açabileceğini söyledi. Külün, astım ve solunum yolu hastalıkları bulunanları daha fazla etkileyeceği belirtildi.

YAZ MEVSİMİ YAŞANMAYABİLİR

Meteoroloji ve jeoloji uzmanlarına göre, Avrupa’da hava trafiğini felç eden yanardağ patlamaları uzun süre devam ederse, atmosfere yayılan kül ve duman, güneş ile yeryüzü arasında perde oluşturarak hava sıcaklıklarının 4-5 derece düşmesine yol açabilir. 1816’da Endonezya’da faaliyete geçen Tambora volkanının patlamaları birkaç ay sürmüş, dünyaya yayılan dumanlar nedeniyle özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da hava sıcaklıkları çok fazla düştüğü için 1816 senesi ‘Yaz yaşanmayan yıl’ olarak anılmıştı.

2

Haberin Devamı