Tamer Heper Durumunuz abartılmış
HABERİ PAYLAŞ

Durumunuz abartılmış

2008 de bir arkadaşıma kefil oldum. Sonra arkadaşımla yakın ilişkim koptu, o borcunu ödememiş. Beni de bulamamışlar, şimdi buldular borç faizden dolayı alabildiğine artmış. Benim gücümün üstüne çıkmış. Bu parayı ödeyemezsem nasıl bir durumla karşılaşırım? B.Ö.

Sizin gözünüzü biraz korkutmuşlar sanırım. Zira: Öncelikle sizin kefil olduğunuz hadisenin ne olduğunu bilmekte yarar var. Bu hukuki ilişkide sizin adınızın üstünde sadece ‘kefil’ yazıyor ise siz adi kefilsiniz. Bu halde önce asıl borçlu takip edilir. Alacağın takipler sonucu alınamayacağı kesinleşirse size başvurulur. Dolayısı ile kefaletin çeşidini bilirseniz iyi olur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet müteselsil kefil iseniz o halde doğrudan size başvurulabilir. Sonra sözleşmede kefilin sorumluluğu sınırlanabilir. Yani aşırı faiz sizi etkilemeyebilir. Bunu da bilmekte yarar var. Bir başka nokta ise ağır faiz yükü yoktur. Bahsettiğiniz yıllar itibariyle yıllık faiz yüzde 9’dur. Ana parayı ödeyebilecek durumda olan biri senelik yüzde 9 faizle yıkılmaz. Ancak sizden fazla para koparmak isteyen birileri faizi abartmış olabilir. Bu hususları açıklığa kavuşturursanız umarım bir çözüm bulursunuz, durumunuz çok endişe verici değil. Ancak bunların hiçbirini ödemezseniz ve hakkınızda takip yapılma aşamasına gelinmiş ise neticede malvarlığınız haczolunur ki elbette istenilmeyen bir durumdur.

Yeterli sebep var

Bir akrabam apartman görevlisiydi. Apartmanda sigortalı çalışıyorken aynı zamanda iki buçuk yıldır bir başka apartmana da hizmet veriyordu. Bir hafta önce sebepsiz işten çıkardılar. H.G.

Okuyucumun ya sorusu yarım kalmış veya soru sormak değil şikayet etmek istemiş. Ancak şikayet merci olarak yapacağım bir şey olmadığı için ben olayın hukuki cephesini anlatayım. Okuyucumun akrabasının işine pek de nedensiz son vermemişler. Bir işyerinde çalışıyor iken bir başka işte çalışıyor olmak iş akdine son verilmesi için haklı bir neden. Bu halde iş akdine son verilen işçi kıdem tazminatını da haketmez. Üstelik de ikinci işyeri SSK’ya bildirmeden kaçak işçi çalıştırıyor duruma düşer. Dolayısı ile akrabanızın işine nedensiz son verilmemiş. Bütün bunların sonunda akrabanız hâlâ iş akdine haksız son verildiği iddiasında ise iş mahkemesinde dava açarak kıdem tazminatı ile sair haklarını talep edebilecektir ki konuyu iyi incelemeden böyle bir işe girişmemesini tavsiye ederim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder