Dünya Dünyayı kurtardılar

Dünyayı kurtardılar

Paylaş
Dünyayı kurtardılar

Amerika Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Medvedev dün dünyayı nükleer silahlardan arındıracak tarihi bir anlaşmaya imza attı

Yüzde 30 azaltacaklar

Dünyadaki nükleer silahların yüzde 95’i Amerika ile Rusya’nın elinde. İki ülke dün dünyayı nükleer silahlardan kısmen de olsa arındıracak tarihi bir anlaşmaya imza attı.

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da biraraya gelen Amerika Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev 1991’de imzalanan ve 5 Aralık 2009’da süresi dolan ‘Stratejik Silahların İndirimi Antlaşması’nın (START 1) yerini alacak START 2’yi imzaladı.

Anlaşmaya göre iki ülke 7 yıl içinde ellerindeki nükleer savaş başlıklarının sayısını yüzde 30 oranında azaltarak 1550’ye düşürecek.

700 bombardıman uçağı

İki ülke ayrıca kıtalararası ve denizaltından atılan balistik füze rampaları ile nükleer silahla donatılmış ağır bombardıman uçaklarının sayısını da 700’e indirecekler.

Rusya’nın elinde 2 bin 600 savaş başlığı, 566 başlık taşıyıcısı var. Amerika’nın ise savaş başlığı 2 bin 252, başlık taşıyıcısı sayısı 798. 10 yıl geçerli olacak anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için iki ülkenin parlamentoları

Haberin Devamı