Ekonomi Dünyayı stres bastı

Dünyayı stres bastı

Paylaş
Dünyayı stres bastı

Avrupa Merkez Bankası'nın, para sıkışıklığını aşmak ve güven sağlamak için geçen yıl piyasaya verdiği 442 milyar euro'nun vadesinin yarın dolacak olması, büyük stres yarattı

Nasıl ödeneceği belli değil

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para sıkışıklığını ve güveni sağlamak amacıyla geçen yıl piyasalara sağladığı düşük faizli 442 milyar euro’luk likiditenin vadesinin yarın dolacak olması, dünyaya kabus gibi çöktü.

İspanya, Avusturya, Yunanistan gibi yüksek borcu olan ülkelerin bankacılık sisteminin, vadesi gelen borçlarını nasıl geri ödeyeceğine ilişkin soru işaretleri, başta borsalar olmak üzere para piyasaları üzerinde büyük baskı yarattı.

Kayıplar yüzde 3’e ulaştı

Avrupa borsalarında dünkü kayıplar yüzde 3’ler seviyesini aşarken, bu stres diğer borsalara da yansıdı. Açılışta ABD borsaları da yüzde 3 kayıpla güne başladı. Özellikle Avrupa borsalarında yaşanan sert düşüşler, İstanbul Borsası’na satış yönlü yansıdı.

Haberin Devamı

Gün boyunca satıcılı bir seyir izleyen İstanbul Borsası 54 bin 926 puana kadar geriledi. Kapanışta borsa bileşik endeksi günü 1217 puan kayıpla 55 bin 215 puandan tamamladı.

Euro 1.9300 liraya indi

Hisse senetleri yüzde 2.16 değer kaybetti. Döviz piyasası sakin bir gün yaşadı. 442 milyar euro’luk borç geri ödemesi öncesinde Avrupa para birimi euro’nun rekor değer kayba uğraması, iç piyasayı da etkiledi.

Paritenin etkisiyle dolar 1.5880 TL’ye ulaştı. Euro içeride de 1.9440’tan 1.9300 TL’ye geriledi. Sepet bazında TL’nin değerli olduğuna dikkat çeken para yöneticileri, “İsrail’den sonra para birimi en az etkilenen ülke Türkiye oldu” dedi.

Çin ve Amerika da sarstı

Tahvil piyasasında gösterge faizi ise sadece 0.05 puan artışla yüzde 8.84’e ulaştı. Dün global borsalarda çok sert hareketler yaşandığına dikkat çeken bir bankacı, piyasalardaki gelişmelerle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bankaların 442 milyar euro’luk borç ödemesi piyasalar üzerinde ciddi bir stres oluşturdu. Bu arada Çin’e ilişkin kaygılar, ABD borsalarının bir önceki günü düşüşle kapatması, tüm dünya piyasalarını sarstı.”