Gündem Durak'tan 400 bin eve mektup

Durak'tan 400 bin eve mektup

Paylaş
Durak'tan 400 bin eve mektup

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, evlere mektup göndererek, hakkındaki iddiaları yalanladı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, rüşvet ve rant iddiaları ile mal varlığına ilişkin tartışmalar üzerine kentteki 400 eve mektup gönderdi. Durak, mektusunda medyayı suçlayıp, kendini savundu. Durak'ın elden dağıttırdığı mektupta "Rüşveti ihbar eden benim. Ne acıdır ki AKP'li yandaş medyada hedef alınan da ben oldum" ifadesi en üstte ve kırmızı harflerle yer aldı.

Rüşvet kasetini Meclis toplantısında dinletmesinin ardından AKP'li bazı siyasilerin bir operasyon başlattığını öne süren Durak, mektubunda özetle şunları söyledi:

'YANDAŞ MEDYA'YA ÇATTI

"Son gelişmeleri fırsat bilip, tarafımdan başlatılan 'rüşvet mücadelesini' Aytaç Durak'a yönelik siyasi linç girişimine dönüştürdüler. Bu linç girişimlerinde de yine kendi yandaşı olan gazete ve televizyonlar kullanılıyor. Yandaş medya şahsıma yönelik tüm yalanları, gerçekmiş gibi devamlı göstererek Türkiye kamuoyunu yanıltmayı sürdürüyor. Bunun üzerine, hakkımda iftiralarda bulunan Meclis üyesinin iddialarının soruşturulması için Savcılığa başvurup gerçeklerin ortaya çıkmasını bizzat ben istedim. İnanıyorum ki yüce Türk adaleti gerçekleri bir kez daha ortaya çıkacaktır. Unutulmasın ki bu şehrin sahibi yandaş medya değil, sizlersiniz."

Durak, mektubu okuyan vatandaşların iletmek istediği mesajları bir hafta sonra görevlilerin gelerek toplayacağını not olarak düşerken, vatandaşların mesajlarında isimleri ve telefonlarını belirtmesini istedi.

'BENİ LİNÇ ETMEK İSTİYORLAR'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Hazine'ye ait arazilerin imar oyunlarıyla kendisi ve yakınlarına devredildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu, 12 yıl önce Seyhan Belediyesi'nin yaptığı yanlışların kendisine fatura edilip, basına sızdırılan bazı belgeler ve yanlış yönlendirmelerle 'linç' edilmek istendiğini söyledi.

Durak, "Burada suçlu varsa Seyhan İlçe Belediyesi'dir, Adana Defterdarlığı'dır" dedi. Durak, imar düzenlemeleri sırasında kendi arsalarını kıymetli yerlere taşıyıp, Hazine arazilerini hem küçültüp hem de değersiz yerlere taşıdığı iddiaları ile ilgili olarak, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 7 milyon 500 metrekarelik imar değişikliği ilgili alanda kendisine ait arazi miktarının 58 bin 563 metrekare olduğunu, toplamda yüzde 1 bile etmediğini, Türkiye'deki en düşük imar yoğunluğunun verildiğini savundu.

KENDİSİNİ İHBAR ETMİŞTİ

Rüşvet ve rant tartışmalarının ardından mal varlığıyla ilgili iddialar üzerine kendi hakkında suç duyurusunda bulunup, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin çağrısı üzerine MHP'den istifa eden Başkan Aytaç Durak, son olarak Adana'nın Kabasakal Köyü'nde Hazine arazilerinin kendisi, kardeşi, yeğeni, ortağı, vekili ve bürokratlarına devri konusunda suçlandı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Aytaç Durak, Adana Defterdarlığı'nın açtığı iptal davalarının kökeninde 1998'de merkez Seyhan Belediyesi'nce yapılan imar düzenlemesinin yattığını söyledi. Seyhan Belediyesi'nin 12 yıl önce Kabasakal Köyü'nde 3 milyon 137 bin metrekare alanda İmar Kanunu'nun 18'inci maddesine göre düzenleme yaptığını, bu bölgedeki çalışmayla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Müfettişi İzzet Sevinç'in 2008'de düzenlediği raporun Adana Büyükşehir Belediyesi'yle ilgilisinin olmadığını ifade eden Durak, Seyhan Belediyesi'nin sorumlu olduğunu ifade etti. Durak, müfettiş raporunda belirtilen Hazine arazilerinin yüzölçümlerinin daksille değiştirilip, küçültülmesi konusunda da Adana Büyükşehir Belediyesi'nin ilgisinin olmadığını, 'daksille buharlaştırma'ya konu olan toplam 54 bin metrekare Hazine arazisinin Seyhan Belediyesi'ne tescil edildiğini ve ilçe belediyesinin sonraki yıllarda da bu arazileri şahıslara sattığını söyledi.

Durak, Seyhan Belediyesi'nin imar düzenlemesine süresi içinde itiraz etmeyip, dava açmayan Milli Emlak Müdürlüğü'nün 5 bürokratının Hazine'yi 2,5 milyon lira zarara uğratmaktan yargılandığını açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NE YAPTI?

Başkan Durak, Kabasakal Köyü'nde 12 yıl önce başlatılan imar düzenlemelerini o bölgedeki yaklaşık 5 bin gayrimenkul sahibini mağdur ettiğini, Adana Defterdarlığı ve şahısların açtığı iptal davalarıyla bu bölgede bir 'imar kaosu' yaşandığını dile getirdi.

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasası'nın 2004'te yürürlüğe girip, Kabasakal Köyü'nün orman köyü olmasından dolayı bu bölgenin imarıyla ilgili Adana Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma yaptığını anlatan Durak, şunları söyledi:

"1998'de Seyhan Belediyesi'nin imar düzenlemesine giren alanda orman kadastrosu bulunmuyordu. Orman kadastrosu 2002'de kesinleşti. 2005'de Adana Büyükşehir Belediyesi, bu bölgede 7 bin 500 dönüm alanda imar planı yaptı. Belediyemizin düzenlemesiyle ilgili Adana Defterdarlığı, 1998'de Seyhan Belediyesi'nin çalışmasında Hazine'nin hak kayıplarının giderilmesi istemiyle 180 adet İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı. İdare Mahkemesi, Hazine'ye ait parsellerle ilgili 1998'deki ilk haliyle (kök parsel) düzenleme yapılmasına karar verdi. Mahkemenin kararına uyarak belediyemiz encümeni 2008'de bu bölgede kök parsele dönülmesi için karar ardı.

Encümen kararı Kadastro Müdürlüğü'ne incelenmek üzere gönderildi. Kadastro Müdürlüğü, kararı uygun bulup, Tapu Müdürlüğü'ne gönderdi. Tapu Müdürlüğü, kök parsellere geri dönüşüm ile imar uygulamasının birlikte yapılması gerektiği yönünde görüş belirtip, dosyayı Kadastro Müdürlüğü'ne iade etti. Kadastro Müdürlüğü'nün kontrol mühendisleri belediyemizin yaptığı çalışmada teknik ve fenni yönden hata olmadığını belirtir raporla birlikte dosyayı tekrar belediyemize geri gönderdi. Süreç devam ederken bir vatandaşın açtığı davayla ilgili İdare Mahkemesi bu bölgedeki tüm imar planını iptal etti. Adana Defterdarlığı da kök parsellere dönülmesi talebiyle bu bölgedeki 235 adet tapu iptal ve tescil davası açtı. Defterdarlığın açtığı tapu iptal ve tescil davaları tüm parsel sahiplerini kapsadığı için benim ve yakınlarımın olması mümkündür"

DURAK VE YAKINLARININ ARAZİLERİ



Kabasakal Köyü'nde imara açılan 7 milyon 500 bin metrekarelik bölgede Durak ve yakınlarına ait toplam 225 bin 300 metrekare arsa bulunuyor. İddiaya konu olan Durak ve yakınlarının arazi miktarları şöyle:

Aytaç Durak: 58 bin 563 m2

Erdoğan Durak: 144 bin 932 m2

Anış Ramazanoğlu: 20 bin 605 m2

Halil Aktakas: 11 bin 194 m2

Zihni Aldırmaz: 600 m2

Ömer Er: 600 m2

4