Dünya Dünyayı şaşkına çevirdiler

Dünyayı şaşkına çevirdiler

Paylaş
Dünyayı şaşkına çevirdiler

Önceki gün meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki Şili depremi Gölcük'tekinden 896, Haiti'dekinden bin kat daha güçlü olmasına rağmen ölü sayısı 708'de kaldı

‘ATEŞ ÇEMBERİ’

Haberin Devamı

Şili bölgesinde toprak her yıl ortalama 80 milimetre yerinden oynuyor. Bu da sık sık depremlere yol açıyor. 1960’ta meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremle tarihin en büyük yer sarsıntısının da yaşandığı bu bölgeye ‘Ateş Çemberi’ deniyor.

Şili’de önceki gün de 8.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem 7.4’lük 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden 896, 12 Ocak’ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki Haiti depreminden bin kat daha güçlüydü.

DEPREMLE YAŞIYORLAR

Gölcük depreminde 17 bin, Haiti depreminde 230 bin kişi ölmüştü. Şili’de ise sadece 708 kişi hayatını kaybetti. Bu durum Şili’nin depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu gösterdi. Şili’de inşaat yasaları son derece katı. Binalar çelik iskelet üzerine inşa ediliyor ve depremde esneyecek şekilde tasarlanıyor.

Haberin Devamı

Bu nedenle modern binaların çoğunda önemli hasar oluşmadı. Ayrıca okullarda sık sık deprem tatbikatı yapılıyor. Şilililer evden çıkarken mutlaka “Ne olur, ne olmaz” diye gaz vanalarını kapatıyor.

TÜRKİYE’DE TAM TERSİ

Şili gibi ülkemiz de deprem kuşağında. Japon bilim adamları olası İstanbul depremi için geçen ay bir rapor hazırlamıştı. Bu rapora göre İstanbul’da 7.5 büyüklüğündeki bir depremin ardından enkaz altında kalanlara ancak 22 gün sonra ulaşılabilecekti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Deprem Dairesi de başka bir rapor hazırlamıştı.

Bu rapora göre de İstanbul depreminde 33 bin kişi ölecek, 82 bin kişi yaralanacaktı. Buna rağmen özellikle Gölcük depreminden sonra binaları güçlendirme çalışmaları çok geç başladı. Depreme karşı bilinçlendirme ve hazırlık çalışmalarında da geç kalındı.

24 SAATTE 90 ARTÇI

Şili’de depremin ardından 24 saatte büyüklüğü 5’in üzerinde 90 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu artçı depremlerden en büyüğünün 6.9 büyüklüğünde olduğu bildirildi. Arama kurtarma ekiplerinin enkaz altında kalanlara artçı sarsıntılar nedeniyle müdahale etmekte zorluk yaşadığı açıklandı.